Şule Topçuoğlu Ural’ın ‘Kurtuluş Destanı’ kitabı ŞURKAV'ın 66'ıncı yayını olarak raflarda yerini aldı.
Sanat Tarihçisi Cihat Kürkçüoğlu, bu konuda yaptığı paylaşımda ŞURKAV'a teşekkür etti, yazar Şule Topçuoğlu Ural'ı tanıttı.
Aslen Elazığlı bir ailenin evladı olan 'Kurtuluş Destanı' kitabının nasıl doğduğunu şöyle anlatıyor:
''Aslen Elazığlı bir ailenin evladı olan, Yargıç olan babasının görevi nedeniyle atandıkları Sivas’ta 1951 yılında doğan Şule Hanım, babasının atandığı Urfa’da liseyi okumuş, liseden sonra Urfa’da eğitimci Ahmet Ural ile evlenmiş ve çok sevdiği Urfa’da 60 yılını geçirmiş.
Şehrin tarihi, kültürü, edebiyatı, şairleri, gelenek, görenek ve gastronomisi ile bütünleşmiş, bir ev hanımı olarak ikisi kız, ikisi erkek dört evladını da bu kültürle yetiştirmeye çalışmış.
Urfa’ya geldikleri ilk yıldan itibaren 11 Nisan Kurtuluş Bayramı kutlamalarında Urfalı mücahitlerin düşmanla savaşmasının canlandırıldığı temsili savaş sahneleri kadın-erkek yediden yetmişe bayram yerini dolduran binlerce kişiyi heyecanlandırdığı gibi kendisini de hep heyecanlandırmış ve duygulandırmış.
Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmasıyla başlayan ve onun öncülüğünde güzel yurdumuzun düşmanlar tarafından işgal edilmiş dört bir köşesine yayılan Milli Mücadele’nin kadın kahramanlarından Tarsuslu Kara Fatma, İzmirli Ayşe Hanım, Gördesli Makbule, Fransızlara yanlış yol gösteren Kılavuz Hatice, henüz yirmi yaşında iken çocuğu sırtında Aziziye tabyasında savaşan Erzurumlu Nene Hatun, Urfalı Fattaney (Fatma Ana), Halide Onbaşı ve daha onlarca Türk kadını gibi olmayı hep hayal etmiş.
Bu duygu kendisini Urfa’nın Kurtuluş Savaşı tarihini öğrenmeye ve bu konuda çeşitli kitaplar okumaya yöneltmiş. 1940’lı yıllarda Urfa lisesinde edebiyat öğretmenliği yapan Halide Nusret Zorlutuna’nın Urfa’nın kurtuluşunu anlatan “Aşk ve Zafer” adlı romanından ve Hulusi Kılıçarslan’ın Urfa’nın Kurtuluşu ile ilgili yazdığı onlarca şiirinden edebiyat ve şiir meraklısı biri olarak etkilenmiş. Urfalıların kurtuluş mücadelesinde gösterdikleri bu eşsiz kahramanlık destanını edebi bir destan halinde ben de yazabilir miyim diye hep düşünmüş.
Bu amaçla yerel tarih araştırmacısı ve özellikle Urfa’nın Kurtuluş Tarihi Uzmanı Sayın Av. Müslüm Akalın’ın bu konudaki kitaplarını okuyup notlar almaya başlamış. Hem bu kitaplardan edindiği bilgiler, hem savaş günlerini yaşamış merhum kayınvalidesinden dinlediği Şehit Zekeriyya’nın hikâyesi, hem de Urfalı yaşlı kadınlardan sözlü olarak edindiği savaş günlerine ait hatıralar bu kutsal kurtuluş mücadelesini destan halinde yazma cesaretini kendisine vermiş.
Böylece yılların emeği olarak edindiği bilgiler ışığında “Kurtuluş Destanı” adlı kitabını hazırlamış. Bir solukta okuyacağınız bu kitabıyla Urfa’nın kurtuluş destanını hem metin olarak, hem de araya serpiştirdiği şiirlerle öğrenmemizi sağlamış.
Lise yıllarından itibaren ilgi duyduğu edebiyat ve şiirle ilgilenmeye başlayan Şule Hanım’ın yazdığı şiirleri Ahmet Kadri Rizeli, Levent Kaya ve Musa Kaldı başta olmak üzere çeşitli bestekârlar tarafından Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği formlarında bestelenmiş. Bazı şiirleri Burhan Akar’ın video düzenlemesi eşliğinde Kadir Yeşil seslendirilerek sosyal medyada paylaşılmış.
“Kurtuluş Destanı” adlı bu kitabı yayımlanmış ilk eseri olup, şiirlerini topladığı ikinci bir kitap üzerinde çalışmaktadır.
Sayın Şule Topçuoğlu Ural Hanımefendiyi bu eşsiz eserinden dolayı kutluyorum. Bu önemli eseri yayımlayarak kurtuluşumuzun 105.yılına armağan eden Şanlıurfa Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı’na, başta vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Valimiz Hasan Şıldak olmak üzere Yönetim Kurulu’nun değerli üyelerine şükranlarımı sunuyorum.''
Yorumlar
Kalan Karakter: