Tarih: 15.08.2023 12:21

Yıkım esnafı toz duman etti: Burada zehir soluyoruz!

Facebook Twitter Linked-in

Maraş merkezli depremlerden etkilenen Urfa’da can kayıplarının yanı sıra binlerce yapı ağır hasar aldı. Ağır hasarlı yapıların yoğunlukta bulunduğu merkez Haliliye ilçesine bağlı Bahçelievler semtinde depremin üzerinden geçen 6 aydan sonra yıkım çalışmaları ancak başladı. Burada ki ağır hasarlı yapıların yıkımı esnasında ortaya çıkan toz ise civardaki esnafı isyan ettirdi. İşleri durma noktasına gelmesinin yanı sıra sağlıkları da ciddi anlamda tehdit altında olan esnaf acil çözüm bekliyor.
Yıkım alanının gerektiği gibi sulanmadığı için toz toprak içinde kaldıklarını dile getirerek duruma tepki gösteren bölge esnafı, günlerdir süren yıkım çalışmaları ve yaşanan sorunlar sebebiyle, mağdur olduklarını söylüyor. Burada ki esnaf aylardır yaşadıkları kayıpları nasıl karşılayacaklarını şimdiden kara kara düşünmeye başladı.
Yıkım sırasında yapılan sulamanın yetersiz olması nedeniyle havada adeta toz bulutu oluşurken, civardaki iş yerleri ve dükkanların içi toz toprak içinde kalıyor. “Silip süpürsek de 10 dakika içerisinde yine her yer toz oluyor. Yaz sıcağında kapıları açamaz hale geldik” diyen esnaf, işlerin ise durma noktasına geldiğini söyledi.
Ancak ortalığa yayılan toz, esnafın sadece işini etkilemek ile kalmıyor aynı zamanda sağlığını da tehdit ediyor. Günlerdir inşaat tozunu solumak zorunda kalan esnaf, ilgililere durumu ilettiklerini ancak çözüme kavuşamadıklarını ifade etti.
MÜTEAHHİT YIKIMI İHALE İLE ALIYOR, SULAMA ARACI YOK!
Konuya ilişkin bölgede emlakçılık yaptığını söyleyen Sıddık Şerif, “Sadece oturup, kalkıp bizi yönetenlere beddua ediyoruz. Müteahhitte yıkım ihalesi verilmiş ne yazık ki müteahhittin sulama aracı yok. Böyle bir terbiyesizlik olabilir mi ya! Böyle bir ahlaksızlık olabilir mi! Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir terbiyesizlik yok. Müteahhit yıkımı ihale ile alıyor, sulama aracı yok. Bu nasıl bir yönetim ve bu nasıl bir belediye başkanlığı? Büyükşehir Belediyesi nerde? Ne yapıyor bunlar? Yan gelip yatmaktan başka yaptıkları hiçbir şey yok. Bunlar belediyece iliği bilmiyorlar. Burada insanlar yaşıyor ya! Çıkan toz kansorejen, asbest tozudur. Bunu bilmiyorlar mı? “Dedi. 
RESMEN BURADA ZEHİR SOLUYORUZ
Bölgede ki bir diğer esnaf Hasan Kızıl da “Her şey gördüğünüz gibi hiçbir tedbir yok. İnsan sağlığı düşünülmüyor. Resmen burada zehir soluyoruz. Bu toz toprağın ne kadar zararlı olduğunu herkes biliyor. Yıkım işini yapanlar da biliyor. Yıkımdan bu yana kimse ‘bir zararımız var mı?’ diye sormuyor. Kapattık dükkânımızı bekliyoruz. Bu tozun toprağın altında nasıl çalışacağız, nasıl iş yapacağız!” diyerek mağduriyetlerini anlattı.
PERİŞAN HALDEYİZ
Böylesi büyük bir yıkımda esnafın etkilenmemesi mümkün değildir diyen bu bölgede ki 20 yıllık esnaf Mehmet Furkanoğlu, Yaklaşık bir hafta 10 gündür bu yıkım çalışması burada devam ediyor. Yıkım işi ne kadar bilinçli yapılıyor bilmiyorum. Buranın esnafı olarak perişan haldeyiz. Her taraf toz toprak. Bu işlemin daha tedbirli yapılması gerekiyor. Yetkili kişiler bu duruma nasıl bakıyor bilmiyoruz. Dükkânların kapılarını açamıyoruz” ifadelerini kullandı. 
Son olarak Mehmet Sarıkuş’ta, “Burada lokantacı esnafıyım. Bu yıkım bizi tamamıyla yüzde seksen etkiledi. Kendi şahsımız bile bu toz dumandan kendi iş yerimize gelemiyoruz artık. Yollar kapalı olduğu için geçemiyoruz” şeklinde konuştu. 
Öte yandan yıkım çalışmaları nedeniyle birçok esnaf ise iş yerlerine kilit vurup ya tamamıyla kapatmak zorunda kaldı ya da elden çıkarmak için satılığa ya da kiralığa çıkardı.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —