Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, bebek ölümleriyle ilgili 2023 rakamlarını paylaştı.
İlimizde bebek ölüm oranının Türkiye ortalamasının br hayli üstünde binde 17,5 olarak belirtildiğine dikkat çeken Tanal, bu durumu ''Utanç Verici Bir Tablo!'' şeklinde yorumlarken şu ifadeleri kullandı:
''2023 TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde bebek ölüm hızı binde 10 iken, Şanlıurfa’da bu oran binde 17,5’e ulaşıyor!
Bu acı gerçek, kötü sağlık politikalarının ve hükümetin bölgedeki ihmalkârlığının bir sonucudur.
Yetersiz sağlık altyapısı, eksik personel, ulaşılması güç hizmetler ve bölgeye yönelik ayrımcı politikalar, bebeklerimizin yaşam hakkını ellerinden alıyor!
Şanlıurfa’da bebek ölümleri Türkiye ortalamasının neredeyse iki katı.
Bu nasıl bir vicdan, nasıl bir yönetim anlayışıdır?
Hükümeti, Şanlıurfa’da sağlık hizmetlerini derhal iyileştirmeye, eşit ve erişilebilir bir sağlık sistemi kurmaya çağırıyorum.
İnsan hayatı, seçim propagandaları kadar kıymetsiz mi?
Bebeklerimizin ölmesini seyreden bu sistem değişmek zorundadır!
Şanlıurfa sahipsiz değildir!''
ŞANLIURFA CİDDİ EŞİTSİZLİKLERLE KARŞI KARŞIYA
Tanal, sosyal medya hesabından yaptığı bir başka paylaşımda ise Şanlıurfa’nın sağlıkta hak ettiği hizmetlerden mahrum bırakıldığını, bunun kabul edilemez olduğunu belirterek, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:
''Sağlıkta hizmetlerinde yaşanan eşitsizlikler giderilmelidir.
Şanlıurfa, 2.2 milyonluk nüfusuyla GAP Bölgesi’nin en kalabalık ili ve Türkiye’nin en genç nüfus yapısına sahip şehirlerinden biri. Ancak bu güçlü demografik yapıya rağmen, sağlık hizmetlerinde yaşanan yetersizlikler halkımızı mağdur etmektedir.
Resmi veriler, Şanlıurfa’nın Diyarbakır ve Gaziantep gibi illere kıyasla ciddi bir eşitsizlikle karşı karşıya olduğunu göstermektedir.
•Nüfus Çok, Yatak Yok: Gaziantep’te kişi başına düşen yatak sayısı Şanlıurfa’nın neredeyse iki katı! Gaziantep’te 4.961 yatak bulunurken, Şanlıurfa’da bu sayı yalnızca 4.230. Bu durum, sağlık hizmetlerine erişimi büyük ölçüde zorlaştırıyor ve hastalar başka illere gitmek zorunda bırakılıyor.
•Doktor ve Sağlık Personeli Eksikliği: Şanlıurfa’da sadece 2.648 doktor görev yaparken, Gaziantep’te bu sayı 4.000’in üzerinde. Hemşire sayısında da benzer bir tablo var: Gaziantep’te 2.377 hemşire varken, Şanlıurfa’da yalnızca 1.746 hemşire görev yapmakta. Şanlıurfa nüfusu Gaziantep ve Diyarbakır’dan daha fazla olmasına rağmen, neden daha az sağlık çalışanına sahip?
•Yıllardır Süregelen Eşitsizlik: Şanlıurfa, yıllardır sağlık yatırımlarında arka plana itiliyor. Halkımız, anayasal bir hak olan sağlık hizmetine erişim için mücadele etmek zorunda kalıyor. Sağlık Bakanlığı’nın adil bir planlama yapmaması, bu derin eşitsizliği daha da artırıyor.
SAĞLIK BAKANLIĞINA ÇAĞRI
-Şanlıurfa’da yeni hastaneler yapılmalı, mevcut hastanelerin kapasitesi artırılmalıdır.
-Şanlıurfa’ya daha fazla uzman doktor, hemşire ve ebe atanarak sağlık personeli açığı derhal kapatılmalıdır.
-GAP Bölgesi’nde sağlık hizmetlerinde nüfusa dayalı adil bir kaynak dağıtımı sağlanmalıdır.
Şanlıurfa halkı ikinci sınıf vatandaş değildir!
Sağlık Bakanlığı’nın bu çarpıcı eşitsizliği görmezden gelmesi kabul edilemez.
Şanlıurfa’ya hak ettiği sağlık hizmetleri derhal sağlanmalı, bu adaletsizlik sona erdirilmelidir!''
Şanlıurfa’daki Bebek Ölüm Hızı: Utanç Verici Bir Tablo!
— Av.Mahmut TANAL (@MTanal) December 7, 2024
2023 TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde bebek ölüm hızı binde 10 iken, Şanlıurfa’da bu oran binde 17,5’e ulaşıyor! Bu acı gerçek, kötü sağlık politikalarının ve hükümetin bölgedeki ihmalkârlığının bir sonucudur.… pic.twitter.com/XkiGccFGvi
Baraj GazetesiŞanlıurfa’nın Sağlıkta Hak Ettiği Hizmetlerden Mahrum Bırakılması Kabul Edilemez!
— Av.Mahmut TANAL (@MTanal) December 7, 2024
Sağlıkta hizmetlerinde yaşanan eşitsizlikler giderilmelidir.
Şanlıurfa, 2.2 milyonluk nüfusuyla GAP Bölgesi’nin en kalabalık ili ve Türkiye’nin en genç nüfus yapısına sahip şehirlerinden biri.… pic.twitter.com/UJl3Q2Utsx