Göbeklitepe Ören Yeri'nde turizm sezonunun başlamasıyla birlikte artan hareketlilik Ramazan bayramında doruk noktaya çıktı. Ziyaretçiler, park alanında yer olmamasından dolayı araçlarını yol kenarlarına park etmek zorunda kaldı.
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'de son 2 yılda pandeminin etkileri yaşandı. Covid-19 salgını nedeniyle 2020'de 3 ay kapalı kaldı. Salgının da etkisiyle 2020'de ören yerinin ziyaretçi sayısı 197 bin 911 olarak kayıtlara geçti. 2021'in ilk 5 ayında da Kovid-19 tedbirleri kapsamında ziyarete kapatıldı. Buna rağmen 7 ayda 567 bin 450 kişiye ev sahipliği yapmıştı.
Pandeminin sona ermesi nedeniyle İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, bu yılki ziyaretçi sayısının 1 milyona yaklaşacağını tahmin ediyor.
GÖBEKLİTEPE
Şanlıurfa kent merkezine 18 kilometre mesafedeki Örencik kırsal Mahallesi yakınlarında, İstanbul ve Chicago üniversitelerinden araştırmacılar tarafından 1963'te yüzey çalışmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'de, en somut bulgular, 1986'da bir çiftçinin duyarlılığı sayesinde ortaya çıktı.
Tarlasını sürerken bulduğu heykelin değerli olduğunu düşünen çiftçi, duyarlılık göstererek bunu Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi yetkililerine teslim etti. İlk olarak ne olduğu pek anlaşılamayan heykel, müzede koruma altına alındı. Sonrasında Hilvan'daki Nevali Çori'de kazı yapmak üzere kente gelen ve müzede buluntuları gören Alman Prof. Dr. Klaus Schmidt, bu heykellerin çok önemli olduğunu düşünerek detaylı bir çalışma yapmaya başladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden alınan izinle Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müzesi tarafından Prof. Dr. Klaus Schmidt başkanlığında 1995'te bölgede kazı çalışmalarına başlandı. Kazılarda Neolitik döneme ait, boyları 3 ila 6 metre, ağırlıkları da 40 ila 60 ton olan, yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşlar bulundu. 12 bin yıl öncesine ait dünyanın en eski tapınak kalıntıları ve gün ışığına çıkarıldı.
Prof.Dr.Klaus Schmidt 2014'te vefat ettikten sonra da kazılar devam etti. Söz konusu alan 5 milyon avroluk Avrupa Birliği projesi kapsamında koruyucu üst örtüyle kapatıldı. Doğuş grubunun sponsorluğunda Ören Yeri'ne tesisler yapıldı. Gerekli koruma şartları yerine getirilince Göbeklitepe 2011 yılında UNESCO "Dünya Miras Geçici Listesi"ne alındı.
12 bin yıllık geçmişi ile dünyanın en eski tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe’de kazılar 50 yılı aşkın süredir devam ediyor.
2019’un ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan edilmesinin ardından geçen yıl binlerce yerli ve yabancının ziyaret ettiği Göbeklitepe’ye coronaya rağmen ekim ayında da yoğun ziyaretçi akını oldu.
Günlük bin, hafta sonları ise 2 bin kişinin ziyaret ettiği Göbeklitepe’ye dünyanın dört bir yanından ziyaretçi gelmeye devam ediyor.
“2021 ALTIN YIL OLACAK”
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan “Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edilmesiyle turizm yoğunluğu yaşadık. Göbeklitepe’yi balon turlarıyla daha da canlandırmaya çalışacağız. Önümüzdeki yılın turizmde altın yıl olacağı düşüncesindeyiz” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: