Yaklaşan Ramazan bayramı öncesinde uzmanlardan bayram şekerlerinde kalitesiz ürünlere dikkat edilmesi uyarısı geldi. Merdiven altı üretimlerin insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken şekerleme üreticileri piyasada satılan ucuz şekerlemelere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdiler.
Sağlıklı tesislerde üretilen şekerlerin insan sağlığına zarar vermediğini belirten Şanlıurfalı şekerleme üreticisi Salih Aydoğdu, Urfalı vatandaşların dikkat etmesi gerekenler konusunda şunları söyledi; “özellikle İslam toplumlarında Ramazan Bayramı veya Kurban Bayramı gibi özel dini günlerde, akraba ziyaretlerinde veya topluluk etkinliklerinde misafirlere sunulan geleneksel bir tatlıdır. Genellikle şeker, un, yağ ve çeşitli aromalar kullanılarak hazırlanır ve genellikle renkli ve çeşitli şekillerde sunulur. Bayram şekeri, birçok kültürde sosyal bağları güçlendiren ve paylaşımı teşvik eden bir sembol olarak kabul edilir.
Şanlıurfa şeker konusunda ikramı seven ve misafirinin ağzının tatlanmasını isteyen bir toplum. Şekerlemelerin üretim aşamasından tüketiciye kadar geldiği süreçte nasıl aşamalardan geçtiği oldukça önemli. Özellikle merdiven altı üretim olarak adlandırılan yerlerde üretilen ve markasız sağlıksız şekerlemeler insan sağlığını olumsuz yönde tehdit ediyor.
Bu konuda Şanlıurfalı vatandaşların en çok dikkat etmeleri gereken konu markasız ve kalitesiz ambalaja sahip deforme olmuş ve en önemlisi çok ucuz satışa sunulan şekerlemeleri almamaları. Bu şekerlemeler ileriye dönük çok kötü sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle menşei bilinen ve üretim yeri belli olan markalı ürünler tercih edilmeli.
Keza aynı şekilde çikolata ve lokum içinde aynı kelimeleri söyleyebiliriz. Lokum ve çikolata üretiminde yine dikkat edilmesi gereken konu merdiven altı üretimler olmalı. Çünkü bunlar tamamen sağlıksız ürünler olduğu için başta çocuk sağlığı olmak üzere herkesin sağlığını tehdit etmekte. Bu nedenle yine markalı ve menşei bilinen lokum ve çikolatalar daha çok tercih edilmeli” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: