Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen koklear implant ameliyatı işitme kaybı olan çocukların hayatını değiştiriyor. İleri teknolojiyle yapılan tedavi süreçleriyle çocuklar yeniden seslerle tanışırken, ilerleyen süreçte konuşma becerilerini geliştirme imkanı buluyor.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Dr. Müslüm Ayral, koklear implant tedavi sürecinin işleyişi hakkında şu açıklamayı yaptı:
"Koklear implant sistemi, dış ünitedeki mikrofon sayesinde sesleri toplar ve işlemciye iletir. İşlemciden iç kulağa elektriksel sinyaller gönderilir. Bu sinyaller iç kulaktan işitme sinirine aktarılır ve işitme merkezi uyarılarak duyum gerçekleşir. Bu işlem sonucunda hastamız artık sesleri algılayabiliyor. Bundan sonraki süreçte ise rehabilitasyon dönemine başlayacak ve düzenli eğitimle yaşıtları gibi konuşmaya başlayabilecek."
URFA'DA DOĞUŞTAN İŞİTME KAYBI ORANI YÜKSEK
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz uzmanlarından Dr. Eyüp Baz, koklear implant ameliyatlarının ilimiz açısından önemini anlatırken, şu değerlendirmeyi yaptı:
''İlimizde doğum oranının yüksekliği ve akraba evliliklerinin yaygınlığı nedeniyle doğuştan işitme kaybı oranı oldukça yüksek. Hastalarımızın bir kısmı koklear implant ameliyatıyla tedavi edilebiliyor. Bu ameliyatı Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirebiliyor olmamız ilimiz ve bölgemiz açısından büyük bir kazanım. Eskiden hastalarımız bu ameliyat için farklı şehirlere gitmek zorunda kalıyordu. Artık tedaviye kendi yaşadıkları bölgede erişebiliyorlar. Bu da ailelere hem maddi hem manevi anlamda büyük kolaylık sağlıyor.
İşitme kaybı yaşayan çocukların tedavi sürecinde erken teşhis çok önemli. Aileler, bu tür şikayetlerle karşılaştıklarında mutlaka hastanemiz Kulak Burun Boğaz Polikliniğine başvurmalıdır. Burada yapılacak değerlendirme sonucunda koklear implant ameliyatına uygun olup olmadıkları belirlenmektedir.''
Yorumlar
Kalan Karakter: