Hilvanlı üreticilerden Tansu Göktepeli, ektiği isottan zarara uğrayan yüzlerce çiftçiden sadece biri..
Kendi yaşadıklarından yola çıkarak üreticilerin problemlerini sosyal medyada gündeme taşıyan Göktepeli, son paylaşımların birinde tarlada çürüyen isotları gösterdi.
“Buraya bakınca yanan emeğimi görüyorum. Aylardır çalışıp çabaladığım arazime bakıyorum. İşte Türkiye’de emek bu arkadaşlar. O kadar yazıyorum, o kadar söylüyorum, o kadar çabalıyorum ama ben boşuna çabalıyorum,” diyen Göktepeli, bunun aynı zamanda su kaynaklarının israfı anlamına geldiğine vurgu yaptı ve ekledi:
''6 çeşit ürünüm vardı 6’sında da sonuç aynı.. Hadi çiftçi bunu yaptı, bari bizi koruyacak ihracat politikaları yapılsaydı, siparişler alınsaydı, harekete geçseydik
'ÇİFTÇİLİK ADAM GİBİ BİR SİSTEME BAĞLANMALI!'
Göktepeli'nin bu paylaşımına onlarca yanıt geldi. İşte onlardan bazıları:
Emir Akıl: İşin trajikomik tarafı; çiftçi para kazanamıyor, vatandaşta ucuza yiyemiyor. Aradakiler oturduğu yerlerden zengin oluyor. Türkiye’de bu düzeni değiştirmek için kimse de çabalamıyor. 2 TL'ye satamadığımız domates şimdi kilosu 50-60 TL.. 10 gün sonra da biberi 100 liraya alamazsınız.
Raziye Tekin: Ben de zeytinleri toplatmayıp dalında bırakacaktım neredeyse. Yaptığım masrafı karşılamıyor. Ürün dalında kaldı dedirtmemek için mecburen toplattım, zeytin yağı yaptım. İşçi yevmiyesi 880 TL, 5 gün 26 işçi topladı, 26*5*880= 114 bin TL sadece işçi yevmiyesi
Yunus Selvi: Çiftçiyim çiftçilik yapmıyorum, mali müşavirim çalışmıyorum. Öyle bir ülke düşünün ki yapamıyorum, yapmamak daha cazip...
Barış Sulu: 3 tanesini 1 Euroya alıyoruz Berlin'de Neden tarlada kalıyor anlamıyorum.
Tonguç Özcan: Bu görüntüleri izleyenler deretleniyor mu? Sanmıyorum! Olsaydı bu halde olunmazdı! Bu herkesin kaybıdır! Sadece sizin değil! Ama anlamayan çok maalesef!
Nail Koçak: Bu yıl pek çok ürün tarlada kaldı. Marketlerde 20 kat 30 kat fiyatlara satılan var TMO gibi bir büyük kuruluş yeniden yapılandırılıp, Çiftçinin ürettiği tüm ürünler bir şekilde değerlendirilmeli. Hem çiftçinin maliyeti çıkmalı, hem de tüketici daha ucuza bulabilmeli.
Arif Demirbaş: Vizyonu beton olan kapitalist zihniyet bitirdi tarımı.
Ayşe S.: Yapılması gereken şey üretimi kontrollü yapmak. Herkes aynı şeye yüklenince fiyatlar düşüyor. Her yer biberdi bu yıl, salça kaynıyor ortalık. Halbuki çiftçilik adam gibi bir sisteme bağlansa herkes kazanabilir..
Cemal Güzer: Bir seyahat sırasında domates toplayıp yol kenarındaki tezgahta satan birine kaç lira diye sordum, 35 lira dedi almadım. Akşam haberlerde gördüm; domatesi 5 liraya satamadıkları için yollara döküyorlar. İzaha muhtaç.
Ramazan Aktaş: Aracıları aradan çıkarmadan bu işler düzelmez. E-hal sistemi gibi bir sistem olamaz mı internet üzerinden. Tüketici kendine yakın olan üreticiden ürünü alsın. Aracıların aldığı fiyattan üretici alsın. Bunun gibi başka çözümler olamaz mı acaba.
Baraj Gazetesi
Ekonomi
Yayınlanma: 06 Kasım 2024 - 15:02
Güncelleme: 06 Kasım 2024 - 15:25
Ekin dediler ektik, kötü mü ettik?
Urfalı üreticiler İsot ektiğine bin pişman oldu. Hilvanlı üreticilerden Tansu Göktepeli'nin paylaştığı video sosyal medyayı hareketlendirdi: 'Emeklerimiz çöp oluyor''
Ekonomi
06 Kasım 2024 - 15:02
Güncelleme: 06 Kasım 2024 - 15:25