6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli büyük depremler ve 20 Şubat'taki Hatay merkezli 6.5 şiddetindeki deprem bir çok yapıda hasara yol açtı.
Hasar gören yerler arasında Birecik Kalesi de var. Burada incelemelerde bulunan Birecik Kaymakamı Kadir Duman, güvenlik açısından gerekli önlemlerin alınmasını istedi.
Birecik Kaymakamlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, 'Deprem nedeniyle hasar gören Birecik Kalesini bir kez daha yerinde inceleyen Kaymakamımız, beton blok sayısının arttırılması, güvenlik önlemlerinin devam etmesi yönünde talimatta bulunmuştur. İl Kültür Müdürlüğü, AFAD İl Müdürlüğüne durumun iletildiği, Gaziantep Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü teknik ekiplerinin yarın gelerek teknik inceleme ve bilgilendirmeleri sonrası Belediyemizce temizleme çalışmalarının başlanacağı ifade edilmiştir.' denildi.
BİRECİK KALESİ
Birecik Kalesi Asurlar zamanında yapılmış, çeşitli dönemlerde onarımdan geçmiş. Büyük kesme taşlardan yapılmış yüksekliği 30-40 m’ yi bulan duvarları üstünde 12 burç bulunuyorr. Kalenin ilk inşa tarihi hakkında farklı görüşler var.
Üzerinde inşa edildiği beyaz kalker tepeden dolayı Beyaz Kale (Kal'etül Beyza/ Beyda) denilen yapı 13. yüzyılda inşa edilmiş. Birecik kalesi Romalılar,(MÖ.30- MS 395) Franklar(MS 1098- 1150) ve Memlükler Dönemi (1277-1484) olmak üzere üç defa onarım görmüş.
Birecik ilçe merkezini çevreleyen surlar, büyük bir tahribata uğramış, günümüze ancak bazı burç kalıntıları ve kısmen ayakta kalan iki kapısıyla gelebilmiş. Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen surların iki kapısı, bir burcu ve bir duvarında kitabe bulunuyor. Bu kitabelere dayanarak 1483 yılına, Memlüklü dönemine tarihlendiği tahmin ediliyor.. Bağlar Kapısı ve Meydan Kapısı olarak da bilinen Birecik Surlarının günümüzde ayakta kalan iki kapısı bulunuyor. Bunlar Urfa Kapı ve Meçan Kapı... (Kaynak: http://www.birecik.gov.tr)
Yorumlar
Kalan Karakter: