Şanlıurfa'da İsot (Pul biber) üretme sezonu başladı. Ancak geçen yıla göre, fiyatların düşük seyretmesi üreticileri endişelendiriyor. Hal Pazarında kilosu 15-16 lira civarlarında olan kurutmalık taze kırmızı isotun kilosu Semt pazarlarında 25-30 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor.
Kent merkezinde çuvalla kurutmalık isot satan esnaflardan Mehmet Ayıldağ, yüksek enflasyona karşın fiyatların geçen yılla aynı seviye bulunduğunu anlattı. Ayıldağ, ''İsot üretimi başladı ancak bizde esas hareketlilik 10 gün sonra başlar. Şimdi piyasaya düşen taze kırmızı isot ilaçlı olur, çok sulanır, dolayısıyla pul biberin verimi düşük olur.'' dedi.
İSOTUN SERÜVENİ
Ayıldağ, pul biberin üretim aşamasını şöyle anlattı:
''Biberler, daha çok kadınlar tarafından ev veya bahçelerde yıkandıktan sonra sap ve çöplerinden ayrılır, biberler elle parçalanıp makineden geçirilerek bir süre güneşin altında bekletilir, yönü düzeltilerek tamamen kuruması sağlanan biberler, rengi koyulaştıktan sonra torbalara konularak renginin koyu olması sağlanır, sonrasında makinelerde çekilir. çekiliyor.
Zeytinyağıyla harmanlandıktan sonra isota, yani pul bibere dönüşüm süreci tamamlanmış olur.
İsot çıkarma işinde çalışan ve pul biber üreten çok sayıda hanım kardeşimiz bu şekilde 3-4 ay boyunca ev bütçelerine katkı sağlama imkanı bulmaktadır. ''
Yorumlar
Kalan Karakter: