Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde "yeşil altın" olarak adlandırılan Urfa fıstığının hasat mevsimi yaklaşıyor.
Önümüzdeki günlerde hasadına başlanması beklenen Urfa fıstığı için bu yıl da taban fiyat belirlenmemesi tepkilere yol açtı.
Baklavadan yemeklere, tatlılardan çerezlere kadar hemen her alanda gıda sektörünün değişmez lezzetleri arasında yer alan Urfa fıstığı için taban fiyat belirlenmesi isteniyor.
ÜRETİM MALİYETLERİ ARTTI
Urfalı Fıstık üreticileri adına bir açıklama yapan Abdullah Halhallı, fıstığın tarımsal ürün olmasına rağmen destekleme programının dışında bırakılmasına tepki göstererek, şunları söyledi:
''En az fındık kadar stratejik öneme sahip olan fıstığın üretiminin artırılması ve çiftçinin daha fazla fıstık üretimine yönlendirilmesi için kilo başına veya fındıkta olduğu gibi dekar başına alan bazlı gelir desteği verilmesi gerekmektedir.
Fıstık yetiştiriciliği çok zor ve zahmetli. Bir kişi genç iken fıstık ağacı ekse, yaşlandığında hasadını bekliyor. İlaç, mazot ve diğer girdi maliyetlerinin ciddi anlamda yüksek olması üretimi, verimi olumsuz yönde etkiliyor.
Fındığın taban fiyatı neyse fıstığın da taban fiyatının belirlenmesi lazım. Taban fiyatı belirlenmediği zaman üreticinin elinde olan fıstık tüccarın eline geçmediği sürece para etmiyor ama tüccarın eline geçtikten sonra 2-3 ay sonra fıstık fiyatı 2-3 misline çıkabiliyor.
GAP'TAN SULAMA PROJELERİNDEN YARARLANMAK İSTİYORUZ
Fındık, buğday ve diğer tarımsal ürünlerde taban fiyatı belirlendiği gibi fıstık için de taban fiyatın belirlenmesi elzemdir. Geçmiş tarihte Güneydoğu Birlik vardı; taban fiyat belirliyordu. Fakat şu an bir taban fiyat belirlenmiyor. Fıstık bahçeleri damla sulamayla sulandığı zaman verim önemli ölçüde artacak, imkanlarını zorlayanlar tanker tutup bahçeleri öyle sulamaya çalışıyor. Binlerce fıstık üreticisi yanı başlarındaki Fırat Nehri'nden yararlanamıyor. Suyun bu topraklara gelmesi lazım.
BAKANLIKTAN TABAN FİYAT İSTİYORUZ
Antep fıstığı birkaç tane tüccarın elinde oyuncak haline gelmiş vaziyette. Köylüler bu duruma müdahale etmeye çalışıyor ancak müdahale edemiyor. Bunun sebebi ise köylünün şahsi sıkıntılarının artmasıdır. Bu yüzden fıstığı gördüğü fiyata vermek zorunda kalıyor. Fıstık fiyatları şu an yüksek görünse de maliyetleri kurtarmıyor. . Zaten bu sene soğuk vurduğundan dolayı seneye mahsul olmayacak. Bu seneki mahsulü de yok fiyatına satacağız. En büyük sorunlarımızdan biri fıstığın taban fiyatının belirlenmemesidir. Eğer elimizde bir fiyat olsaydı, 10 gün sonra ne olacağını bilirdik, üç-beş tane adamın eline bakmazdık. Birkaç ay sonra ne olacağını şu an bilemiyoruz.''
Yorumlar
Kalan Karakter: