Bu durum camilerin mimarisi sağlamlığı ve minarelerin yüksekliği konusunu gündeme getirdi.
Deprem sonrası hasar gören Camilere gidip yaşanan hasarı yerinde inceleyen Eğitimci/Yazar Mehmet Sarmış sosyal medya hesabından; ''Taşlar düşerken etrafa da çok zarar verdi. Bazı insanların yaralanmasına, hatta ölümüne sebep oldu. Korka korka acaba diyorum. Bu afet dolayısıyla camilerin süsü, makyajı, minarelerin sayısı ve boyu konusunda da bir muhasebe yapmak gerekmez mi? Koca kubbelere asılan o kocaman avizeler konusunda da..'' yorumu paylaştı.
11 NİSAN CAMİSİ DE DEPREMDE AĞIR HASAR ALDI
İnşaatı sırasında kubbesinde çökme meydana gelen 11 Nisan Camisiyle ilgili izlenimlerini de anlatan Sarmış, ağır hasarı anlatırken şu yorumu yaptı:
''2019 yılında ibadete açılan bu çok güzel camii ben iki yıl önce ziyaret etmiş ve yaptığım paylaşımda şöyle bir cümle kullanmıştım: "Olağanüstü bir şey olmazsa 100 yıl sonra tarih olacak."
Neredeyse üstünden iki yıl bile geçmeden tarih olacakmış.
Ağır hasarlı.
Dört minaresinden kuzeybatıda olanın alemi düşmüş, güneybatıda olan ortasından kaymış.
Kubbesi yer yer çökmüş. Kubbe etrafındaki süslemelerde ve duvarlarında ağır hasarlar var.
Son derecede yüksek olan ve bu yüzden çok eleştirilen giriş merdivenleri de kullanılamayacak durumda.
İbadete kapatıldığı için göremediğim içi kim bilir ne haldedir?
Bu kadar büyük ve yeni bir caminin bu oranda zarar görmesinin mutlaka teknik sebepleri vardır. Ve herhalde sorumlularından hesap sorulacaktır.
Yazık! Ve yazıklar olsun!''
İNŞAATI SIRASINDA ÜST KUBBESİ ÇÖKMÜŞTÜ
Söz konusu Caminin inşaatı sırasında da üst kubbede beton dökümü sırasında çökme meydana gelmiş, yüklenici firmanın çalıştırdığı 6 işçi yaralanmıştı. 14 Mayıs 2018 günü meydana gelen bu çökme olayından sonra Büyükşehir Belediyesinden soruşturma başlatıldığı yönünde açıklama yapılmıştı. Soruşturmanın akibeti bilinmiyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: