Şanlıurfa’da son aylarda artan intihar vakaları ciddi boyutlara ulaştı. Kimi işsiz kaldığı için, kimi hastalıklara karşı çaresizlik, yasal sorunlar, başarısızlık, terk edilme, reddedilme yüzünden intihar kalkışıyor. İntihar nedenleri arasında hastalık, ekonomik sıkıntı ve gelecek kaygısı başı çekerken; erkeklerin bu eyleme daha meyilli olduğu belirtiliyor. Uzmanlar kişiyi intihara sürükleyen nedenlerin başında iletişimin geldiğini söylüyor. İntihar vakalarının son günlerde artış yaşandığı illerden biride Şanlıurfa…
HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ İNTİHAR ETTİ
Son olarak Osmanbey Kampüsü Hemşirelik bölümü öğrencisi kaldığı yurtta kendini asarak intihar etti. Edinilen bilgilerle göre Harran Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğrencisi olan Mehmet Ali Lale saat 16.30 sıralarında kaldığı Osmanbey Kampüsü yurdunda hayatına son verdi. Yurda gelen arkadaşları Mehmet Ali Lale'nin kendini astığını görünce 112 ihbar hattını aradı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri yaptıkları müdahalelerin ardından Mehmet Ali Lale'nin öldüğünü tespit etti. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
BİR KADIN CANINA KIYMAK İSTEDİ
Önceki gün ise, Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde sabah saatlerinde bir kadın canına kıymak istedi. Apartmanın üstüne çıkan kadını indirilme noktasında itfaiye ve emniyet güçleri ikna etti. Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine ve itfaiye ekipleri edildi. Bölgeye ulaşan ekipler bölgede önlemleri artırdı. Ekiplerin başarılı çalışması sonucunda genç kadının ikna edildi.
İLK SIRADA GENÇLER VAR
İntiharların nedenleri ile ilgili kafaları karıştıran birçok soru olmasına rağmen, sosyal, toplumsal, psikolojik, şiddet ve ekonomik birçok etkenin intihar vakalarında başrolü oynadığı biliniyor. TÜİK verilerine göre, ölümle sonuçlanan intiharlar yaş grubuna göre incelendiğinde, ilk sırayı 15-19 yaş grubu aldı. Şanlıurfa’da intihar edenlerin yüzde 34,4’ünü 15-19, yüzde 14,8’ini 20-24, yüzde 9,8’ini 25-29, yüzde 9,8’ini 30-34, yüzde 6,6’sını 15 yaş altı, yüzde 6,6’sını 40-44 ve yüzde 18’ini ise diğer yaş grupları oluşturdu.
YARISININ NEDENİ BİLİNMİYOR
İntihar nedenlerine bakıldığında yüzde 51’i bilinmiyor. Yüzde 10’u aile geçimsizliği, yüzde 8,2’si hastalık, yüzde 9’u geçim zorluğu, yüzde 2’si ticari başarısızlık, geri kalanını ise diğer nedenler oluşturdu.
ATEŞLİ SİLAH İLK TERCİH
İntihar edenlerin tercih ettiği yöntemlerin başında ateşli silah kullanarak intihar yöntemi geliyor. İntihar edenlerin yüzde 44,3’ü ateşli silah kullanarak, yüzde 39,3’ü asarak, yüzde 8,2’si yüksekten atlayarak, yüzde 3,3’ü suya atlayarak, yüzde 1,6’sı kimyevi madde kullanarak, yüzde 3,3’ü ise diğer yöntemleri seçiyor.
ACILARINI BİR KAT DAHA ARTTIRIYOR
Bunalım sonucu intihar edenler, acısını bıraktığı yakınlarının yüreklerinde taşıyor. Ölüm sebebinin intihar olması, eş ve çocukları başta olmak üzere diğer yakınlarının acılarını bir kat daha arttırıyor. Aile fertleri, her şeyden önce bir suçluluk psikolojisine girerek ölümden kendilerini sorumlu tutabiliyorlar. Acılarını yaşayamadan da belki de geride bırakılan milyonluk borçlarla boğuşmaya başlıyorlar.
İŞTE NEDENLERİ
Gazetemize konuşan Uzmanlar, tüm intiharlar olmasa bile çoğunluğunun önlenebileceğini dile getirdi. Genel şiddetin artması, ekonomik nedenler ve mesleki sıkıntıların intiharı tetiklediğini belirten uzmanlar, “Bunların başında; Stres yaratan olaylar, ailede intiharın varlığı ve gençte psikiyatrik sorunların bulunması, ailede ilişki yokluğu, olumsuz ilişkiler ve krizler. Aile içi sorunlar, duygusal ilişkilerde hayal kırıklığı, duyguların zayıf kontrolü, cinsel uyum zorlukları, sorunları çözmede başarısız çabalar, güvensizliklerdir” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: