Suruç Pompaj Sulama Projesi kapsamında üretim yapan çiftçiler sulama ücretlerinin çok pahalı olması yüzünden bu yıl Pamuk ve Mısır ekmeyi düşünmüyor.
Sulama ücretlerinin düşürülmesi için yapılan eylemler ve girişimlerden şu ana kadar sonuç alınabilmiş değil.
Suruç’ta 1 dönüm pamuk sulama ücretinin 2 bin 900 TL, Mısır sulama ücretinin 2 bin 175 lirayken, Harran’da bunun Pamuk ve Mısırda 550 TL Buğdayda 350 lira olarak belirlendiğine dikkat çeken çiftçilerden Hasan Kılıçer, ‘’Buğdaydan sonra kimse pamuk ve mısır ekimi yapmayacak. Bu da ekonomimize ve ülkemize ciddi bir kayıp olacaktır. İlgili kurum ve kuruluşlardan istirhamımız bu fiyatların acilen güncellenmesidir.
Ceyhan’da Sol Sahil Sulama Birliği (Adana) Pamuk için sulama bedeli dönüm başı 850 TL, Şanlıurfa Topçu Gündaş Sulama Birliği (Urfa): Pamuk için sulama bedeli dönüm başı 2.900 lira olarak belirlenmiştir.
Aynı işlem ama fiyat farkı 3 kattan fazla. Bu yanlışın düzeltilmesini talep ediyoruz.’’ dedi.
SULAMA SİSTEMLERİ SIKINTILI
Öte yandan sulama sisteminden kaynaklanan problemler devam ediyor. Boztepe kırsal mahallesinde, DSİ’ye ait R1 ana sulama hattında geçtiğimiz hafta sonu meydana gelen boru patlaması sonucu ekili araziler göle döndü. Mahalle sakinleri yetkililerden acil destek talep etti.
Suruçlu üreticilerden Süleyman Karasu sulama sistemlerinde ciddi sıkıntılar yaşandığından yakınarak, ‘Fiyat politikasının yanı sıra sulama sisteminin de iyileştirilmesini talep ediyoruz. Yağmurlama sulamada kullandığımız fiskiyeler çalışmadığı için tarlalara yeterli suyun ulaşmıyor. Kimi zaman ise boru patlamasıyla karşılaşıyoruz. Yüksek ücret talep ediyorlar ama sulama sistemleri doğru düzgün çalışmıyor’’ dedi.
BAKANA SORULAR
DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar bir süre önce konuyu gündeme getirerek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan şu sorulara yazılı olarak yanıt vermesini talep etmişti:
-Sulama birlikleri arasındaki yüksek fiyat farklarının gerekçesi nedir?
-Sulama Birlikleri Kanunu’na göre birlik başkanı, yıllık su kullanım hizmet bedelini asgari su kullanım tarifesinden az olmamak üzere belirleyerek onay için DSİ’ye sunmaktadır. Bu asgari tarifenin üzerinde belirlenen fiyatlar için bir tavan fiyat sınırı bulunmakta mıdır? Eğer bir tavan fiyat sınırı yoksa bunun gerekçesi nedir?
-Sulama birliklerinin denetimini gerçekleştiren DSİ veya Bakanlığın konuya ilişkin denetim sıklığı nedir?
-Topçu Gündaş Sulama Birliği’ne borcu olan kaç çiftçi bulunmaktadır? Toplam borç miktarı nedir?
-Topçu Gündaş Sulama Birliği’nde borcu nedeniyle icraya verilen kaç çiftçi bulunmaktadır?
-Yüksek fiyatlarla sulama yapılan Topçu Gündaş Sulama Birliği’nde sulama suyu kesintisi kaç defa gerçekleşmiştir? Bunun gerekçesi nedir?
-Sulama birliklerinin tarifelerinde düzenleme yapılmasına yönelik bir çalışma bulunmakta mıdır?
Yorumlar
Kalan Karakter: