Bahar aylarına girdiğimiz son günlerde tarım ve hayvancılık alanında Şanlıurfa’nın değerleri de bir bir ortaya çıkmaya başladı. Kendine has yapısı ve yoğunluğuyla damaklarda farklı bir lezzet oluşturan Şanlıurfa peyniri görücüye çıktı.
Şanlıurfa’da meralarda otlayan koyunların ve büyükbaş hayvanların sütünden elde edilen peynire gerek yurt içinden gerekse yurt dışından talep oldukça yüksek. Urfa Peyniri, kendine özgü tatlımsı ve hafif tuzlu bir lezzete sahiptir. Koyun sütünün yoğun aroması, peynire karakteristik bir tat verir. Ayrıca, peynirin dokusu oldukça yoğun ve serttir. Bu özelliğiyle dilimlendiğinde kolayca kesilebilir ve şeklini korur.
Şanlıurfa peynirine talebin her yıl artarak devam ettiğini belirten Urfalı peynir satıcıları, Urfa peynirinin özellik bakımından daha kaliteli ve daha sağlıklı sütten üretildiğini bu nedenle birçok yerden talep aldığının altını çizdiler.
Siparişlerin erkenden başladığını belirten Urfalı satıcılar; “Şanlıurfa peynirine talep her geçen yıl daha çok artmakta. Gerek tatlılarda, gerek yemeklerde ve gerekse kahvaltılarda damakta bıraktığı tat ile tercih listelerinin birinci sırasında bulunan Urfa peynirinin yapımı da bir hayli zahmet gerektirmekte.
Şanlıurfa peynirinde, çiğ sütün ısıl işlemi ile üretim söz konusu olup bu peynirin üretim tarihinden itibaren en az 120 gün süre ile salamurada olgunlaştırılarak piyasaya arz edilmesi sağlanır. Salamurada olgunlaştırılan Urfa Peyniri Şanlıurfa Peynirinde; kuru tuzlama ve/veya haşlama işlemi uygulanarak başlangıçta ürünün nem içeriği azaltılır.
Tuzlama ile peynirde istenilen sert, sıkı ve daha az kırılgan bir yapıya sahip olması, haşlama işlemiyle birlikte elastik, iç ve dış yapışkanlığının daha az olması sağlanır. Böylelikle olgunlaşma sırasında proteolizden kaynaklanan yumuşama ve erime problemlerin önlenmesi amaçlanır. Olgunlaştırılmış Şanlıurfa peyniri, geleneksel olarak yarım saat kadar suda bekletildikten sonra tüketilir.
Şanlıurfa Peynirinin ayırt edici karakteristik özelliklerinden birisi de sahip olduğu şeklidir. Peynirin kendine özgü şeklini alması için üretimde bölgede parzın olarak adlandırılan tülbentler kullanılır. Peynir üretiminde oluşan teleme parçalandıktan sonra parzın içerisine konularak hem peynir altı suyu uzaklaştırılır hem de peynire özel kısmen silindir veya konik şekli kazandırılır.
Şanlıurfa peynirine işlenecek çiğ sütler, en az pastörizasyon normlarına sahip bir ısıl işleme tabi tutulur ve üretim aşamalarında tuz kullanılmaz. Şanlıurfa peyniri, yağlılık sınıfına kuru madde de süt yağı miktarı göre tam yağlı veya yarım yağlı peynir sınıfında üretilir.
Bu özellikleri nedeniyle Şanlıurfa peynirine her yıl taleplerde artarak devam etmekte. Son yıllarda hayvancılığın azalması ile birlikte üretimde sıkıntılar yaşansa da bizler Şanlıurfalı esnaflar olarak talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Bahar aylarının da başlamasıyla birlikte Urfa peynirinde hareketlenmelerde başladı. Bizlerde bahar aylarında vatandaşların taleplerini karşılamaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştular.
Yorumlar
Kalan Karakter: