6 Şubat 2022 günü yaşanan Kahramanmaraş merkezli 2 büyük deprem camilerimize de büyük zarar verdi.
Ulu Camii minaresi saati ve şadırvanı, Mevlid-i Halil Camii doğu minaresi, Dabakhane Camii minaresi., Nimetullah Camii minaresi depremde zarar gördü.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Vali Salih Ayhan'ın talimatıyla camilerde gerekli onarım yapılması için harekete geçti. Yetkililer, yıkılan minarelerin aslına uygun biçimde restore edilip güçlendirileceğini bildirdiler.
ULU CAMİ
Ulu Cami şehir merkezinde Divanyolu Caddesi’nde yer alıyor. Yapım tarihi belirlenemeyen, "Kızıl Kilise" olarak adlandırılan eski bir kilisenin yerine inşa edilmiştir. Eski yapıya ait avlu duvarları, sütunlar, sütun başlıkları ve çan kulesi halen mevcuttur. Caminin inşa kitabesi bulunmuyor. Bu yüzden kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmiyor. 1170-1175 yıllarında Zengiler tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor. Kitabelere göre Ulu Camii; 1684, 1779, 1780 ve 1870 yıllarında onarım görmüş. İslam fetihlerinden sonra, sütunlarda kullanılan kırmızı mermerler ve kilise ile ilişkisinden dolayı “Mescid ül- Hamra (Kırmızı Mescit)” olarak isimlendirilmiştir. Payeler üzerine oturan ve her biri çapraz tonozlarla örülü on dört sivri kemerle avluya açılan son cemaat yeri Anadolu'da ilk kez Urfa Ulu Camii'nde bulunmaktadır.
Caminin harim kısmında bir kuyu yer alır. Halk arasındaki bir inanışa göre Hz. İsa’nın, Kral Abgar’a, Havarisi Thomas’la gönderdiği mendil bu kuyuya bırakılmıştır. Bu nedenle camiinin içindeki kuyunun suyu, şifalı olarak kabul edilir. Minare Cumhuriyet döneminde bir saat eklenerek saat kulesine dönüştürüldü. Camii avlusunun kuzeybatı kesimi mezarlıktır. Bu mezarlıktaki türbede, 1823 yılında vefat eden, Halidi Tarikatı’nın kurucusu Mevlana Halid Ziyâeddin Hazretleri'nin küçük oğlu Şehabeddin Ahmet’in mezarı bulunmaktadır. Türbe, Şanlıurfa ili Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) tarafından restore edilmiştir. Cami, 2010-2011 yılında, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.
Yorumlar
Kalan Karakter: