Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce yürütülen “Fıstık Ağaçlarında Ani Kuruma Sebeplerinin Çözümü ve Uygulamaya Aktarılması Projesi” Şanlıurfa'da olumlu sonuçlar verdi.
GAP İdaresinden yapılan açıklamaya göre, proje sayesinde fıstık ağaçlarındaki ani kurumalara neden olan hastalık etmeni moleküler ve klasik yöntemlerle tespit edilerek çözüme kavuşuyor.
Laboratuvar ve arazi şartlarında araştırmaları yapılan faydalı funguslar, uygulama yapılan hastalıklı ağaçlarda kurumaları durdurdu ve bitkilerde yeniden gelişimin olduğu gözlemlendi.
Proje kapsamında geliştirilen yöntemle fıstık ağaçlarında ani kuruma çevre dostu bir metodla engellendi.
İYİ TARIM UYGULAMALARI
Öte yandan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında 'İyi Tarım Uygulamaları' ve organik tarım yapılan alanların hızla genişlemeye başladığı bildirildi.
Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, kentte GAP'ın katkısıyla 618 bin hektar tarım arazisinin sulandığını, iyi tarım uygulamaları kapsamında takip edilen alanlarda az gübre, az ilaç ve kaliteli tohum ile üretim yapıldığını anlattı.
Zübeyde Yavuztürk
Ekonomi
Yayınlanma: 07 Kasım 2024 - 09:31
Çevre dostu proje fıstıkta verimi arttırdı
GAPTAEM tarafından yürütülen GAP İdaresi destekli “Fıstık Ağaçlarında Ani Kuruma Sebeplerinin Çözümü ve Uygulamaya Aktarılması Projesi” verimi olumlu yönde etkiledi
Ekonomi
07 Kasım 2024 - 09:31