Mazot ve gübre desteğinde geçen yıla göre her kalemde artış yapıldı. Gübre desteği bazı ürünlerde dekar başına 62 lira, bazı ürünlerde ise 35 lira olarak belirlendi. Mazotta ise en yüksek destek dekar başına 410 lira ile kütlü pamuğa verilecek. Ancak 17 üründen prim desteği artmayan tek destek de pamuk oldu. Bitkisel üretim destekleri 3 yıllık değil sadece 2024 yılı için açıklandı.
Yüksek maliyetlerle mücadele eden Urfa çiftçisi, tarım desteklerinin sadece 1 yıllık olması nedeniyle büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Ayrıca pamuk üreticilerine yapılan desteklerin artmaması, sertifikalı tohum desteğinin kaldırılması gibi gelişmeler ilimizde tarımsal üretimin geleceği konusunda endişeleri artırdı.
Mazot ve gübre desteklerinde geçen yıla göre bir artış yapılmış olsa da, bu artışın maliyetlerdeki büyük artışları karşılamayacağı belirtiliyor. 2024 yılı için bazı ürünlerde dekar başına destek artırıldı. Ancak uzmanlar, bu artışların hızla yükselen fiyatlar karşısında yeterli olmayacağını dile getiriyorlar.
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modelinde belirlenen havzalarda, 17 ürün için fark ödemesi(prim) desteği ödeniyor. 2024 yılında bu 17 üründen sadece kütlü pamuk desteği geçen yılla aynı kaldı. Diğer desteklerin tamamı artırıldı.
Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, buğdayda 2023 yılında kilo başına 100 kuruş olan fark ödemesi desteği 2024’te 175 kuruşa çıkarıldı. Dane mısır desteği 3 kuruştan 10 kuruşa, aspirde 55 kuruştan 70 kuruşa, çeltikte 10 kuruştan 30 kuruşa, dane zeytinde 15 kuruştan 20 kuruşa, soyada 60 kuruştan 80 kuruşa, kanolada ise 100 kuruştan 110 kuruşa çıkarıldı.
Kararnameye göre 2024 yılı ürünü kütlü pamuk fark ödemesi desteği için dekara en fazla 500 kilograma kadar destekleme ödemesi yapılacak. Bir üretici dekara 600-700 kilo verim alsa bile sadece 500 kilosuna destek verilecek. 2024 yılı ürünü dane zeytin fark ödemesi desteğinde; dekara dane zeytin verimi maksimum kuru şartlarda 575 kilo, sulu şartlarda 850 kilo ve 2024 yılı ürünü zeytinyağı fark ödemesi desteğinde ise; dekara zeytinyağı verimi maksimum kuru şartlarda 115 kilo, sulu şartlarda 170 kilo esas alınarak destekleme ödemesi yapılacak.
Yem bitkileri desteği
Daha önceki yıllarda hayvancılık destekleri kapsamında yer alan yem bitkileri desteği bu yıl bitkisel üretim destekleri içinde yer aldı. ÇKS’ye kayıtlı arazilerde; kaba yem üretmek amacıyla çok yıllık ve tek yıllık yem bitkileri ekilişi yapan çiftçilere ürünü hasat etmeleri kaydıyla çok yıllık yem bitkileri (sulu) dekar başına yıllık 180 lira, korunga için sulu veya kuru dekar başına 180 lira destek ödenecek. Kuru ekilişler için dekara yıllık 120 lira, silajlık ekilişler(sulu) için dekara 200 lira, tek yıllık yem bitkileri (sulu/kuru) dekara 120 lira ve yapay çayır mera için yıllık dekara 300 lira destek ödemesi yapılacak.
Kırsal kalkınmanın desteklenmesi
Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği: Çiftlik Muhasebe Veri Ağı sistemine dahil olan ve 2023 yılında kayıt altına alınan işletmelere, işletme başına 1.000 lira destek ödenecek.
Girdi maliyetinin yüzde 12'si destekleniyor
Prim desteği artmayan tek ürünün pamuk olması eleştirileri beraberinde getirdi. Mevcut durumun Urfa ekonomisine olumsuz şekilde yansıyacağı belirtiliyor.
Hilvanlı üreticilerden Tansu Göktepeli, kuyu suyuyla üretimi caydırmak açısından pamuğun ölçülü bir şekilde ekilmesi gerektiğini savundu.
Diğer bazı görüşler şöyle
Nusret Yeşiltepe: Güncelleme iyi olmuş bence ama enflasyon farkı, girdi maliyetleri kadar zam yapılmazsa sıkıntı.
M.Çağlayan Çay: Bu desteklerle üretici tarlaya gidiş-geliş yakıt parasını karşılar, daha ne istiyorsunuz, vermiş adamlar, buna da şükür..
Kadir Adalı: Bu fiyatların nesi iyi. Buğdayda ortalama gübre maliyeti 1200₺ şuanki fiyatlara göre. Bunun üzerine 300₺ mazot ekleyin 1500₺ eder. Verilen destek 185₺. Yani maliyetin % 12'si destekleniyor. Gelişmiş toplumlarda tarım girdi destekleri en az % 60'larda. Siz hala iyi mi diyorsunuz?
Kalander Atabay: Fark ödemesi pamuk 3 yıldır 160 kuruş, ekilmez bu fiyatlara...
Yorumlar
Kalan Karakter: