Değerli okurlarım...
Gittikçe ne yazık ki daha çok gençleri kendi pençesine alan uyuşturucu bir bir gençleri ölüme götürüyor. Şu anda ülkemizde 13 milyona yakın madde bağımlısı var! Uyuşturucudan ölüm yaşı ne yazık ki 12 yaşa kadar indi. Şanlıurfa' da madde kullanım oranı yüzde 50' yi aşmış durumda. Nasıl bu uyuşturucu batağına giriyor bu gençler? Neden, niçin, nasıl ve çözüm sonuçları araştırılmalıdır. İçişleri Bakanlığı bu konuda taviz vermemeli ve sıkı denetim uygulaması yapmalıdır.
Şanlıurfa da işsizlik sorunu çok. Okuyan ve okumayan yüz binlerce genç işsiz ve bunalım içinde. Bu gençler herhangi bir boşlukta kendini bu uyuşturucu batağında buluyor. Ya da psikolojik sorunlar ve yaşadıkları stresden dolayı da maalesef madde bağımlısı oluyorlar.
Bundan bir kaç gün önce arkadaşlarla birlikte Eyyübiye'de bir ailenin taziye ziyaretine gittik. Aile maddi yönde çok perişan ve zor durumda yaşıyor. Vefat eden henüz genç bir delikanlı. Yıllar önce uyuşturucu batağına düşmüş ve git gide madde kullanımını ilerletmişti. Ne yazık ki bir madde bağımlısı olmuştu. Vefat eden gencin annesi gözyaşları içinde içi yanarak anlatıyordu:
—Ben oğlumu evlendirmek istedim geçen sene. Bir ara niyetlendi fakat bu zıkımın yüzünde oğlum evlenmekten vazgeçti. Bu zehiri kullanmaması için çok çaba gösterdim ama oğlum hep dediğini yaptı. Oğlum gece evden çıkıp gitti ve bir daha dönmedi.Sabah hastane de bize haber verdiler, "oğlunuz ölmüş"diye. Arkadaşların yanına gidiyor orada bu zehiri kullanmış ve orada cansız düşünce bunu alıp sokağa atmışlar. Polisler gelip oğlumu hastaneye götürüyorlar. Sonrada bize gelen acı haberle yıkıldık.
Evet, genç yaşta hayatın baharında olan oğlunu kaybetmiş bir annenin feryadıydı bu. Madde bağımlısı oğlunu tedavi etmek yerine onu evlendirmek istemişti anne. Düşünebiliyor musunuz kim bilir hangi masum bir genç kızın hayatı mahfolacaktı? Ayrıca kendi hayatlarını da bir çıkmaza koyacaklardı. Çünkü dünyaya gelecek olan çocuklar da orta da perişan olacaktı. Çocukları madde bağımlısı olan aileler her konuda eğitilmeli ve aydınlatılmalıdır. Yüreği yaralı annenin bir geliri yok. Yalnız babasından kalan emekli maaşını iki kardeş bölüşerek alıyorlar. Yaşadıkları ortamı görünce birçok şey yapmak istedim. Yaptığım yardımları söyleme taraftarı değilim. O yüzden de ailenin fotolarını bile çekmek istemedim. Çünkü kendi acılarıyla yoğrulan bir aile vardı karşımızda.Keşke bu gibi ailelere çok şey yapabilseydik.
Urfa'da madde kullanan gençlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Daha çok Viranşehir, Suruç, Eyyübiye, Maşuk tarafında bulunan Seyrantepe, Bağlarbaşı ne yazık ki uyuşturucu kullanan gençlerin yuvası haline gelmiş. Bu sorunu bir gazeteci yazar olarak 2018 yılından beri yazıp gündeme getirmeye çalışıyorum. Çünkü zehirlenen bu çocuklar yarının gelecekleri. Ayrıca 2023 yılında "okul önlerinde uyuşturucu satanlar cirit atıyorlar" diye sosyal medya hesabımda yazdığım bir yazı Urfa da bulunan yerel Baraj Gazetesi'nde haber olmuştu.Satıcılar en çok okul önlerinde nöbet tutmaktadır. Okullarda kapıda güvenlikçi olmaması da zehir tacirlerine fırsat veriyor. Bunu fırsat bilen satıcılar da hemen devreye girip çocukları zehirliyorlar.
Şanlıurfa valisi Sayın Hasan Şıldak bu konuda kararlı bir şekilde birçok çalışma yürütmektedir. Gençleri uyuşturucu batağından kurtarmak için "Umuda Kapı Açıyorum, Hayata Tutunuyorum ve "En İyi Narkotik Polisi Anne" projesiyle aileri uyuşturucu madde kullanımı konusunda çocuklarını korumaya yönelik uyarma ve aydınlatma adı altında söyleşi ve konferans vermektedir. Ayrıca emniyetin yaptığı operasyonlarda göz ardı edilmemelidir. Fakat satıcıların kökü kurutulmadan bunun sonu gelmeyecektir. Bunun için emniyet müdürlüğüne ve Jandarma koluk görevlilerine çok iş düşüyor. Madde bağımlısı gençler tedavi olmaktan bir tedirğinlik yaşıyorlarsa bunları Alkol ve Madde Tedavi Merkezi kısacası (AMATEM)'e yatırabilirsiniz. Birde Çocuk Ergen Madde Bsğımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) veya Yeşilay Danışmanlık Merkezi ( YEDAM) gibi kuruluşlara yönlendirilerek kesinlikle profesyonel destek alınmalıdır. Bu gibi kurumların şehir merkezinde ve ilçelerde sayıları artırılmalıdır. Yeni nesil diye bir gençlik yok olup gidiyor. Aileler perişan. Ateş düştüğü yeri yakıp gidiyor. Yarının yananlarından olmak istemiyorsanız duyarlı olalım, çocuklarımıza sahip çıkalım.
Allah'a emanet olun.
Yorumlar
Kalan Karakter: