Ramazan ayında Urfalı vatandaşların sofralarından eksik etmediği tatlılarda kullanılan şekerin sağlık açısından tehlikeli sonuçlar oluşturabileceğini belirten Uzmanlar, kullanılan şekerlerin genellikle sağlıksız glikoz şurubu olduğuna dikkat çektiler.
Glikoz şurubunun özellikle diyabet hastaları başta olmak üzere kötü etkiler bıraktığına dikkat çeken Uzmanlar, Urfalı tatlıcıların üretim aşamasında glikoz şurubu kullanmamaları gerektiğini belirterek insan sağlığı üzerinde çok ciddi sağlık sorunları oluşturabileceğinin altını çizdiler.
Uzmanlar glikoz şurubunun tatlılarda kullanımında dikkatli olunması uyarısında bulunarak şunları söylediler; “Şeker hayatın her alanında karşımıza çıkan bir besin maddesidir. Glikoz şurubu da şekere çok benzeyen, mısır nişastasından elde edilen bir katkı maddesidir. Glikoz şekerinin maltoz, maltotrioz ve dekstroz gibi yüksek şekerlerin harmanlanmasıyla oluşturulur.
Glikoz şurubu renksiz ve şeffaf bir görünüme sahiptir. Kıvamlı bir sıvıdır. Boş enerji kaynağı olarak adlandırılan glikoz şurubunun 1 gramı yaklaşık 4 kalori içermektedir. Gıda sektöründe nişasta bazlı şeker olarak geçen şeker aslında glikoz şurubudur.
Sağlık için olan zararlarıyla gündeme gelen glikoz şurubu, doğal bir şeker olmadığı için çeşitli sağlık sorunlarına sebebiyet vermektedir. Glikoz şurubun tadı yoğun şekilde şekerli hissedilir. Ekonomik değeri daha düşük olduğu için şekerin yer aldığı gıdalara eklenir. Sadece mısır değil patates ve buğday nişastasından da elde edilen glikoz şurupları bulunmaktadır. Bu glikoz şurubu çeşitleri, dünyanın farklı noktalarında besinlerin üretim aşamalarında kullanılır.
Şeker kana çok geç karışırken; glikoz şurubu kana kısa süre içinde karışmaktadır. Bu nedenle glikoz şurubu hormonların dengesini bozar, Glikoz şurubunu sık tüketen toplumlarda kanser hastalığının daha yaygın olduğu saptanmıştır. Fazla şeker tüketimi karaciğeri yormaktadır. Glikoz şurubu gibi keskin bir şeker maddesi karaciğeri daha fazla yıpratır.
Glikoz şurubu içeren besinleri tükettiğinizde böbreklerde zararlı maddeler birikir. Damar tıkanıklığı pek çok hastalığa neden olur. Bu hastalıklardan biri de kalp krizidir. Tatlı gıdalara eklenen glikoz şurubu kişilere anlık doygunluk hissi verir. Anlık doygunluk ise çok kısa bir süre sonra açlık hissini meydana getirir.
Paketli ürünleri hiç tüketmeyen kişiler birden paketli ürün tüketmeye başladığında, sık sık glikoz şurubu içeren besinleri aldığında gözle görülür bir kilo değişimi yaşarlar. Çocukluk döneminden itibaren glikoz şurubu içeren gıdaları tüketen kişilerin beyin sağlığı bozulmaktadır.
Yorumlar
Kalan Karakter: