Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu (İKK) ve Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, Urfa’da yoğun olarak görülen kuraklık ve beraberinde getirdiği sonuçlarla, bu riski azaltmaya yönelik alınması gereken önlemler konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
İpar, dünyayı da etkisi altına alan küresel iklim krizinin kendini kuraklık olarak hissettirdiğini, bunu en yoğun yaşayan illerin başında Şanlıurfa'nın geldiğini vurguladı.
İpar, şu dğerlendirmeyi yaptı:
''Bölgemiz kuraklığı iliklerine kadar hissediyor. Hububat ekimlerinden sonra tohumun çimlenmesine imkan verecek kadar bir yağış gerçekleşti. Daha sonrasında ise bitkiyi doyurabilecek bir yağış olmadı ve ürünlerde kuruma başladı.
Şu an bile % 10-20 civarı bir hasar görünse de önümüzdeki günlerde yağmurun yağmaması ciddi sorunlar doğurur. Yağışların yağmadığı her geçen gün ürünlerde hasar oranı yükseliyor.
Bu kuraklık şimdiye kadar bölgemizde GAP projesi kapsamında bitirilmemiş olan sulama projelerini akla getirmektedir. Bunların en büyüğü de Hilvan-Siverek-Viranşehir Pompaj Sulama Projesi’dir. Şimdiye kadar bitmiş olması gereken ancak henüz proje aşamasından çıkmamış bu sulama projesi hayata geçmiş olsaydı kuraklık tehdidini % 50 daha az hissederdik.
YAĞMURLAMA VE DAMLA SULAMA SİSTEMLERİNİ YAYGINLAŞTIRMALIYIZ
Kuraklık gıdanın sofralarımıza pahalı gelmesi, enflasyonun yükselmesi demektir. Kuraklık risklinin minimize edilmesi için tamamlanmamış sulama projelerinin derhal hayata geçirmesi gerekmektedir. Sulama sistemlerinde yağmurlama veya damlamaya geçilmesi ve bu sistemlere erişimin kolaylaşması, baraj göl havzası ve açık su kanalları üzerine güneş panelleri kurarak hem buharlaşmayı önlemek hem de arazi kaybını azaltmak gerekiyor. Ayrıca kuraklığa dayanıklı ve az su isteyen tohumların geliştirilmesi de bir diğer önemli konu...”
Yorumlar
Kalan Karakter: