İstanbul'da bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddiasıyla 26’sı tutuklu 47 sanığın yargılandığı dava, özel hastanelere ilişkin yönetmeliğin değiştirilmesine neden oldu.
Teknikerlerin çalıştırılması zorunlu
Özel hastanelerde eczane teknikeri, radyoterapi teknikeri ve elektronörofizyoloji teknikeri çalıştırılması zorunlu hale geliyor. Tarihte ilk kez bu kadrolar için zorunluluk uygulanacak.
Tıbbi işlemler mercek altına alınacak
Yeni yönetmelik, özel hastanelerde yapılan işlemlerin tıbbi gereksinimlere uygunluğunu kontrol eden bir denetim sistemini içeriyor. Yeni düzenlemeyle tıbbi işlemlerin içerikleri de denetime tabi tutulacak. Bakanlık tarafından kurulan 20 bilimsel komisyon, işlemlerin tıbbi gereksinimlere uygunluğunu değerlendirecek. Bilimsel komisyonlarda her branştan Türkiye’nin önde gelen uzmanları yer alacak.
Bilimsel Komisyonlar:
Yenidoğan Yoğun Bakım
Erişkin Yoğun Bakım
Aile Hekimliği
Ortopedi ve Travmatoloji
Acil Sağlık Hizmetleri
Cinsiyet Değişikliği
Tıbbi Genetik
Organ Nakli
Radyoloji Hizmetleri
Beyin ve Sinir Cerrahisi
Tıbbi Onkoloji
Çocuk ve Erişkin Hematoloji
Kulak Burun Boğaz
Gastroenteroloji ve Obezite Cerrahisi
Kardiyoloji ve Erişkin Kalp ve Damar Cerrahi
Göz Hastalıkları
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Göğüs Hastalıkları
Tıbbi Laboratuvar Hizmetleri
Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri
Özel hastane kliniklerinde devir işlemleri yasaklandı
Sağlık hizmet sunumu için özel hastanelere tahsis edilen yatak ve kadrolar, devir konusu olmaktan çıkartılıyor. Yeni yönetmelikle, özel hastanelerde yataklı servislerin, yoğun bakımların ve kliniklerde sunulan hizmetlerin üçüncü kişiler eliyle yürütülmesinin tespiti halinde özel hastanelerin ruhsatları iptal edilecek.
Standart bir fiyat politikasına geçiliyor
Özel hastanelerde SGK tarafından belirlenen fark ücretleri dışında vatandaştan herhangi bir ücret talep edilmesi yasaklanıyor. Yeni yönetmelikle, fahiş fiyat politikasının önüne geçilerek standart bir fiyat politikası hayata geçirildi. Fiyatlar belirlenirken SGK tarafından belirlenen SUT fiyatları baz alınacak.
Hastane açmak isteyenler kriterleri yerine getirmek zorunda
Özel hastane açmak isteyenler için önemli kriterler getirildi. Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyenlerin hastane açması engellendi ve sahipliğinde ruhsat iptali gerçekleşen kişilerin yeniden hastane açmaları kısıtlanıyor.
Denetimlerde 'Yapay Zekâ' kullanılacak
Sağlık Bakanlığı, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” programı çerçevesinde risk yönetimine dayalı, bilişim tabanlı, yapay zekânın kullanıldığı çoklu ve şeffaf denetim mekanizmasını uygulamaya aldı. Özel hastanelerde yapay zekâ destekli denetimler gerçekleştirilecek. Bu sayede usulsüzlüklerin önüne geçilecek.
Kalite akreditasyonu zorunlu
Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerin “Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü” tarafından akredite edilmesini zorunlu hale getirdi. Sağlıkta Akreditasyon Standartlarında 7 boyut, 32 bölüm, 58 standart ve 244 değerlendirme ölçütü yer alıyor. Bu akreditasyon belgesi üç yıllığına verilecek ve her yıl kontrol edilecek. Tarihte ilk kez rutin denetimlere ek olarak kalite akreditasyonu zorunlu hale getirildi.
Sağlıkta akreditasyon standartlarında yer alan 7 boyut şunlardır:
· Sağlık Hizmetleri
· Hasta Deneyimi
· Acil Durum Yönetimi
· Sağlıklı Çalışma Yaşamı
· Yönetim ve Organizasyon
· Performans Ölçümü ve Kalite Geliştirme
· Destek Hizmetleri
Uzman hekimlere özel hastanelerde yeni çalışma düzeni
Uzman hekimlere, muayenehanelerini kapatmaları kaydıyla özel hastanelerde kadro şartı aranmaksızın çalışma imkânı getiriliyor. Hastanelerin ruhsatlı çalışan hekim sayısına ek olarak, muayenehanesini kapatan hekimlere kadro şartı aranmaksızın çalışma olanağı sunulacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: