Şanlıurfa Valiliği, ‘Kuyumculara Kamera ve Alarm Sistemleri Kurulması Hakkında’ genelge yayınladı. Genelgede, iş yerindeki kamera ve alarm sisteminin önemine vurgu yapılarak, “Bu doğrultuda günümüzde işyerlerinde kamera takılması ve alarm sistemlerinin kurulması kaçınılmaz bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır” ifadelerine yer verildi.
Ayrıca genelgenin kuyumculara tebliğinden itibaren işletme sahipleri 1 ay içinde belirtilen nitelikte güvenlik kamerası ve alarm sistemi takmakla yükümlü olup, yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sahipleri hakkında ilgili mevzuatlar gereğince yasal işlem yapılacağı belirtildi.
KAMERA VE ALARM KAÇINILMAZ GEREKLİLİKTİR
Suç ve suçluyla mücadeledeki caydırıcı etkisi, suç oluştuktan sonra ise faillerin tespiti ve delillendirilebilmesi açısından güvenlik kameraları ve alarm sistemi büyük bir öneme sahip olduğu vurgusunun yapıldığı genelgede; “İnsan gözünün atlayabileceği bir detay, güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kayıt altına alınabildiği gibi alarm sistemlerinin de caydırıcı özelliği bulunmaktadır. Ayrıca delilden sanığa ulaşma açısından suç unsurların tespiti ile birlikte önleyici anlamda suçun oluşmadan engellenmesine de ciddi katkı sağlamaktadır. Bu çerçevede Şanlıurfa ilinde bulunan kuyumcularda güvenlik düzeyinin arttırılması için günün ihtiyaçlarını karşılayacak kamera sistemlerinin kurulması ve kolluk kuvvetleriyle entegre olacak şekilde alarm sistemlerinin faaliyete geçirilmesi amaçlanmıştır. Suçluluğun en aza indirilmesi için yapılacak her çalışmanın belli bir maliyeti olmasının yanında hem maddi hem de psikolojik getirileri çok daha fazladır. Toplumsal huzurun ve güvenliğin sağlanması, teknolojik imkânların kullanımını da zorunlu kılmaktadır. Bu doğrultuda günümüzde işyerlerinde kamera takılması ve alarm sistemlerinin kurulması kaçınılmaz bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır.” Denildi.
BİR AY İÇİNDE TAKILMASI ZORUNLU
Suç ve suçlularla mücadelede etkili yöntemlerden birisi olan güvenlik kameralarının ve alarm sistemlerinin kurulması, kullanılması ile ilgili uyulacak esaslar aşağıda çıkarılmıştır. Güvenlik kamerası ve alarm sistemi kurulacak işyerleri sahipleri ya da işletmecileri kararın kendilerine tebliğinden sonraki 1 (bir) ay içerisinde belirtilen nitelikte güvenlik kamerası ve alarm sistemi takmakla yükümlüdür, tanınan süre sonunda kuyumcular alması uygun görülen tedbirler yönünden tekrar kontrol edilecek, yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sahipleri hakkında ilgili mevzuatlar gereğince yasal işlem yapılacaktır.
7/24 KAYIT VE 30 GÜN SAKLANABİLİR GÖRÜNTÜ
Belirtilen iş yerlerinde iç ve dış mekânlarda bulunan kameraların görüş alanı işyerinin tamamını kapsamalı ve 7 gün 24 saat kesintisiz kayıt yapabilmelidir. Kamera görüntü kayıtları en az 30 (otuz) gün süreyle saklanabilir olmalıdır. Kameralar renkli ve ortamdaki ışık miktarının yeterli olmadığı durumlarda siyah-beyaz kayıt yapabilme özelliğine sahip olmalıdır. Cihazlarda arşiv görüntülerine tarih ve saat girilerek kolayca ulaşılabilmeli, gerekli olduğunda güvenlik kuvvetlerinin kullanımına sunulmalıdır. İşyerlerine acil durumlarda alarm izleme merkezleri tarafından 112 Acil Çağrı merkezine ve işyeri sahibine bildirimde bulunacak şekilde alarm sistemi kurulacaktır. Alarm sistemlerinin 24 saat kesintisiz hizmet verebilecek (enerji kesintileri durumu vs.) özellikte olması sağlanacaktır. İşyerlerine kurulacak alarm sistemlerinin darbeye duyarlı (duvar kırılması, kepenk kırılması vs.) özelliklerde olması sağlanacaktır. Verilen süre sonunda faaliyet gösteren kuyumcular kolluk kuvvetleri tarafından alınması gereken güvenlik tedbirleri yönünden denetlenir ve yerine getirilmeyen hususlar mülki idare amirliklerine gereği yapılmak üzere bildirilir.
İDARİ YAPTIRIM KARARI
Yapılacak kontrollerde güvenlik kameralarının ve alarm sistemlerinin belirtilen sürede kurulmaması, fonksiyonel (aktif) halde olmaması veya genelge hükümlerine aykırı davranılması durumunda İl idaresi Kanununun 66.maddesinde mevcut “İl Genel Kurulu veya İdare Kurulları yahut en büyük mülki amirleri tarafından kanunların verdiği yetkiye istinaden ittihaz ve usulen tebliğ veya ilan olunan karar ve tedbirlerin tatbik ve icrasına muhalefet eden veya müşkülat gösterenler veya riayet etmeyenler hakkında hareketi ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde Kabahatler Kanununun 32. maddesi uygulanır.” amir hükmü gereğince, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunun (32.) maddesi gereğince “İdari Yaptırım Kararı” uygulanacaktır.
Yorumlar
Kalan Karakter: