Davayı izleyen TBMM Başkanvekili HDP Urfa Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, “Emine Şenyaşar artık bir simge ve kimlik oldu. Adalet adına, dağıtıcıları adına bir kırılma noktasıdır. ‘Adalet var ve dağıtıldı’ müjdesini bekleme aşamasına geldiğimizi düşünüyorum” dedi.
Avukat Özbingöl: “Adalet mücadelemiz bugün başlıyor ancak sorumlular cezalandırılana kadar devam edecek”
Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasın TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, CHP Milletvekili Gülizar Karaca Biçer, Diyarbakır ve bölge baroları ile çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcisi izledi. Duruşma öncesi adliye önünde yağılan açıklamada konuşan Şenyaşar ailesi avukatlarından Bülent Duran, dosyayla ilgili bilgiler verdi. Ailenin avukatlarından Sevda Çelik Özbingöl,“Siyasi gücü, erki elinde bulunduranların yargı üzerindeki etkilerinin sonuçlarından bir tanesi ile karşı karşıyayız. Bugün yeni baştan başlatılan bir adalet mücadelesinden bahsediliyor. Etkin bir soruşturma yürütülmedi ancak etkin bir kovuşturma yürütülmesi çok önemlidir. 3 insanın hayatını vahim bir şekilde kaybettiği bu olayda adaletin yerini bulması kadar önemli bir konu yoktur. Bütün sorumluların, hem kolluk hem mülki ve idari emirlerin, azmettiricilerin ve bu olayı işleyenlerin etkin bir kovuşturmayla ortaya çıkarılması yönündeki ısrarımız ve talebimiz devam edecektir. Adalet mücadelemiz bugün başlıyor ancak adalet tecelli edene kadar, etkin bir kovuşturma yürütülüp bütün sorumlular cezalandırılana kadar da devam edecek” diye konuştu.
Emine Şenyaşar: “Gerçekleri ortaya çıkarın”
Verdiği adalet arayışı mücadelesi ile sembol bir isim haline gelen Emine Şeşaşar da eşinin ve oğlunun hastanede vahşice öldürüldüğünü belirterek, “Oğlumu katledenler tutuklansın. Niye tutuklanmıyor? Hastane kayıtlarını sildiler, hastaneyi boyadılar. Gerçekleri ortaya çıkarın” dedi
CHP’li Karaca: “Emine Şenyaşar’ın gözyaşları dindiği zamana kadar burada olacağız”
CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ise dava dosyasının 4 yıl boyunca bekletildiğini vurgulayarak, şöyle dedi: “Dosyada apar topar gizlilik kararı verildi .4 yıl boyunca hiçbir işlem yapılmadan bekletildi, deliller karartılmış. Bu adalet mücadelesinde etkin bir soruşturma ve kovuşturmanın yerine getirilmesii ardından da bu lincin, bu katliamın doğrudan ve dolaylı sanıklarının adalet önünde hesap vermesini bekliyoruz, bunu talep ediyoruz. Şenyaşar ailesinin gözyaşlarının bir nebze de olsa dineceği, vicdanlarda adaletin tesis edeceği bir yargı sürecinin olması için sürecin takipçisi olacağız. Emine Şenyaşar’ın gözyaşları ‘Adalet yerine geldi’ diyerek dindiği zamana kadar burada olacağız.”
Yoğun güvenlik önlemi alındı
Celal Yıldız, Mekail Şimşek ve Şenyaşarların işyerinde uğradıkları saldırıyla ilgili davadan tutuklu bulunan Enver Yıldız’ın da aralarında 19 kişinin “Birden fazla kez kişi öldürmek”, “Birden fazla kez kişi öldürmeye teşebbüs etmek”, “ Kamu malına zarar vermek”, “Suç delillerini gizlemek ve yok etmek”, “Kamu kurumunda hırsızlık” ve “İşyeri dokunulmazlığı ihlali” suçlarından yargılandığı dava yoğun güvenlik önlemleri altında başladı. Duruşmaya, vekaleti olan avukatlar, mağdur ve müştekiler ile birinci dereceden yakınları ile milletvekillerinin dışında kimse alınmadı. AK Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ise korumalarıyla adliyeye geldi. Duruşma için adliye çevresinde ve içinde geniş güvenlik önlemleri alındı.
Baroların müdahillik talepleri reddedildi
Şenyaşar ailesinin avukatı Bülent Duran, dosyanın Şenyaşarların işyerinde uğradıkları saldırıyla ilgili dosyayla birleştirilmesini istedi. Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, olayın Şanlıurfa’da yaşandığını ve baronun doğrudan suçtan zarar gören durumda olduğunu vurgulayark müdahillik talebinde bulundu.Van, Diyarbakır, Siirt, Batman baroları da müdallik talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, Şenyaşar ailesinin müdahillik talebini kabul ederken, baroların suçtan doğrudan zarar görmediği gerekçesiyle müdahillik taleplerinin reddine karar verdi.
Emine Şenyaşar’dan sanıklara: “Benim eşimi ve çocuklarımı kimler öldürdü?”
Dosya kapsamında tutuklu iki sanıktan Mekail Şimşek, tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile savunma yaptı. Mahkemenin Şimşek’in kolluk aşamasındaki ifadesini okumasına Şenyaşar ailesinin avukatları itiraz etti. Ardında Celal Yıldız, SEGBİS ile bağlanıp savunma yaptığı. Emine Şenyaşar, sanıkların suçtan kurtulmaya çalıştıklarını dile getirerek, “O zaman kimler benim eşimi ve çocuklarımı öldürdü?” diye sordu. Her iki sanığın ardından tutuksuz yargılanan sanıklar savunma yaptı ve haklarındaki suçlamaları reddetti.
Mahkeme, duruşmaya 1 saat ara verdi.
Duruşmayı izleyen TBMM Başkanvekili ve HDP Urfa Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, Medyascope’a konuştu. Erdoğmuş davanın adalet arayan herkesin davası olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Emine Şenyaşar tarihe artık bir simge ve kimlik oldu. Dini tabir ile söylesem tek başına bir millettir. Ve onun adalet arayışı o yönde sürüyor. Bir kadının adalet ile ilgili nasıl kendi hayatını, geleceğini, kendi kadın iradesini adalet uğrana nasıl ortaya koyduğunu tabiri caiz ise adaleti pazarda herkesin görmesini istediğine hepimiz tanıklık ediyoruz. Adalet adına, dağıtıcıları adına bir kırılma noktasıdır. Emeni Şenyaşar’ın şu anda yürüttüğü mücadele bu şekilde adaletin tecelli etmesine dönük kendisini bu şekilde iradeleştirmesi çok şahit olduğumuz olaylardan biridir, geleceğin sembolüdür. Yaşadığı topraklar ve coğrafyada tarihte böyle İbrahimi çıkışlar olmuştur. Adalet gecikince onun artık o gecikmenin miadı dolunca ve insanların adalet ümidi kaybolma aşamasına gelince birileri tarafından adalet arayışı bayrağı dalgalandırılıyor ve yere düşürülmüyor. Bu bayrak Şenyaşar’ın elindedir. Her tarafta yansımasının olacağını mukadderdir Biz bu iradenin ve çabanın sonuçta da pozitif etki yapacağını ve adaleti hızlandıracağını inanıyoruz. Mahkeme heyeti ve avukatlar, baro başkanlarının beklentisi budur. Adalet dağıtıcılarının bu konuda topluma, kamuoyunu vereceği müjdeyi bekliyoruz. Biz kimsenin cezalandırılması veberaat edilmesinden öte, ‘Adalet var ve dağıtıldı’ müjdesini bekleme aşamasına geldiğimizi düşünüyorum.”
Ne olmuştu?
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018’de AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, seçim çalışmaları sırasında Şenyaşar ailesinin işyerinde başlayan saldırı sonucu Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar kardeşler ağır yaralanarak Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştı. AK Partili Yıldız’ın yakınları, Şenyaşar ailesine kaldırıldıkları hastanede de saldırmış Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Celal Şenyaşar ve Adil Şenyaşar ile milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın kardeşi Mehmet Şah Yıldız hayatını kaybetmiş, 8 kişi yaralanmıştı.
Şenyaşarların işyerinde yaşanan saldırıya ilişkin davada, saldırı sırasında ağır yaralanan Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay hapis, olaydan 15 ay sonra, 50 kişi ile adliyeye gidip teslim olan AK Parti Milletvekili ağabeyi Enver Yıldız’a ise “haksız tahrik altında suç işlediği” gerekçesiyle 18 yıl hapis cezası verilmişti.
Yorumlar
Kalan Karakter: