Fiyatın böyle devam etmesi halinde Urfa çiftçisi pamuk üretiminden vaz geçecek.
Yaşanan sıkıntının hafifletilmesi için devletin bu dönemde 3-4 aylığına da olsa iplik ithalatına kota koyması isteniyor. Böylece kapanan yerli çırçır fabrikalarının tekrar üretime geçmesi mümkün olacak Bu yöndeki talepler Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin katılımıyla düzenlenen '' Şanlıurfa Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı'nda da gündeme getirildi. Bakandan bu anlamda olumlu bir işaret gelmedi.
PAMUK MALİYETİNE SATILIYOR, DESTEK PRİMİ ARTTIRILMALI
Elektrikle sulama yapanların maliyetinin şu anda 17 liraya denk geldiğine dikkat çeken İpar, fiyatların bu şekilde devam etmesi halinde önümüzdeki yıl pamuk ekim alanlarının daralacağını dile getirdi.
Prim desteğini 2 ile 2,5 lira civarında belirlenmesini talep ettiklerini aktaran İpar, çiftçinin yakındığı konuları şöyle anlattı:
“Piyasada 20 ile 22 liraya pamuk gitseydi ve 2,5 lira da destek olsaydı toplamda 25 lirayı bulmuş olacaktı. Bu durumda çiftçi ben para kazandım diyebilirdi. Şu an devlet kilo başına 1 lira 10 kuruş destek veriyor ve bu destek 3 yıldır aynı seviyede. Mazot ve gübre desteğinde iyi bir artış oldu ama prim desteği hiç artırılmadı.
Ekim alanlarında geçen yıla göre en az yüzde 25 dolayında bir artış olacağını öngörüyoruz. Bölgede bu yıl 2,8 milyon dekarda pamuk ekimi yapıldı. 1,4 milyon ton kütlük pamuk üretimi bekliyoruz. Pamuk alanlarının artması geçen yılki yüksek fiyattan kaynaklandı. Öte yandan İsot ekim alanları yüzde 50 azaldı, bu alanlara pamuk ekildi. İsot fiyatı da 16 liraya kadar yükseldi. İstikrarlı bir ürün ekimi politikamız olsaydı bunları yaşamazdık. Tarımda onlarca projeden söz ediliyor ancak alana yansıması yok.''
TARIM BAKANI ÇİFTÇİDEN KÖŞE BUCAK KAÇTI
Öte yandan Saadet Patisi İl Başkanı Mustafa Niyazi Yanmaz, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin sahaya inmemesini, pamuk üreticilerinin sesine kulak vermemesini eleştirdi. Yanmaz, şu yorumu yaptı:
''Pamuk üretimi, çok itina isteyen nazlı bir ürün. Ve üretim maliyeti çok yüksek. Bu yıl pamuk fiyatı yerlerde sürünüyor, Zarar çok çok büyük.. Felaket! Pamuk Urfa ekonomisinin lokomotifi
İşte tam da vaktinde Tarım Bakanı Urfa’ya geldi. Çiftçi umutlandı… Oysa Tarım bakanı Vahit Kirişçi bırakın halkın içine karışmayı beş yıldızlı otelde bile çiftçiden adeta köşe bucak kaçtı
Çiftçi yandı, Pamuk yandı.. Urfa ekonomisi yandı.. Ateşin yakmadığı diyarı yaktınız.''
SOSYAL MEDYADA ÇİFTÇİ YORUMLARI
Öte yandan pamuk üreticileri sosyal medyada taleplerini gündeme getirmeye devam ediyor.
Şanlııurfa Büyükşehir eski Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Pamuk'ta girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, belirlenen fiyatla da ürün alımının yapılmasını sağlamak gerektiğini dile getirdi.
7Yöte üreticilerinden Necmi Turan Aişiroğlu, mevcut durumu anlatan 'Herkes alacağını alır, çiftçiye sapı kalır' yorumunun yapıldığı fotoğrafı paylaştı.
Diğer bazı yorumlar şöyle:
Şükrü Kuş: Şanlıurfa'ya Tarım ve Hayvancılık Bakanı geliyor. Ama maalesef ne tarım ne de Şanlıurfa'nın sorunları konuşuluyor. Pamuk üreticilerinin konuşmasına izin verilmiyor. Bu mu Urfa'ya hizmet? Bu nu Türkiye'ye Hizmet?
Esat Baran: Tarım Bakanı şu an Urfa’da ama çiftçinin sorunları yerine çözmek yerine, partisine katılan kişilere rozet takmakla meşgul. Adamlar nasıl olsa pamuk ekim zamanı pamuktan alabilecekleri tüm vergilerini topladı. Bu saatten sonra çiftçileri tüccarların insafına kalmış durumda. Bu pamuk fiyatları hem çiftçiyi hem de Urfa’yı batırır.
İbrahim Özyavuz: Pamuğun %42 si GAP'ın başkenti Şanlıurfa da üretilir. Ülke ekonomisinin lokomotifi tarım, tarımda ilk sıralardayız. Urfa da üretilen pamuk yaklaşık 35 milyar TL (2 milyar$) katkı sağlıyor ama ne yazık ki bir fındık bir çay kadar değer görmüyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: