Şanlıurfa'da verimli tarım alanlarının hızla betonlaşmasıyla ilgili sosyal medya hesabında sık sık yaptığı paylaşımlarla bilinen Harita Mühendisi Müslüm Yıldırım, aynı konuyu bu kez çarpıcı bir üslupla ele aldı.
Kaçak fabrikaların, kaçak villa sitelerinin göz göre göre yapıldığına vurgu yapan Yıldırım, ''Durumun vahametini gören idare ne yapıyor? Akıl başa gelince, yapılanlara ulaşımı engellemek için ilkel köprüleri kaldırıyor. Bu saatten sonra yıksanız ne olacak. Toprağı nasıl eski haline getireceksiniz?' sorusunu yöneltti.
Yıldırım, özetle şu yorumu yaptı:
''GAP’la Ülke çağ atlayacak denildi. İnandık, şarkılar söyledik. Sulanan topraklar, ülkeyi geç, dünyayı doyuracaktı. Şimdi üzerindekiler aç karnını doyuramıyor. Hala Urfa ekonomik olarak en gerilerde… Toprakları sularken Kafaları sulamayı akıl edemedik. Bu yatırım bu ellere mi bırakılacak diye kimse akıl edemedi, kafa yormadı.
Arabayı bile ehliyetsiz sürücüye kullandırmayan sistem, milyarlarca dolar harcadığı bölgeye nasıl tarım yapılır, nasıl toprağın kıymeti bilinir diye eğitim vermedi, yol göstermedi. Her tarla bir köy olurken hiçbir yönetici kılını kıpırdatmadı. Tarlalar vahşi sulamadan bataklık hale gelirken, barajdan gelen suyun yarısı çamur olarak Suriye’ye giderken kimsenin umurunda olmadı. Kimse devlet otoritesini, kuralı, düzeni, kullanma kılavuzunu göstermedi. Kurumları bu iş için personelle doldurduk. Sosyal medya takibinden vatandaşı takip edemez haldeler.
Bundan 50 yıl önce 1617 sayılı kanun vardı. Devlet, “Toprağı işletemezsen, yeterli verim alamazsan Toprak tarım reform kanununa dayanarak kamulaştırıp elinden alıp başka kullanıcıya veririm” diyordu. Aynen Osmanlının Tımar sistemiyle yaptığı gibi.… Yerelde onlarca yazı yazdık. Boş… Fıstıklıklar, tarlalar, parsel parsel satılıp üzerlerine görgüsüzce, kullanışsız koca koca evler villalar dikiliyor. İdareci olarak biz ne yapıyoruz? Elektriğini, suyunu, yolunu yapmakla meşgulüz. Milyarlarca TL’yi ana sulama kanalı yapmak için harcadık. Getirip köylerin ortasından geçirdik. Kaçak evlerle, villalarla dolan köylere suyu bıraksalar tarla bulunmayacak bu gidişle…
Rezaleti görmeye başladık ya… Her gün toplantı yaparız artık, bu duruma nasıl çözüm bulacağız diye… Bulunacak çözüm belli: 'Para cezası verelim ortada olanı legalleştirelim, resmileştirelim' diyeceğiz.''
Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Mehmet Selim Açar bu paylaşıma; 'Hiç memleket kaygısı duyanla duymayan bir olur mu ?! Duyanlara selam olsun' yorumunu ekledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: