Birlik Dayanışma Sendikası 3. Şube Başkanı ve Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği (ŞUAHED) Yönetim Kurulu Üyesi Dr.Yusuf Eryazğan, aile hekimleri kadar aile sağlığı çalışanlarının da yanında olduklarını belirterek, haksızlıkları görmezden gelmeyeceklerini söyledi.
Dr.Eryazğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Aile Hekimliği Yönetmeliğine karşı yapılan eylemlerle ilgili olarak; ‘Kasım’da ceza verdiniz, Aralık’ta eylem oldu, Aralık’ta vereceksiniz, Ocak’ta eylem olacak. Kaybedeceğiniz bu ceza davalarının dava masraflarına Mehmet Şimşek ne diyecek düşündünüz mü!! Hiç sanmıyorum!!!' yorumunu yaptı.
BU TUZAĞA DÜŞMEYECEĞİZ
Aile hekimlerini 4,5 yönetmelik maddesinden muaf tutup sanki artan maaş algısı yaparak ama bir taraftan aile sağlığı çalışanlarına yönetmeliği uygulayarak maaş düşürmek gibi saçma sapan bir algı oluşturulduğuna vurgu yapan Dr.Eryazğan, 'Oyunu gördük bu tuzağa bizi düşüremeyeceksiniz. Bizler Dayanışma Sen olarak en az aile hekimleri kadar aile sağlığı da çalışanlarının yanındayız bu haksızlığı görmezden gelmeyeceğiz!!' ifadelerini kullandı.
ŞANLIURFA TABİP ODASI YARGIYA GİDECEK
İş bırakma eylemlerinden dolayı İl Sağlık Müdürlüğü tarafından aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının Kasım ayı maaşlarından kesinti yapılmasına Şanlıurfa Tabip Odası'ndan da tepki geldi. Oda'nın X hesabından yapılan paylaşımda, “İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, Kasım ayında sendika ve derneklerle birlikte ortak aldığımız karara istinaden iş bırakan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının Kasım ayı maaşlarından kesinti yapılması kabul edilemez. İş bırakma hakkının Anayasal güvence altında olduğunu ve maaş kesintisi için hukuki yolları sonuna kadar kullanacağımızı bildiriyoruz.'' denildi.
YENİ EYLEM 6-10 OCAK'TA
Şanlıurfa Tabip Odası, halkın sağlığına, Aile hekimlerine ve Aile sağlığı çalışanlarına yönelik çıkartılan ''Eziyet yönetmenliği''ne karşı 6-10 Ocak günleri ilimizde de bir kez daha iş bırakma eylemi gerçekleştirileceği belirtildi.
GERİ ADIMLAR YETERLİ DEĞİL
Sağlık meslek örgütleri tarafından yapılan ortak açıklamada da, Sağlık Bakanlığı'nın birinci basamak sağlık hizmetlerini ve koruyucu hekimlik uygulamalarını güçlendirecek yapısal düzenlemeler yerine "Performans ve Ödeme Yönetmeliği" ve torba kanun teklifleriyle sorunları daha da çözülmez hale getirdiği belirtildi ve şöyle denildi:
"Bizlerin bilimsel çalışmalardan ve dünya örneklerinden yola çıkarak getirdiğimiz kalıcı çözüm önerilerini içeren taleplerimizi duymazdan gelmekte, yanlışta ısrar etmektedir. Bakanlığın bu yanlışlardan dönmesini sağlamak için yaptığımız sayısız görüşme ve Kasım ayında uyarı amacıyla gerçekleştirdiğimiz 3 günlük iş bırakma etkinliği sonuç vermeyince halkın sağlığını ve meslek onurumuzu korumak için 2-6 Aralık tarihlerinde 5 gün iş bırakma eylemi yapmak zorunda kaldık.
Bakanlık, Performans ve Ödeme Yönetmeliği ile getirdiği bazı uygulamaları (yapılması gerekli HYP oranının düşürülmesi, ASM'ye başvurmayan kişi kaynaklı kesinti yapılmaması) geçici olarak ertelemek veya kotayı azaltmak zorunda kalmıştır. Ancak bu geri adımlar halkın sağlığı ve meslek onurumuzun korunması için yeterli değildir. Bakanlık bu geri adımların geçici olduğunu ifade etmektedir. Bu yönetmeliğin, yürütülmesinden sorumlu kişi olan Sağlık Bakanı tarafından tamamen kaldırılması da mümkündür ve bizim öncelikli taleplerimizden birisi budur."
TALEPLER
Açıklamada sağlık emekçilerinin talepleri şöyle sıralandı:
-Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalı.
-Halka nitelikli bir sağlık hizmeti sunulabilmesi için yeterli zaman ve olanak sağlanmalı. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar aile sağlığı merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalı.
-Aile hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdam kabul edilmiyor. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısın a göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmeli. Aile sağlığı çalışanlarının kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalı.
-Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmeli.
-Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalı.
Baraj Gazetesi
Sağlık
Yayınlanma: 16 Aralık 2024 - 10:47
Güncelleme: 16 Aralık 2024 - 11:50
'Mehmet Şimşek buna ne der hiç düşündünüz mü?'
İş bırakma eylemlerinden dolayı İl Sağlık Müdürlüğünce aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının maaşlarından kesinti yapılması tepkilere yol açtı. ŞUAHED Yönetim Kurulu Üyesi Dr.Eryazğan, 'Kaybedeceğiniz ceza davalarının dava masraflarına Mehmet Şimşek ne diyecek düşündünüz mü?' diye sordu. Öte yandan Aile hekimleri 6-10 Ocak'ta yeniden greve gitme kararı aldı.
Sağlık
16 Aralık 2024 - 10:47
Güncelleme: 16 Aralık 2024 - 11:50