GAP Hassas Tarım 2. Faz Tanıtım Töreni 22 Kasım Cuma günü saat 10.00'da GAPTAEM'de gerçekleştiriliyor.
Şanlıurfa Valiliği, programa Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın yanı sıra Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı'nın da katılacağını duyurdu.
GAP HASSAS TARIM PROJESİ NEDİR?
GAP BKİ Başkanlığı tarafından yürütülen Hassas Tarım Projesi kapsamında geliştirilen Türkiye'nin ilk hassas tarım yazılımıyla; hassas tarımın daha geniş kitleler tarafından kullanılması ve sürdürülebilir verim artışının bölge ve ülke genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Sulama alanlarının GAP Eylem Planı kapsamında hızlandırılana çalışmalar ile hızla sulamaya açılması ile birlikte, bölgede yoğun bir tarımsal girdi (Su, gübre, ilaç, makine vb.) kullanılıyor. Söz konusu tarımsal girdilerin bölge topraklarının ve ürünlerinin önceliklerine uygun bir şekilde verilmesi ve GAP Bölgesinde Hassas Tarım (Precision Farming) sisteminin yaygınlaşmasını sağlayarak tarımsal üretim işletmelerinin rekabet gücü ve verimliliğini artırmak, çiftçilerde “Hassas Tarım” sisteminin sağladığı faydalar ve sistemin uygulanması konusunda farkındalık sağlamak amaçlandı.
Proje kapsamında, ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla bir dizi toplantı gerçekleştirildi, Üniversiteler ve TÜBİTAK gibi kurumların yer aldığı bir çalışma grubu oluşturuldu.
GAP İdaresi Başkanlığı ve TÜBİTAK UZAY Teknolojileri Araştırma Enstitüsü arasında iş birliği protokolü ve sözleşmesi imzalandı.
Belirlenen pilot bölgede hassas tarım uygulamaları için çeşitli yöntemler (Uydu görüntüleri, hava platformlarında kullanılacak multi/hiperspektral kameralar, spektrometreler; yer platformlarında kullanılacak sensörler) ile uygun verinin toplanması, toplanan verinin analiz edilmesi ve yorumlanması çalışmaları yapıldı. Mevcut bitki deseninin belirlenmesi ve detaylı toprak etüt çalışmaları yapılmış olup, pilot alan bitki deseni için uydu görüntüleri alınmış ve işlendi. Havadan veri toplama faaliyet planı oluşturuldu ve 10 ölçüm faaliyeti gerçekleştirilmekle beraber yer ölçümleri de düzenli olarak yapılarak tamamlandı. Hassas Tarım uygulama yazılımı ve web arayüzü gereksinimlerine ilişkin çalışmalar yapılarak, uygulama yazılımı kurulum faaliyetleri tamamlandı. Uygulama yazılımın kullanımına ilişkin; kamu STK da görev yapmakta olan 20 teknik personele eğitim programı uygulandı.
Projenin ikinci aşamasına (Arazi uygulamaları) geçiş için TÜBİTAK UZAY Teknolojileri Araştırma Enstitüsü ve GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAP TAEM) ile protokol imzalandı, faaliyet planı doğrultusunda pilot alan belirlendi ve arazi çalışmalarına başlandı. Pilot alanın uydu ve drone görüntüleri alınarak analiz çalışmaları yapıldı. Proje kapsamında, proje ekibine yönelik uydu görüntüsü işleme eğitim faaliyeti düzenlendi, GAP Bölgesi ve Harran Ovasının uydu görüntüleri temin edilerek, proje kapsamında geliştirilen “Hassas Tarım Uygulama Yazılımı” ile analiz çalışmaları yapıldı. Pilot alanda mısır ürünü ekimi ve taban gübre uygulaması ile değişken oranlı üst gübreleme faaliyetleri yapıldı. Buğday ve mısır hasadı yapılarak ürün verim haritaları oluşturuldu. “GAP HASSAS Web Uygulaması” geliştirildi ve http://www.gaphassas.com web sitesi üzerinden hizmet vermeye başladı. TÜBİTAK UZAY ile yapılan çalışmalar ile geliştirilen yazılımların kullanılarak; elde edilen verilerin işlenmesi, analizi ve yorumlanarak yaygınlaştırması ile sistem yönetimi amacıyla “GAP Hassas Tarım Projesi Füzyon Merkezinin” kurulumu tamamlandı, eğitim, yayım ve farkındalık çalışmaları sürüyor.
Proje Kazanımları; İlk milli hassas tarım yazılımı geliştirilerek kullanıma sunuldu. Sorunların tarım danışmanları aracılığı ile çiftçilere ulaştırılması için GAP HASSAS Web Arayüzü oluşturuldu. Buğday, mısır ve pamuk ürünlerinin farklı zamanlarda elde edilmiş spektral imzaları toplandı. Beş günde bir yenisi temin edilebilen uydu görüntüleri ile sistemin devamlılığı sağlanıyor. Ürün desenleri; uydu görüntüleri ile %99, hava görüntüleri ile %95 doğrulukta tespit edilebiliyor. Gübreleme ve ilaçlama uygulama haritaları üretilebiliyor. Bitkilerdeki gelişim sorunlarının tespiti yapılabiliyor. (Kaynak: http://www.gap.gov.tr)
Zübeyde Yavuztürk
Ekonomi
Yayınlanma: 21 Kasım 2024 - 21:59
Güncelleme: 21 Kasım 2024 - 23:11
Tarım Bakanı da yönünü Urfa'ya çevirdi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır'ın yanı sıra Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı da Cuma günü Urfa'da olacak.. 2 Bakan birlikte GAP Hassas Tarım 2. Faz tanıtım programına katılacak.
Ekonomi
21 Kasım 2024 - 21:59
Güncelleme: 21 Kasım 2024 - 23:11