İklim değişikliği Şanlıurfa’da da tarımsal üretimi tehdit ediyor. Don afeti sonrası özellikle Siverek ve Hilvan bölgesinde özellikle meyve ağaçlarının zarar gördüğü belirtiliyor
Zarar gören bölgelerin Afet Bölgesi ilan edilmesi isteniyor.
HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI
Ziraat Odaları Şanlıurfa İl Koordinasyon Kurulu (İKK) ve Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, sahada hasar tespit çalışmalarına destek verdiklerini bildirdi. İpar, ‘’Son günlerde yaşanan don olayından ötürü Tarım İlçe Müdürlüğümüz ile birlikte sahada tespit çalışmalarına başladık. Hasar gören çiftçilerimizin durumlarını Ziraat Odaları ve Tarım ilçe Müdürlüğüne bildirmeleri gerekmektedir'’ ifadelerini paylaştı.
DEĞİRMEN PERVANESİ TEŞVİK EDİLMELİ
Av.Ronayi Paydaş, iklim değişikliğinin fıstık badem ve zeytin ağaçlarını olumsuz yönde etkilemesinden endişe edildiğine dikkat çekerek, şu çağrıyı yaptı: ‘’Adana bölgesinde narenciye bahçelerinde dona karşı büyük değirmen pervanesine denk gelmiştim ve dona karşı etkili olduğu söylenmişti.
Adana’dakine benzer bir şekilde hükümet üretim olan tüm bölgelere bu yönde bir çalışma ve teşvik yapmalıdır. Zira bu ürünler hem kendi bölgelerinde ciddi bir gelir kaynağı hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Çiftçi ve üreticilerimiz mağdur olmasın onları ger zaman destekleyelim.’’
ÇİFTÇİ ANLAŞILIR BİR AÇIKLAMA BEKLİYOR
Üreticilerden Mehmet İkçe, yıllardır iklim değişiyor, tarım can çekişiyor diye uyarılar yapıldığına dikkat çekerek, ‘’Hâlâ önlem yok, destek yok. Çiftçi kendi kaderine terk edilmiş. Zirai don değil, ihmal donu bu. Doğa affetmez ama halk da unutmamalı.’’ derken, İbrahim Arpa, 'İklim yasası; 'Tarım bitti, öldü bir Fatiha okuma yasası'.. Benim anladığım bu üretim tamamen bitti demektir'' ifadelerini klullandı.
Tansu Göktepeli ise İklim kanunuyla ilgili detaylı açıklamaya ihtiyaç bulunduğunu belirtti ve şu soruları gündeme getirdi:
''ABD, Rusya, Çin reddederken bizim kabul etmemiz gereken durum nedir?
Yetmeyen hayvan sayımız, yapay etlerle mi karşılanacak yoksa ithal mi edilecek bilmek istiyoruz.
Hangi bölgelerde ekim alanları, bahçeler, ağıllar nasıl bir düzenlemeye tabi tutulacak?
Değişen döngünün halkın temel geçim kaynağı tarıma nasıl bir ekonomik etki sağlayacak?
Daha kapsamlı ve anlaşılır bir açıklama istiyoruz.''
DOĞA İNTİKAMINI ALIYOR
Bu sene meyve de sebze de kalmadı!
Geçen yılın ahıdır.
Tarlada kalan mahsulleri, ziyan olan tonlarca suyu, yok pahasına alınan mahsülleri daha unutmadık.
FISTIK BAHÇELERİNDE SIKINTI YOK
Şanlıurfa Fıstık Üreticileri Birliği başkanı Faruk Akbaş, 36 ilde eşi benzeri kolay görülmeyen zirai don felaketi yaşandığına vurgu yaparak, ''Fıstık bahçelerinde ciddi bir sıkıntı olmamasının sevincini yaşayamadık. Çünkü diger otuz altı ilimizde çiftçilerimizin yaşadığı sıkıntılar bizi ziyadesiyle üzdü. Konu ile ilgili Şanlıurfa Tarım il müdürümüz Sayın Mehmet Salih Söğüt'le yaptığımız görüşmede konunun yakından takip edildiğini ve gerekenin yapılacağını ifade etti. Rabbim beterinden korusun tüm tarım camiamıza geçmiş olsun.'' ifadelerini paylaştı.
TARSİM’DEN AÇIKLAMA
Öte yandan TARSİM, ‘Zirai don’la ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada 9-13 Nisan tarihleri arasında, ülke genelinde son yılların en büyük zirai don olaylarından birinin yaşandığı ve etkilenmenin geniş alanları kapsadığı ifade edildi.
Yurt genelindeki sigortalı üreticilerin, hasar gören ürünleri için, hasar tespit çalışmalarına başlandığı belirtilen TARSİM açıklamasında şöyle denildi:
‘’9-13 Nisan tarihleri arasında, ülke genelinde hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler sonrasında, son yılların en büyük zirai don olaylarından biri yaşanmış ve etkilenme geniş alanları kapsamıştır. Yurt genelindeki sigortalı üreticilerimizin, hasar gören ürünleri için, hasar tespit çalışmalarına başlanmış olup, bölgenin şartlarına bağlı olarak en kısa süre içinde tamamlanması planlanmaktadır.
Bu süreçte üreticilerimizin, ekspertiz çalışmaları ile ilgili endişeye mahal vermemeleri ve müsterih olmaları önem taşımaktadır.Ürünleri hasar gören üreticilerimize, hasar ihbarlarını; bağlı bulundukları yetkili sigorta şirketi ya da acenteleri başta olmak üzere, ALO TARSİM 172, TARSİM Mobil Uygulama, kurumsal internet sitesi (www.tarsim.gov.tr) ve TARSİM Üretici Portalı aracılığıyla gerçekleştirebileceklerini hatırlatmak isteriz.
Yaşanan bu hadise, bizlere bir kez daha iklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerini göstermiş ve Üreticilerimizin faaliyetlerinin kesintisiz bir şekilde devamlılığı için tarım sigortasının önemini ortaya koymuştur. Daima üreticilerimizin kara gün dostu olarak yanlarında yer aldık ve yer almaya da devam edeceğiz. Üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimizi sunuyor, %70'e varan Devlet prim desteği, indirimler ve çeşitli ödeme kolaylıkları ile tarım sigortasının ihmal edilmemesini öneriyoruz.’’
Yorumlar
Kalan Karakter: