Gastronomi şehri Şanlıurfa’da mutfak kültürünün vazgeçilmezleri arasında bulunan kurutulmuş kışlık sebzeler ramazan ayının en çok tercih edilen tatları arasında yerini almaya devam ediyor. Özellikle dolmalık olarak hazırlanan kabak, acur, patlıcan ve dolmalık biberler ilgi odağı haline geldi.
Şanlıurfalı vatandaşların ramazan ayı içerisinde dolmalık kuru biber başta olmak üzere bol miktarda kurutulmuş sebze aldıklarını belirten esnaflar, Urfa mutfağında kurutulmuş sebzelerle yapılan birçok yemek çeşidinin olduğuna dikkat çektiler.
Başta dolma olmak üzere karışık sebzeli yemekler ve kızarmalarda oldukça çok tüketilen kurutulmuş sebzelerin maliyetinin taze sebzelere oranla daha uygun olduğunun altını çizen Esnaflar; “Şanlıurfa mutfağı adeta ülke mutfağına yön verebilen zengin bir içeriğe sahip olduğunu söylemek mümkün.
Yaz aylarında farklı menüler kış aylarında farklı menüler ile zengin bir çeşitliliğe sahip Urfa mutfağının vazgeçilmez sebzeleri arasında özellikle kurutulmuş kış sebzeleri ayrı bir yer kaplıyor. Kışlık sebzelerden çok farklı ve birbirinden lezzetli yemekler yapmak mümkün. Bunların büyük bölümü Urfa’ya has tescillenmiş yemeklerden oluşmakta.
Tamamen sağlıklı ortamlarda kurutularak oluşturulan bu sebzelerin tadında doğal ve yiyenlerin damaklarında yaz yemekler özlemini gideriyor. Bu sebzelerdeki fiyatlar ise kış mevsiminde taze olarak satılan sebzelere göre daha uygun olmakta. Hem doğal hem de daha uygun bu kurutulmuş sebzeler özellikle ramazan ayında Urfalıların vazgeçemedikleri tatlar arasında bulunmakta” şeklinde konuştular.
Yorumlar
Kalan Karakter: