Tarih: 15.02.2024 10:15

'Zengin toprakların fakir bekçileri olmayı hakketmiyoruz'

Facebook Twitter Linked-in

Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hikmet İpar, mazota arka arkaya gelen zamlarla ilgili endişelerini dile getirdi.  

 

Bu zamların tarım sektörünü olumsuz yönde etkileyeceğini, çok büyük milli kayıplara sebep olacağını anlatan İpar,  ''Mazot 45 lira… Gübre de aldı başını gidiyor… Aynı hızla çiftçi de eriyor. Çiftçi bu hıza dayanamaz, buna dur denmezse yakında tarlada çiftçi bulamayacağımız gibi gıdayı da her geçen gün daha pahalı yiyeceğiz. Demedi demeyin.'' ifadelerini kullandı:

 

'URFA ÇİFTÇİSİ ZENGİN TOPRAKLARIN FAKİR BEKÇİLERİ OLMAYI HAKKETMİYOR'

 

İpar, şu değerlendirmeyi yaptı:

 

''Tarımın kalbi akaryakıttır, bu durumda çiftçimiz masrafları kısmak adına her şeyi eksik yapacak, üretim olumsuz yönde etkilenecek, verim düşecektir. Çiftçimiz yeterli üretim yapamazsa ithal ürünlere yine kapı aralanır, ülke olarak dışarıya döviz ödemek zorunda kalırız. Üretici üretemediği zaman zararım ne olur diye düşünmeye başlar, sorunlar çözüimezse çiftçi tüketici olmaya başlar.

 

Urfamız müthiş bir tarım potansiyeline sahip. bu zengin toprakların fakir bekçileri olmayı hakketmiyoruz.''

 

ÇİFTÇİ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

 

Öte yandan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da mazot girdisindeki artıştan duyduğu kaygıyı dile getirdi.

 

Ocak ayında girdilerde aylık ve yıllık değişimde en fazla fiyat artışının mazotta görüldüğünü bildiren Bayraktar, “Mazot fiyatı aylık olarak yüzde 12,2 artarken, son bir yılda yüzde 80 oranında arttı. En önemli girdilerden olan mazot toprak hazırlığından ekim, gübreleme, ilaçlama ve hasada kadar üretimin her aşamasında kullanılıyor. Mazot fiyatlarındaki değişim doğrudan üreticilerimizi ilgilendiriyor. Üreticilerimiz artan mazot fiyatları karşısında bahar aylarında kullanması gereken mazotu nasıl alacağını bugünden düşünür hale geldi. Tarım ve çiftçilerimiz için mazot zorunlu bir üretim aracıdır, tüketim maddesi değildir. Bu nedenle özel tüketim olarak düşünülmemeli ve vergi de konulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

 

Bayraktar, artan fiyatların üretim maliyetlerini etkilememesi, üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için mazot desteğinin artırılması ve desteklerin ödeme tarihinin öne çekilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

ZÜBEYDE YAVUZTÜRK


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —