Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin 13 yıl önce STK'ların talebini gerekçe göstererek Topçu Meydanı ismini 'Rabia' koymuştu. Son günlerde Topçu Meydanı isminin iade edilmesi yönünde başlayan tartışmalar sürüyor.
Bu konudaki tartışmalara CHP'li Avukat Ronayi Paydaş'tan geldi. Topçu Meydanı isminin Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’ye muhalefetten dolayı Rabia Meydanı olduğunu, bir siyasi propaganda isminin bir milli mücadele isminin önüne geçtiğini vurgulayan Paydaş, sosyal medya hesabından şu yorumu yaptı:
''Kısaca Urfa'da "Topçu Meydanı" ismi tarihsel ve kültürel bir öneme sahiptir. Bu meydan, özellikle Urfa Kurtuluş Savaşı'nda önemli bir direniş noktası olmuş, halkın mücadele ve bağımsızlık sembollerinden biri haline gelmiştir.
Meydan, şehrin hafızasında derin bir yer ve anlam taşır. Her ne kadar ismi Rabia olarak değiştirilmiş ise de bizler hâlâ oraya Topçu Meydanı diyoruz.
"Rabia" isminin istenmemesinin nedeni ise, bu ismin Türkiye’de daha çok siyasi bir simge haline gelmesi ve belli bir ideolojiyi çağrıştırmasıdır.
Bu nedenle, kentte yaşayan hemen hemen herkes meydanın tarihsel ve yerel bağlamından koparılarak siyasi bir sembole dönüştürülmesine karşı çıkmakta ve Topçu Meydanı isminin korunmasını istemektedir.
Aslında önergeye Ret verenlerde eminim ki oraya Rabia Meydanı yerine Topçu Meydanı diyorlardır. Bizler yani Urfa halkı siyasi propaganda isminin milli mücadele ismin önüne geçmesini istemiyor ve bir an önce ismin iade edilmesini istiyoruz.''
DEM Partililerin son Eylül ayı toplantısında Büyükşehir Belediyesi Meclisine sunduğu teklif önce kabul edilmiş, sonra salt çoğunluk olmadığı gerekçesiyle red edilmişti.
Baraj Gazetesi
Gündem
Yayınlanma: 13 Eylül 2024 - 15:06
Güncelleme: 13 Eylül 2024 - 17:11
Urfalılar, 'Rabia' ismini neden istemiyor?
CHP'li Avukat Ronayi Paydaş, Urfa halkının siyasi bir simge oluşundan dolayı Rabia ismini benimsemediği görüşünde: ''Topçu Meydanı Milli mücadele ve Bağımsızlık sembolüdür. Bu nedenle isminin korunması gerekir''
Gündem
13 Eylül 2024 - 15:06
Güncelleme: 13 Eylül 2024 - 17:11