Urfa Çalışma Grubu (UÇG), ilimizde kaçak olarak faaliyet gösteren Fıstık ve Zeytin işleme tesislerinin eko sisteme ve doğaya ciddi zararlar verdiğine dikkat çekti, yetkilileri bu konuda önlem almaya çağırdı.
Yapılan açıklamada, sürdürülebilir kalkınma adına organize sanayi bölgelerinde ruhsatlı tesislerin teşvik edilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
Urfa Çalışma Grubu açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Şanlıurfa, Türkiye'nin önde gelen tarımsal üretim merkezlerinden biri olarak, zeytin ve fıstık üretiminde önemli bir paya sahiptir. Son yıllarda bu ürünlerin üretiminde ciddi bir artış yaşanmakta; ancak ürünlerin ekonomik değerinin artırılması için modern, ruhsatlı ve çevreye duyarlı işleme tesislerine olan ihtiyaç giderek artmaktadır.
2023 itibarıyla Şanlıurfa’nın zeytin üretimi yıllık 20 bin tona, fıstık üretimi ise 200 bin tona ulaşarak yerel ekonomiye büyük katkılar sağlamaktadır. Türkiye’nin toplam fıstık üretiminin yaklaşık yüzde 40’ını karşılayan Şanlıurfa, fıstık ihracatıyla ülke ekonomisine de önemli bir katkı sunmaktadır. Ancak bu yüksek katma değerli ürünlerin sürdürülebilir gelişimi için çevreye duyarlı işleme tesislerinin kurulması zorunludur.
RUHSATSIZ TESİSLERİN YARATTIĞI ZARARLAR
Organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren ruhsatlı işletmeler, ürün kalitesini artırarak hem iç pazar hem de ihracatta rekabet gücünü desteklerken, ne yazık ki Şanlıurfa’da bazı ruhsatsız zeytin sıkma ve fıstık işleme işletmelerinin tarım arazilerinde denetimsiz olarak faaliyet gösterdiği gözlemlenmektedir. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve 2872 sayılı Çevre Kanunu’na aykırı olarak faaliyet gösteren bu tesisler, ciddi çevresel riskler doğurmakta ve ekosisteme zarar vermektedir. Atık yönetimi ve çevre koruma önlemleri yetersiz olan ruhsatsız işletmeler, toprak verimliliğinde yüzde 10-15 oranında düşüşe neden olup uzun vadede kalıcı toprak bozulmalarına yol açmaktadır. Ekosistem üzerinde geri dönülemez etkilere neden olan bu tesisler, özellikle tarım arazilerinin geleceğini tehdit etmekte, yer altı sularına ve çevredeki flora-fauna dengesine zarar vermektedir.
RUHSATLI TESİSLERİN TEŞVİK EDİLMESİ GEREKİR
Şanlıurfa’nın tarımsal potansiyelini sürdürülebilir bir şekilde değerlendirmek ve doğayı korumak için ihtisas – lokal gıda işleme merkezleri planlanarak ruhsatsız tesisler buralara yönlendirilmesi, organize sanayi bölgelerinde ruhsatlı tesisler teşvik edilmesi ve denetimlerin artırılması büyük önem taşımaktadır. Çevresel yönetmeliklere uygun çalışan bu tesisler sayesinde ildeki tarım alanları korunacak, çevresel sürdürülebilirlik sağlanacak ve Şanlıurfa’nın tarımsal ürünleri dünya pazarında daha rekabetçi hale gelecektir.”
Zübeyde Yavuztürk
Çevre
Yayınlanma: 27 Kasım 2024 - 09:50
Güncelleme: 27 Kasım 2024 - 12:26
'Bizi geri dönülmez noktaya götürüyorlar'
Urfa Çalışma Grubu, kaçak olarak işletilen Fıstık ve Zeytin işleme tesislerinin çevreye ciddi zararlar verdiğine dikkat çekti: ''Çevre koruma önlemleri yetersiz olan ruhsatsız işletmeler, toprak verimliliğinde yüzde 10-15 oranında düşüşe neden olup uzun vadede kalıcı toprak bozulmalarına yol açmaktadır''
Çevre
27 Kasım 2024 - 09:50
Güncelleme: 27 Kasım 2024 - 12:26