Şanlıurfa Tabip Odası (ŞTO) Genel Sekreteri Dr. Fırat Erkmen, genel nüfusu Suriyelilerle birlikte 3 milyonu aşan ilimizde hekim sıkıntısının had safhaya ulaştığını söyledi. Bazı branşlarda tek nöbetçi hekimin olduğuna dikkat çeken Dr.Erkmen, “Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Hastalıkları uzmanı atandı. Doktor geldi, birkaç ay sonra tehditler almaya başladı. Gerekli hukuksal desteği kurumlar olarak sağladık ama doktor arkadaşı tehdit edeni gözaltına dahi aldıramadık. Sonuçta doktorun tayinini İstanbul'a çıkardılar. Biz Şanlıurfa'nın tek çocuk hematoloğunu koruyamadık. Bu pervasızlıkla nasıl sağlık hizmeti vereceğiz?” diye sordu.
SİSTEMDE PROBLEM VAR
Hasta-hekim arasındaki güven tahsisi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğine dikkat çeken Dr.Erkmen, sağlıkta şiddetin, bir yargıç ya da yöneticinin insafına bırakılmayacak şekilde net terimlerle cezalandırılması gerektiğini vurguladı ve şunları kaydetti:
''Gördüğümüz şiddet, yıllardır sürdürülmekte olan sağlıkta dönüşüm politikalarının sonucudur. Artık sağlık, işlevsiz hâle getirildi. Hastanedeki mevcut eksiklikler, çok fazla hasta başvurularının olması, muayene sürelerinin 5 dakikaya sıkıştırılması ve üstüne gelen randevusuz hastalarla oluşan yoğunluk, işlerimizi nitelikli bir şekilde yapmamızın önüne geçiyor. Kışkırtılmış sağlık talebi ile birlikte ne hekim gereken sağlık hizmetini verebiliyor ne de hasta gerekli sağlık hizmetini alabiliyor. Bu ortamda hastalar, doktor ve çalışanları ile karşı karşıya geliyor.
HASTALARI DA ANLAMAK GEREKİYOR
MR'a 3 ay, ameliyata 5 ay, ultrasona 1 ay gün verilince hastaları da anlamak gerekiyor. Bu durumdan hekimler de çok rahatsız ama sağlık politikaları o kadar sorunlu ki başka bir yol sunmuyor. Mesela her hastanenin girişinde “Hekiminizi seçebilirsiniz, istediğiniz her hekime muayene olabilirsiniz” gibi bir yazı var. Bir kere hasta, hastaneye şifa bulmak için değil direkt müşteri moduyla geliyor. Böyle bir durumda nasıl güvenli bir hasta-hekim ilişkisi beklenebilir? Hastalar müşteriye, idareciler işverene hekimlerde işçiye dönüştürüldü. Bunlar düzeltilmediği koşulda sağlıkta şiddetin çok önüne geçilmez.
YÖNETİCİ ATAMALARINDA LİYAKAT ARANMIYOR, ŞARTLAR GİDEREK ZORLAŞIYOR
Diğer yandan liyakatsiz atamalarla ve yöneticilerle de karşılaşıyoruz ve çalışmak gittikçe zorlaşıyor. Durum bu kadar can yakıcıyken hâlâ çözüm için somut bir adım atılmıyor.
Hekim sıkıntısı ciddi boyutlara ulaştı. Şanlıurfa'da beyin, göğüs ve kalp damar cerrahisi branşlarımız şehir nöbeti tutuyor. Yani bu hekimler nöbetçi oldukları gün, bir şehrin nöbetini tutuyor. Bir hastanenin değil, 3 milyonluk şehrin tek doktoru olarak nöbet tutuyorlar. Bu koşullarda Urfa'da sağlık sistemi dönüyorsa hekimlerin ve sağlık çalışanlarının fedakârlığı üzerinden dönüyor.''
Yorumlar
Kalan Karakter: