-+
Urfaspor'da kafa kurcalayan konulardan biri de Spor yasası. Yeni yasayla, Spor Kulüpleri Dernek statüsünden çıkıp şirket ve spor kulübü olarak Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlanıyor.
Spor yasası çerçevesinde Urfaspor'un tüzük değişikliği yapması zorunlu mu değil mi? Bu konunun Kulüpler Birliği toplantısından sonra netlik kazanması bekleniyor.
Kulüp Basın Sözcüsü Mehmet Büyükfırat, genel kurul toplantısının şimdilik gündemde olmadığını söyledi. Yeni Spor yasası, geçen senenin gelirinin yüzde onundan fazlasıyla borçlanmaya gidilmesini engelliyor.
YENİ SPOR YASASI NE GETİRİYOR?
Yeni spor yasası, sorunların çözülmesini, denetim ve kontrol sistemi getirilmesini, gelirine göre harcama yapmayı hayata geçirmeyi amaçlıyor..
26 Nisan 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan “Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu”na göre, Spor Kulüpleri Dernek statüsünden çıkarılarak anonim şirket statüsüne dönüştürebilecek.
Kanunda yer alan geçici hükümlerde 1 inci maddenin 2'nci bendinde yer alan “Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce 5253 sayılı Kanun kapsamında kurulmuş ve Bakanlık veya Türkiye Futbol Federasyonu tarafından tescil edilmiş olan Spor Kulüplerinin, İçişleri Bakanlığı nezdindeki dosya ve kayıtları, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren en geç üç ay içinde Bakanlığa devir ve teslim edilir.” hükmü gereği en geç 26.07.2022 tarihine kadar Gençlik ve Spor Bakanlığına devri tamamlanacak.
SPOR YASASI NE DİYOR?
Kanunda yer alan geçici hükümlerde 1 inci maddenin 3 üncü bendinde yer alan “Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce 5253 sayılı Kanuna istinaden kurulmuş ve Bakanlık veya Türkiye Futbol Federasyonu tarafından tescil edilmiş olan gençlik ve spor kulüpleri; faaliyet göstermek istedikleri alana göre, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç iki yıl içinde Spor Kulübü veya Gençlik Derneği olarak tercihlerini yaparak Bakanlığa bildirimde bulunurlar.” hükmü gereği olarak Tescilli gençlik ve spor derneklerinin en az iki yıl içinde; Spor Kulübü olarak devam edecekse (Müsabakalara katılmaya devam edecekse) Gençlik ve Spor Bakanlığına bildirim yapacak.
Gençlik Derneği olarak devam edecekse genel kurul toplantısı yaparak tüzük değişikliği ve isim değişikliği (Spor Kulübü ibaresinin kaldırılması gerekmekte) yapmak zorunda.
Tescili Bulunmayan Spor veya Gençlik ve Spor Kulüpleri Tescilli olmayan Spor Kulüpleri ile Gençlik ve Spor Kulüplerinin; Spor Kulübü olarak devam edebilmesi için (Müsabakalara katılacak ise) Gençlik ve Spor Bakanlığına tescilini yaptırması gerekli.. Dernek olarak devam edebilmesi için ise genel kurul toplantısı yaparak tüzük değişikliği ve isim değişikliği (Spor Kulübü ibaresinin kaldırılması gerekmekte) yapmak zorunda..
Yorumlar
Kalan Karakter: