Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, pamuk ithalatına sınırlama getirilmesini istedi.
ÇUKOBİRLİK’in bu yıl 21 lira olarak açıkladığı pamuk fiyatının, birliğin alımları durdurmasıyla piyasada 12 liraya kadar gerilediğine dikkat çeken İpar, düşen fiyatlar nedeniyle çiftçinin ürününü tarlada bıraktığını anlattı.
Ülke pamuk üretiminin neredeyse yarısının karşılandığı Urfa'da, yöre üreticisinin zor günler geçirdiğine dikkat çeken İpar, mevcut durumu şöyle özetledi:
''1 kilo pamuk maliyetinin kiralama ve enerji dahil edildiğinde 17 lirayı aşıyor. Girdilerin aşırı yüksek olduğu dönemlerde çiftçilerimiz çok ucuz fiyata pamuk satmak zorunda kalıyor..
Hükümetten talebimiz ithalatı sınırlandırması.. 1 lira 10 kuruş olan pamuk priminin en az 3 TL’ye çıkarılması.
Pamuk fiyatları öyle düşük dereceye geldi ki isot fiyatlarının bile altına indi.
Mazot ve hücredeki artışı memnuniyetle karşıladığımızı belirtmiştik. Ancak fark destekleri ve ürün primlerinin son üç yıldır artmaması çiftçide hayal kırıklığı yaşatıyor. Asgari ücretli için düşünülen enflasyona ezdirmeme vaadi çiftçi için de uygulanmalıdır''
HÜKÜMET DUYMAMAZLIKTAN GELİYOR
Öte yandan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Melik de sosyal medya hesabından pamuk kilogram maliyetinin 15 TL'nin üstünde ve kilogram satış fiyatının 12.50 ye kadar gerilemesini değerlendirirken, şu yorumu yaptı: ''Yetkililer acil bir çözüm bulmalı hem pamukta taban fiyat belirlemeli hem de pamuk desteklemesini en az 3 TL ye çıkarmalı ama maalesef yetkililer duymadım, görmedim, bilmiyorumu oynuyor.'' ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: