21-26 Mart tarihlerinde kutlanan Orman Haftası, bu yıl Urfa’da meydana gelen sel nedeniyle 1 hafta gecikmeyle kutlandı.
TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:”Ormanlar; okyanuslardan sonra en büyük karbon yutaklarıdır. Dünya ormanları, barındırdığı 60 bin ağaç türü, yüzbinlerce böcek, mantar, bitki türü ile dünya karasal biyolojik çeşitliliğin yüzde 80’inden fazlasına yuvadır. İnsanların %50’sinden fazlasının suyu yine ormanlardan geliyor. 2.4 milyar insanın mutfaklarında yemekler odun enerjisi ile pişiyor, 1 milyar insanın gıda temininde ormanlardan toplanan mantar, meyve, yaban hayatı, orman içi sulardan elde edilen balıklar önemli bir yer tutuyor. Ormanlardaki biyolojik çeşitliliğin insanlığa armağanı olan odun dışı ürünler kırsalda insanlara gelir, yiyecek ve ilaç oluyor.
‘ORMANLAR, SUYUN OLUŞMASINDA ÖNEMLİ ROL OYNAR!
Ormanlar; iklimi düzenleme, su temini, sel ve taşkınları önleme, kuraklık etkilerini azaltma işlevleri ve sahip olduğu biyolojik çeşitlilik nedeniyle, iklim kriziyle mücadele ve biyolojik çeşitliliğin korunması konularında çok önemlidir. Ormanların iklim değişikliğiyle mücadelede ve suyun oluşmasında önemli rol oynar. Hafta kapsamında Öğrencilerimizi TEMA Vakfı olarak ziyaret ederek, toprağı, suyu ve doğayı korumanın önemini anlatıp, ağaç dikimi, ağaçlandırmanın önemi anlattık. İklim krizi ve biyolojik çeşitlilik kaybı; su ve gıda güvenliğinden sağlık sorunlarına, aşırı hava olaylarından iklim kaynaklı göçlere kadar yol açtığı büyük sorunları azaltmak için suyun ve ormanların korunması ile orman varlığının artırılmasının gerekliliği unutulmamalıdır.
‘TOPRAK VE SU İÇİN BİR ŞEY YAPMIYORUZ’
Dünyayı, ülkemizi ve ilimizi çok seviyoruz ama gittikçe azalan su – toprak - orman potansiyelimiz konusunda hiçbir şey yapmıyoruz. Bunun hesabını ve bedelini 1 kaç dakika içimizden düşünelim mi?”
Yorumlar
Kalan Karakter: