Diyarbakır, Şanlıurfa, Kızıltepe, Batman, Adıyaman, Elazığ, Nusaybin, Erzurum, Van, Iğdır, Erzincan ve Malatya illerindeki Ticaret Borsaları ortaklığında kurulan Ürün Piyasası Aracı Kurumu (ÜPAK) yönetim kurulu toplandı.
Diyarbakır, Şanlıurfa, Kızıltepe, Batman, Erzurum ve Adıyaman olmak üzere 6 ilin Ticaret Borsası Başkanlarını bir araya getiren toplantıda, Elektronik Ürün Senedi'yle (ELÜS) ürün alım-satımına başlanabilmesi yönünde karar alındı.
Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya'nın Başkanlık ettiği gerçekleştirilen Ürün Piyasası Aracı Kurumları (ÜPAK) Mezopotamya Yönetim Kurulu toplantısında, kurulum aşaması tamamlanan Mezopotamya ÜPAK’ın çalışmaları hakkında bilgi verildi.
Ürün Piyasası, Lisanslı Depoculuk, Aracılı Sistem ve Mezopotamya ÜPAK konulu bir sunum gerçekleştiren Mezopotamya ÜPAK Genel Müdürü Mehmet Demir, Türkiye’de toplam 6 Bölgesel Ürün Piyasası Aracı Kurumu bulunduğunu bildirdi. Demir, ''Mezopotamya ÜPAK’ ile ilgili olarak Ticaret Bakanlığına faaliyet izni talebinde bulunduk. Faaliyet iznimiz onaylandıktan sonra, Türkiye Ürün İhtisas Borsası üyelik başvurumuz gerçekleştireceğiz. Daha sonraki süreçte ortağımız olan ticaret borsalarımız ile Acentelik ilişkisi kurarak Elektronik Ürün Senedi (Elüs) alım satımına başlayacağız.’’ dedi.
Mezopotamya ÜPAK ve Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya da, üreticilerin fiziki yer değiştirme gerekmeksizin, elektronik ortamda ve tek bir platformda ürün ticareti yapabileceğini belirterek, ÜPAK, Doğu ve Güneydoğu’daki tarımın geliştirilmesi ve sermaye gücünün korunması konusunda önemli bir görev üğstlendiğini belirtti.
Daha sonra konuşan ÜPAK Yönetim Kurulu Üyesi Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ise; tarım ürünleri piyasası için devrim niteliğinde olan Türkiye Ürün İhtisas Borsası'yla daha rekabetçi tarım ürünleri piyasasının oluşması, lisanslı depolardaki ürünlere yönelik daha sağlıklı fiyat oluşumları sağlanarak, fiyat dalgalanmalarının en aza indirilmesinin sağlanacağını belirtti.
ELÜS NEDİR?
Elektronik Ürün Senedi (ELÜS), lisanslı depolara teslim edilen tarım ürünleri karşılığında düzenlenen ve depolanan ürün detayını gösteren; Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) nezdinde elektronik olarak saklanan, yetkili ticaret borsalarında satışa çıkarılabilme özelliği bulunan bir senet türüdür. ELÜS Teminatlı Finansmanı ise firmaların sahip olduğu elektronik ürün senetlerini teminata vererek finansman ihtiyaçlarını sağlayabildikleri bir üründür. Ticaret Bakanlığı’nın denetimi altında faaliyet gösteren depoların sunduğu hizmet ve olanaklar tarımsal ürünlerin sahipleri için birçok açıdan avantaj kazandırmaktadır. Elektronik Ürün Senedi’ne sahip olan çiftçi ve tüccarlar, işletmelerinin ihtiyaçlarının karşılanması için ellerinde bulundurdukları ürün senetlerini teminata vererek finansman kullanabilirler. ELÜS’e sahip olan kişiler senetlerini teminat göstererek finansman ya da kredi başvurusu yapabilir ve ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde tamamlayabilmektedir.
AVANTAJLARI
Bu sistemin getirdiği avantajlar kısa ve uzun vadede de etkilidir. ELÜS sistemi ile birlikte gelen avantajlardan bazıları şu şekildedir:
- Ticaret Bakanlığı’nın denetimi altında çalışan depolarda muhafaza edilen ürünler depolama süresi tamamlandıktan sonra aynı tonaj ve kalitede olacak şekilde ürün sahiplerin tarafından teslim alınır.
- ELÜS sayesinde Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen tarım ürünleri yatırım aracı olarak kullanıma uygun hale getirilmektedir.
- Çiftçi ve tüccarlar için birçok açıdan kazanım sağlayan ELÜS’te kullanılan depolar sayesinde ürünler güvenilir ve sağlıklı koşullarda saklanmaktadır.
- ELÜS sistemi ile ürünün sahibi olan çiftçi veya kurumlar haklarına ilişkin kayıtları kolay bir şekilde izleyebilmektedir.
- Tarım ürünlerinin sınıflarına uygun olarak düzenlenmesini kolaylaştırarak ticarette kolaylık sağlar.
- ELÜS sistemi sayesinde üretici ve tüccarlar tarımsal ürünlerin düşük fiyatta olduğu dönemde satmak yerine yükselişe geçtiği dönemlerde satışı gerçekleştirebilir.
- Ürünlerin depolanma sürecinin sistemli yapılması sayesinde çiftçi ve kurumların nakit ihtiyacı kolaylaşmaktadır.
- Tarım ürünlerinin sahibi malları hakkında doğru bilgilendirme ve kontrol imkanına sahiptir.