Urfalı Yazar Hatice Kondu Konu ile gündemi değerlendiren gazeteci Aziz Budak’ın röportajı:
-Yazar Hatice Kondu Konu kimdir.?
Aslen Şanlıurfalıyım ama Kırşehir’de büyüdüm. Evliyim üç kızım var. On beş yıldır Almanya’da yaşıyorum.
- Yazar olma fikri nereden aklınıza geldi. Niçin yazar oldunuz, Ailenizin bu konuda tutumu neydi? Bir kitap yazmak ortaokul yıllarından beri tek hayalimdi. Bunun için hep günlük tutar ve büyüklerimden dinlediğim ilginç hikâyeleri not alırdım. Bir gün tesadüfen Meryem’in gerçek hikâyesini dinledim, öğrendim ve bu hikâye beni çok etkiledi, duygulandırdı. Sonra; tüm haklarına göz dikilen, ezilen, şiddete maruz kalan, hayalleri, ümitleri elinden alınan kadınlardan sadece bir tanesi olan Meryem’in gerçek hayat hikâyesini yazmaya karar verdim. Meryem’in hikayesi ile aslında bir çok kadının yaşadığı gerçekleri anlatmaya çalıştım.
Yayinlanan ilk kitabınız “Parali Kapının Gelini” nasıl bir deneyimdi neden esinlendiniz anlatabilir misiniz?
Bu kitabı yazarken bana pek çok şey ilham oldu aslında. Mesela; günlük yaşamımda karşılaştığım olaylar, insanlar arasındaki ilişkiler, toplumların kadınlara bakış açıları. Bunun yanında çocuk yaşta evlendirilen, okuma hakları, hayalleri ellerinden alınan kızlar, ezilen şiddet gören, öldürülen kadınlar…
"Paralı Kapının Gelini" isimli kitabiniz için Hollanda ve Almanya da imza günü gerçekleştirdiniz. Yurtdışında size ve kitabınıza karşı ilgi nasıldı?
Ezilen, şiddet gören, yaşam hakları ellerinden alınıp, öldürülen, kadınların seslerini duyurabilmek adına; kaleme aldığım ilk kitabım Paralı Kapının Gelini için ilk imza günlerini Hollanda ve Almanya da yaptık, kitabım bu imza günlerinde büyük bir ilgi gördü. Bu ilginin, kadın hakları ve eşitlik mücadelesine dair küresel bir dayanışmanın güçlenmesine de yardımcı olmasını umuyorum. Yine bu ilgi neticesinde Paralı Kapının Gelini Almancaya çevrildi. Bir kaç ay içerisinde Almancası da kıymeti okuyucuların beğenisine sunulmuş olacak inşallah.
-Yazar olmak isteyen birine tecrübelerinize dayanarak neler önerebilirsiniz?
Her şeyden önce, sürekli yazmaya ve okumaya devam etmelerini öneririm. Çünkü yazarlık, sabır ve özveri gerektiren bir yolculuk. Farklı türlerde yazılmış eserleri inceleyerek, kendi tarzlarını bulabilirler. Eleştirilere açık olmalarını önerebilirim.
Ülkemizde sosyal medya yüzünden okuma oranı büyük ölçüde azaldı. Bu konuda vatandaşlara neler demek istersiniz?
İnsanlar, özellikle teknolojik gelişmelerin etkisiyle, bilgiye, eğlenceye ve alışverişe hızlıca erişebiliyorlar artık. Özellikle sosyal medyanın getirdiği hızlı tüketim alışkanlıkları, geleneksel okuma alışkanlığımızın gerilemesine sebep oluyor. Ancak, şunu asla unutmamak gerekir ki; kitap okumak bizi farklı dünyalara taşıyan, hayal gücümüzü genişleten, düşünme ve analiz yeteneğimizi geliştiren önemli bir etkinliktir. Herkesin, her gün biraz zaman ayırarak kitap okumasını ve böylece kitap okumayı hayatlarına dahil etmelerini, kitap okumayı bir alışkanlık haline getirmelerini söyleyebilirim. Her kitap yeni bir keşif, yeni bir dostluk, yeni bir bilgi demektir. Okumaya başladıkça, yaşamınızın daha zengin ve anlamlı hale geldiğini fark edeceksiniz.
- Size göre kitap okuma alışkanlığı kazandırılmak için neler yapılmalı?
Çocuklara küçük yaştan itibaren kitap okumak, onların bu alışkanlığı edinmelerine yardımcı olur. Ebeveynlerin, öğretmenlerin ve yetişkinlerin kitap okuması, çocuklara ve gençlere olumlu bir örnektir. Kitap kulüpleri, kütüphane etkinlikleri ve yazar buluşmaları gibi aktiviteler, okuma motivasyonunu artırır. Belirli sayıda kitap okuyanlara ödüller vermek, okuma alışkanlığını teşvik edebilir.
-Kitap çıkarmaya devam edecek misiniz, bir sonraki kitap çalışmanız hangi aşamada?
Evet, kitap yazmaya devam etmeyi düşünüyorum. İkinci kitabımın planlama aşamasındayım. Hikayelerimi biraz daha çoğaltıp, toparlaya çalışıyorum en kısa zamanda ikinci kitabımın ilk sayfalarını doldurmaya başlayacağım.
Her kitap, düşünce ufkunuzu genişletir ve sizi zenginleştirir. Okumaya devam edin ve kitapların sunduğu sonsuz keşiflere açık olun. Unutmayın ki, okumak için açtığınız her sayfa sizi biraz daha büyütür.
Yorumlar
Kalan Karakter: