Ramazan ayı dolu geçiyor. Şanlıurfa’da özellikle ramazan sofraları için sabah saatlerinde başlayan tatlı telaş ile ev hanımları birbirinden lezzetli Urfa tatlarını hazırlamak için adeta zamanla yarışıyorlar. Kendine has bir gurme damağına sahip Şanlıurfalı vatandaşlar ramazan sofrasında da tescilli Urfa lezzetlerinden vazgeçmiyor.
Acılı ve lezzetli birbirinden farklı menülerle ev halkına eşsiz bir lezzet sunumu gerçekleştiren ev hanımlarının ilk etapta yapımı oldukça zor olan ve tadıyla adeta yiyenlerin destanlar yazdığı yemekleri hazırlamakla gün başlıyor.
Başta çileli ve zor bir yolculuğa sahip olan ve Şanlıurfa’nın şeref koltuğunda yerini alan Boranı ile başlayan menüde birbirinden lezzetli ve hepsi coğrafi tescilli lezzetlerden oluşan zengin yemek çeşitleri yer alıyor.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi odasının kayıt altına aldığı bu lezzetleri sıraladığımız zaman ortaya geniş bir ürün yelpazesi çıkıyor. Coğrafi tescilli bu ürünleri sayacak olursak eğer, ‘Urfa İçli Köftesi, Urfa Patlıcanlı Kebap, Urfa Tiridi, Urfa Şıllık Tatlısı, Urfa Kıymalı Ekmeği ( Lahmacun), Urfa Keme Boranisi, Sac Kavurma, Urfa Miftahi Tas Kebabı, Urfa Ağzı Açık, Urfa Tepsi Kebabı, Urfa Yumurtalı Köfte, Urfa Üzlemeli Pilav, Urfa Lebeni, Şanlıurfa Ağzı Yumuk, Peynirli Helvası, Bostana, Şanlıurfa Peynirli Kadayıf, Şanlıurfa Sini Taraklığı, Siverek Tavası, Şanlıurfa Aya Köftesi, Urfa İsot Çömleği, Şanlıurfa Lolaz Dürümü, Urfa Ciğer Kebabı, Urfa Frenk Çömleği, Urfa Su Kabağı Yemeği, Urfa Zerde, Urfa Külünçe, Urfa Ciğer Kebabı, Urfa Tırnaklı Ekmek, Urfa Çiğ Köfte, Urfa Eşkili, Urfa Kazan Kebabı, Urfa Haşhaş Kebabı, Urfa Kıymalı Sögürme, Urfa Soğan Kebabı’ ve daha birçok sayamadığımız coğrafi tescilli yemek Şanlıurfalı vatandaşların damaklarını tatlandırıyor.
Şanlıurfa mutfağının gastronomide önemli bir yere sahip olduğunu belirten Şanlıurfalı ev hanımları Ramazan ayı içerisinde iftar hazırlıklarının sabahın erken saatlerinde başladığını belirterek; “Urfa damak tatlarına alışan halkımız başka yemeklerde tat aramıyor. Fakat Urfa’yı ziyarete gelen insanlar ise bir defa tatmış oldukları bu lezzetlerden bir daha vazgeçemiyor.
Bizler Urfalı ev hanımları olarak Ramazan ayı içerisinde sabah saatlerinde erkenden kalkıp eşlerimizi işe, çocuklarımızı da okula gönderdikten sonra bu defa iftar sofrası hazırlıklarına başlıyoruz. İlk etapta malzemelerimizi hazırladıktan sonra bu defa imece usulü ile komsu ve yakınlarımızdan da yardım alarak meşakkatli fakat çok tatlı bir süreçte yemeklerimizi hazırlamaya başlıyoruz.
Şanlıurfa sofrası birbirinden lezzetli fakat zor bir menüden oluşmakta. Bizlerde tek başımıza bu menüleri hazırlamaya kalktığımız zaman bu defa iftara yetişmemiz çok zor olur. Bizlerde mecburen dost ve yakınlarımızdan yardım alarak soframızı hazırlıyoruz.
İlk etapta ana yemek hazırlığımızı yaparak tamamlamış olduğumuz yemeğin ardından bu defa tatlı bir telaşa geçiyoruz. Yine Urfalıların vaz geçemediği birbirinden lezzetli tatlıların yapım aşaması başlıyor. Bizler aynı zamanda özellikle iftar sofralarımızda misafir ağırlamayı seviyoruz. Bu nedenle bizlere yardım eden dostlarımız ve yakınlarımızla birlikte kurmuş olduğumuz iftar sofrasında bir araya geliyoruz” şeklinde konuştular.
Yorumlar
Kalan Karakter: