Şanlıurfa da balık tüketimi hızla artıyor. Geçtiğimiz yıllara oranla Şanlıurfalılar sofralarında balığı tercih listelerinin ilk sıralarına yerleştirmeye başladı. Şanlıurfa da en çok hangi balık tercih ediliyor. Şanlıurfa da balıkçılık yapan İsmail Toprak, Şanlıurfalı vatandaşların damak tadının çok güçlü olduğunu ve balık kültürünün gelişmeye başladığını söyledi.
Balıkçı Toprak, Şanlıurfa da en fazla tüketilen balıkların başında Hamsi İstavrit ve Palamut balığının geldiğini belirterek; “Şanlıurfalı vatandaşlar son yıllarda balığa olan ilgilerini arttırmaya başladılar. Özellikle Omega deposu olan ve çocukların gelişiminde önemli bir yere sahip.
Çocukların ve yetişkinlerin düzenli olarak tüketmesi gereken balık, bağışıklık sistemini koruyor, çocukların zekâ gelişimine katkı sağlıyor, kemikleri güçlendiriyor, hücreleri onarıyor ve depresyonun zararlı etkilerini yok ediyor. Sofların vazgeçilmez besini olan balığın faydaları türüne göre değişkenlik gösteriyor.
Bilindiği üzere Şanlıurfalıların sofra kültüründe en fazla tüketilen besin kırmızı et. Kırmızı et ile yapılan her türlü yemeğin tüketildiği bir yapıda olan Şanlıurfa sofrasında son yıllarda balıkta önemli bir yere gelmeye başladı.
Şanlıurfalı vatandaşlar arık haftada bir iki defa balık tüketiyor. Ekonomik olarak en uygun olan balığı tercih eden vatandaşlar başta hamsi ve istavrit olmak üzere palamut ve benzeri balıkları tüketmeyi tercih ediyorlar.
Tatlısu balıklarından birçoğu da Şanlıurfalı vatandaşların tercih listesinde bulunuyor. Özellikle Atatürk baraj gölünde taze olarak avlanıp tezgâhlarda satışa sunulan pullu ve aynalı sazanların yanı sıra çok sevilen şabut ve yayın balığı da vatandaşların tercihleri arasında bulunuyor.” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: