Geçmişten günümüze halen popülaritesini kaybetmeyen bakır gereçler Şanlıurfalıların adeta vazgeçilmezi durumunda. Şanlıurfalı vatandaşlar, özellikle mutfak gereci olarak kullandıkları bakır kaplardan vazgeçmiyorlar.
Bakır kapların kalaylandıktan sonra daha uzun ömürlü ve sağlıklı olduğunu belirten Şanlıurfalı vatandaşlar, bakır kaplarda yapılan yemeklerin daha lezzetli olduğuna dikkat çekerek; “Kalaylanmış bakırın, yemek içindeki toksinleri atarak sağlıklı ve doğal beslenme sağlandığı bilinmekte. Bakır ürünlerde tüm yemekleri pişirebiliyor ve servis edebiliyoruz.
Bakır kaplar geçmişten günümüze bizlere adeta atalarımızdan miras kalan değerlerdir. Bizler bakır kaplarda pişen yemeklerle büyüdük. Üstelik hiçbir sağlık sorunu da yaşamadık. Bakır zaten kalaylandıktan sonra uzun süre kullanılabilen bir madde.
Bizlerde bakır kaplarda daha sağlıklı yemekler pişirmeye devam ediyoruz. Bu sayede daha sağlıklı beslenerek hastalıklardan da korunmuş oluyoruz. Kaplarımızda kalaydan kaynaklı aşınmalar olduğu zaman hemen bir kalaycıya götürerek kaplarımızı yeniden kalaylatıp kullanmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştular.
Bakır bilindiği üzere oligodinamik olarak bilinir. Bu sayede bakterileri öldürebilme özelliğine sahiptir. Özellikle e. coli ve s. aureus adlı oldukça yaygın olan ve insanlarda çeşitli hastalıklara sebep olan bakterilere karşı oldukça etkilidir.
Bu etkisi sayesinde özellikle sindirim sistemi için oldukça faydalı olarak görülür. Midede oluşabilecek iltihaplanmalara, hazımsızlık ve ülser gibi rahatsızlıklara olumlu etkileri bulunduğu bilinmektedir. Bunların yanı sıra mide, karaciğer ve böbrekler üzerinde detoks etkisi oluşturabildiği, organların temizlenmesine yardımcı olduğu da söylenir.
Aynı zamanda bakır, suyu sterilize eder. Hatta bakır kaplar sanitasyon sistemleri gelişmemiş ülkelerde suyu sterilize etmek amacıyla da kullanılır. Beynimiz, verileri ileten sinir taşıyıcıları ile görevini yerine getirir. Bu iletkenler miyelin adı verilen ve beyindeki nöron akışını hızlandıran bir maddeyle kaplıdır. Bakır, bu akışları hızlandırmaya yardımcı olarak beynimizdeki veri alışverişini hızlandırır ve etkili düşünmemizi sağlar.
Vücuttaki bakır seviyesinin eksikliği tiroit bezlerinin düzenli çalışmasını engeller ancak bakır, tiroid bezinin fonksiyonlarını yerine getirmesi için ihtiyaç duyduğu önemli minerallere sahiptir. Bakır bardaktan su içildiği zaman vücuttaki olası mineral eksikliği önemli ölçülerde giderilir ve salgı bezinin fonksiyonları düzenli bir hale gelir.
Bakırın özelliğini alan su, içildiğinde kireçlenme ve romatizma gibi eklem ağrılarını hafifletme özelliği de bulunur. Çünkü bakır çok güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu da özellikle iltihaplı eklemlerin neden olduğu ağrıların geçmesine destek olmasını sağlar.
Melanin vücudu koruyup ciltteki yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar, akne ve kızarıklıkların önüne geçer. Melanin üretimi açısından oldukça etkili olan bakır, bu maddenin oluşmasını sağlar. İçtiğiniz suya temas ettiği için bakırın doğrudan bu özelliğinden de faydalanabilirsiniz.
Yorumlar
Kalan Karakter: