Tarih: 21.05.2024 13:24

Vali Şıldak Badem'i tanıttı, üretici GAP'ı hatırlattı

Facebook Twitter Linked-in

Şanlıurfa'da Badem üretimi giderek artıyor. 

 

Vali Hasan Şıldak'ın sosyal medya hesabından verdiği bilgiye göre, 7 bin hektar alanda bulunan badem ağaçlarından yıllık ortalama 9 bin ton ürün alınıyor. 

 

Üretim alanı yönünden Türkiye’de 2’nci, üretim miktarı yönünden ise 5’inci sırada olan Şanlıurfa ülke badem üretiminin % 5’ini karşılıyor. 

 

Şanlıurfa'da en çok badem ağacı Atatürk Barajı yakınlarında, Birecik, Halfeti, Siverek, Bozova ve Hilvan kırsalında bulunuyor.   GAP Projesi kapsamında fıstık ve badem bahçelerinin suya kavuşması ekonomiye büyük katkı sağlayacak.

 

SULAYAMIYORUZ

 

Vali Şıldak'ın bu paylaşımına yorum yapan yöre üreticilerinden Serdar Yıldırım, ''Alan yününden oranla ilimizdeki üretim düşüklüğü biz bademi sulayamıyoruz dolayısı ile üretimde geri kalıyoruz sulama konusunda çiftçimize destek sağlanmalı'' yorumu yaptı.

 

KABUKLU YEMİŞLERİN PİRİ

 

Kabuklu yemişlerin piri olan badem, oldukça faydalı olan ve tüketilmesi halinde de insan vücuduna birçok yarar sağlayan bir besindir. Özellikle birçok kişi tarafından hastalıklara yakalanmamak için kullanılan bir besindir. Corona virüse yakalanma riskine karşı son dönemde ülkemizde de sık sık tüketilen besin grubuna girmiştir. İçeriğinde en çok posa içerenlerinden biri olan bademi çiğ tükettiğinizde de faydalarına asla inanamayacaksınız. Dengeli bir diyetle birlikte  tüketildiğinde, doğal badem ezmesi yani dolayısıyla badem, yaş ve cinsiyet fark etmeksizin herkese oldukça fayda sağlamaktadır.

 

Lezzeti tartışılmaz güzel olan ve sağlığa iyi gelmesi nedeni ile birçok kişi tarafından tüketilen bir yemiş türü bademin faydaları saymakla bitmiyor. Her şeyde olduğu gibi badem tüketirken, sağlığa katkısını yakalayabilmek için, doğru miktarda doğru zamanda ve doğru şekilde yenilmesi önem arz ediyor. Badem, çoğu insanın yeterince alamadığı bir mineral olan magnezyum açısından son derece zengindir. Yüksek magnezyum alımı, tip 2 diyabet için önemli gelişmeler sağlayabilir.

 

 Folik asit açısından da iyi bir kaynaktır. Tekil doymamış yağ asitleri içeren bademi günde 25 adet, çiğ olarak tüketerek kötü kolesterolü düşmesi, kişiyi tok tutması gibi pek çok faydasını görebilirsiniz. Ama kesinlikle çiğ olmasına dikkat edin. Çünkü çiğ badem, kavrulma sırasında yüksek ısı sebebi ile besin değeri azalır. İçeriğindeki vitamin, protein ve mineralleri kaybeder. Bu da bize bademin faydasını yitirdiğimizi gösterir.

 

İşte Bademin Faydaları;

 

Lif Bakımından Zengin: Karbonhidrat bakımından fakir, yağ ve posadan zengin olması nedeniyle mükemmel bir tok tutma özelliğine sahip. İçeriğindeki Yağ ve posa sayesinde badem, kan şekerini dengede tutmada fayda sağlıyor. Kabızlığı önlemek gibi pozitif etkileriyle kilo kontrolüne yardımcı olur.

 

Tok tutarak kan şekerini düzene sokuyor. Meyve gibi karbonhidrat içeren yiyeceklerin yanında badem tüketilerek, kan şekerindeki ani dalgalanmaları önlemede fayda sağlıyor.

 

Tansiyonu Dengeler: Magnezyum eksikliğinde kan basıncı yükselir.Yüksek kan basıncı da  kronik hipertansiyona neden olabilir, kalp krizi ya da inmeye de yol açabilir. Badem içeriğinde magnezyum barındırdığı için magnezyum eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur ve kişiyi bu risklere karşı korur. Ama tabiki kan basıncını yükseltmememiz, en önemli görevimiz. Bunun için tuzsuz, kavrulmamış, çiğ badem tercih edilmesi bademin faydalarını katlayabilir.

 

Bağırsakların hareketlenmesinde önemli fayda sağlar. Posadan zengin içeriği olan badem, bağırsağa su çekerek bağırsak hareketlerini artırır. İçindeki posa ve yağlar sayesinde kabızlığa son derece iyi gelir.

 

Kansere karşı savaşçı: İçeriğindeki posa ve antioksidan sayesinde kansere karşı adeta kalkandır. Hayvanlarla yapılan deneyde badem tüketiminin kolon kanserine karşı koruyucu olma ihtimali olduğu belirtilmiştir.

 

8. Kötü kolesterolü önlemede yardımcı:LDL (kötü kolesterol) yüksek olması damar sertliğine sebebiyet verebilir. Damar sertliği de kalp krizi ve inme gibi durumlara yol açabilir. E vitamini içeriği ile zengin olan badem, damar sertliğini önlemede son derece faydalı.

 

İçeriğindeki Kalsiyum ve magnezyumla kemikleri güçlendirir. Biliniyor ki kemik sağlığı için yeteri kadar kalsiyum ve magnezyum tüketimi son derece faydalıdır. Özellikle vegan kişilerde badem tüketimi, magnezyum ve kalsiyum içerdiği için bunların eksikliklerinin giderilmesi ve, kemiklerin güçlenmesinde badem son derece önemli fayda sağlıyor. 

 

İçeriğindeki E vitamini sayesinde cildi korur.

 

%C5%9Eanl%C4%B1urfa%E2%80%99da%20%C3%BCretimi%20giderek%20art%C4%B1%C5%9F%20g%C3%B6steren%20tar%C4%B1m%20%C3%BCr%C3%BCnlerinden%20biri%20bademdir.%20

7%20bin%20hektar%20alanda%20bulunan%20badem%20a%C4%9Fa%C3%A7lar%C4%B1ndan%20y%C4%B1ll%C4%B1k%20ortalama%209%20bin%20ton%20%C3%BCr%C3%BCn%20al%C4%B1nmaktad%C4%B1r.%20

%C3%9Cretim%20alan%C4%B1%20y%C3%B6n%C3%BCnden%20T%C3%BCrkiye%E2%80%99de%202%E2%80%99nci,%20%C3%BCretim%20miktar%C4%B1%20y%C3%B6n%C3%BCnden%20ise%205%E2%80%99inci%20s%C4%B1rada%20olan%20%C5%9Eanl%C4%B1urfa%E2%80%A6%20http://

BARAJ GAZETESİ


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —