Pamuk üretimi artıyor. Bu üretimin sürdürülebilir olması için fiyat ve ödenecek destekleme primi çok önemli. Pamukta fark ödemesi (prim) olarak kütlü pamukta 2021’de kiloda 1 lira 10 kuruş ödendi. Urfalı üreticiler artan maliyetlerin göz önüne alınarak üretimin bu yıl primin en az 2-3 lira olması gerektiğine dikkat çekiyorlar.
Destekleme priminin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.. Ödemesi ise Mayıs 2023’te yapılacak.
Urfalı çiftçiler de, açıklandığı dönem ile ödemenin yapılacağı dönem arasında yaşayacakları kayıplara vurgu yaparak, 2 lira olarak prim ödemesi yapıldığında değer kaybının alım gücü bakımından 1,6 liraya ineceğini vurguluyorlar.
DESTEK AÇIKLANMA TARİHİ EKİM-KASIM, ÖDEME MAYIS 2023
Bu konuda bir değerlendirme yapan Dünya gazetesinden Ali Ekber Yıldırım, '' Avrupa’da, örneğin komşumuz Yunanistan’da üretici pamuğunu sattıktan sonra o ay içerisinde desteklemesini alıyor. Türkiye’de destek 2022 Ekim –Kasım ayında açıklanıyor, ödemesi Mayıs 2023’te yapılacak'' bilgisini verdi ve şu yorumu yaptı: .
''Çiftçi örgütlerinden 2022 bir kilogram kütlü pamuğun maliyetini araştırdığımda Urfa, Diyarbakır ziraat odaları maliyet artışlarının devam ettiği, bazı kalemlerin örneğin elle ve makineyle pamuk toplama ücretlerinin henüz belli olmaması nedeniyle henüz maliyet hesabı yapamadıklarını bilgisini verdiler. Pamukta maliyet çizelgesi yapan Aydın Ziraat Odası’nın 2022 yılı 1 kg pamuğun mal ediliş fiyatı 16.91 TL olarak tespit ederken, Söke Ziraat Odası’nın rakamı ise 17.75 TL olarak görülüyor. Bu satırlar yazılırken mahlıç pamuk fiyatı 92,59 cent, bu rakamda kütlü pamukta yaklaşık 17 liranın altında bir rakama denk düşüyor. Çiftçi an itibarıyla sadece pamuk destekleme primi karşılığında üretim yapıyor.''
URFA ÇİFTÇİSİNİN ELEKTRİK MALİYETİ ARTTI
Ulusal Pamuk Konseyi ve Adana Çiftçiler Birliği’nin maliyetle ilgili hesaplamaları birbirine çok yakın. Kütlü pamuğun 1 kilogram maliyeti 2021 üretim yılında 6 lira 30 kuruş seviyesindeydi. Bu yıl maliyet 14 lira civarında. Geçen yıla göre yüzde 120 civarında artış var. Bu TÜİK’in girdi fiyatlarındaki artış oranları ile uyumlu.
Pamukta üretiminde en önemli maliyet kalemleri arasında ilaçlama, gübreleme, mazot ve makinalı hasat masrafları var. Elektrik maliyeti daha düşük. Çünkü, pamukta büyük ölçüde baraj ve kanallardan sulama yapılıyor. Sadece Antakya’nın bir kısmında ve Urfa’nın bir kısmında elektrik kullanılarak sulama yapılıyor. Bu nedenle elektrik maliyeti tabii ki diğer bazı ürünlere göre daha düşük. Elektrikle sulama yapılan bölgelerde de 1 lira ilave maliyet farkı eklemek gerekiyor.''
(Haber Merkezi/Dünya)
Yorumlar
Kalan Karakter: