ÇUKOBİRLİK Merkez Yönetim Kurulu, 2022 kütlü pamuk ton fiyatını 21 Bin lira olarak açıkladı.
Açıklanan fiyat beklentilerin çok altında kaldı.
ÇİFTÇİYİ TARLAYA KÜSTÜRDÜNÜZ
Urfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, ''Güneşin altında 50 derece sıcaklıkta sulama yapan ve ürünü heba olmasın diye DEDAŞ elektrik kurumu ile mücadele eden çiftçinin pamuğuna biçilen değer ; 44 randıman 21 TL. Bu hangi vicdana sığar aklım almıyor. Böyle giderse çiftçiyi tarlaya küstürürsünüz, demedi demeyin'' ifadelerini kullandı.
RANDIMAN ÜZERİNDEN KELİME OYUNU
Ak Parti iktidarını "Yabancı ülke çiftçisi sevdalısı" diyerek eleştiren Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, açıklanan fiyatı şöyle yorumladı:
''AK Parti iktidarı, pamuk konusunda da yine yaptı yapacağınızı! Tepkimizin ardından apar topar pamukta kilogram fiyatı, 44 randıman üzerinden 21 TL olarak açıklandı. Fakat çiftçinin beklentisi karşılanmadı. Girdi maliyetlerine, gübre ve mazot masrafına bakılarak, fiyat en az 26 TL olmalıydı. Bir de ‘randıman’ üzerinden kelime oyunu yapıldı! Pamukta 44 randıman çok nadir oluyor. Genelde pamuk 40 randıman üzerinden ölçülüyor.
Bu da pamuğun gerçekte kilosunun 18 TL’ye denk geleceğini gösteriyor. Yani 21 TL de hikaye! Pamuğun fiyatında 18 TL düşük algılanacağı için 21 TL olarak duyuru yapıldı. Halbuki 21 üreticinin pamuğu 21 TL üzerinden alınmayacak. 18 TL’den pamuğu hesaplayacaklar.
Gelin pamuk konusunda yanlıştan dönün. Fiyat konusunda düzeltme yapın. Bu iktidar oldum olası Türk çiftçisini sevmedi. İthal sevdasıyla yabancı çiftçiyi zenginleştirdi. Tarım ve hayvancılık projelerini Sudan’da, Nijer’de, Venezuela’da hayata geçiriyorlar.''
GİRDİ MALİYETLERİNDEKİ YÜZDE 300 ARTIŞ NEDEN DİKKATE ALINMADI?
CHP Haliliye eski İlçe Başkanı Av.İbrahim Halil Alagöz, ''AK Parti'nin oy deposu "Urfa ve Harran" da Pamuk çiftçisi isyanda ! Şanlıurfa'da çiftçiler, pamuk taban fiyatının en az 25 TL olması için bir araya geldiler. Harran ilçesi Koruklu mevkiinde pamuk üretimi yapan çiftçiler, tarımsal girdi maliyetlerinin, geçen yıla oranla % 300 artması sebebiyle, bazı ziraat odalarının ve pamuk fabrikalarının açıklamış oldukları fiyatları reddederek, taban fiyatının en az 25 TL olmaması durumunda, ürünlerini satmayacaklarını, istifleyip depolayacaklarını duyurdu.'' bilgisini aktardı.
PAMUK ÜRETİCİSİ İFLASA SÜRÜKLENİR
Siverek Çepniköylü üreticilerden Müslüm Ösün, ''Pamuk üreticisine de fiyat darbesi. Çukobirlik pamuk fiyatını 21 lira olarak açıkladı. Hesap ortada; Bir yıl içerisinde mazot 4'e, Zirâî ilaç 2'ye, gübre 3'e, sulama, enerji ve hasat ücretleri 2-3 e katlanırken. Açıklanan fiyatlarla pamuk üreticisi iflâsa sürüklendi. Artış % ~90.'' ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: