Şanlıurfalı vatandaşların ramazan ayında severek tükettikleri içecek olan meyan şerbeti satıcılarının yüzünü güldürüyor. Özellikle sıcak yaz aylarında susuzluğu giderme özelliğine sahip olan meyan şerbeti, Şanlıurfalı vatandaşların ramazan sofralarını da süslüyor.
İftar sofralarında en fazla tercih edilen içeceğin meyan şerbeti olduğunu söyleyen şerbet satıcıları; “Meyan şerbeti yani meyan balı olarak bildiğimiz şerbet, meyan kökünün birçok faydası bulunmaktadır. Meyan kökü şerbetinin mide problemlerinin giderilmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, bazı cilt hastalıklarının tedavisi, astım krizlerinin azalması, kan şekerini düzenleme, diş çürüklerinin önlenmesi ve hazmı kolaylaştırması gibi birçok faydası bulunmaktadır.
Şanlıurfalı vatandaşlar özellikle yaz aylarında bu içeceği sıkça tüketirler. Aynı zamanda geçmişten bu güne iftar sofralarından da eksiltmedikleri meyan şerbetini iftar sonrasında hazmı kolaylaştırması içinde tüketilir. Bilindiği üzere Urfa sofraları bol acılı, salçalı ve ağlı bir sofra kültürüne sahip ve bu nedenle meyan şerbeti de bu sofraların vazgeçilmesi olmakta.
Bizler bu şerbeti özellikle ramazan aylarında günlük ortalama 150 ila 200 litre arasında satıyoruz. İnsanlar işlerinden evlerine giderken mutlaka bu şerbeti alarak iftar sofralarına götürmekteler. Şanlıurfa’da en çok satışını gerçekleştirdiğimiz şerbetler arasında meyan şerbeti ilk sırada yer alıyor” şeklinde konuştular.
Yorumlar
Kalan Karakter: