Uzmanından velilere uyarı: LGS’de başarının sırrı "pozitif iletişim"

Eğitim ve Kariyer Uzmanı İsmail Yolcu, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı öncesinde başarı için ebeveynlerin çocuklarıyla "pozitif iletişim" kurmasına dikkat çekti.

Uzmanından velilere uyarı: LGS’de başarının sırrı
EĞİTİM 13.05.2024 10:53:00 0

2024 LGS Sınavı 2 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek. Birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve yanıtlamaları için 75 dakika süre verilecek. İkinci oturumda ise öğrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve yanıtlamaları için 80 dakika süre verilecek. Sözel ve sayısal bölümlerdeki her bir alt test için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Ankara Bilim Üniversitesi Eğitim ve Kariyer Uzmanı İsmail Yolcu, 2 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek yaklaşık 1 milyon 39 bin öğrencinin katılacağı 2024 LGS Sınavı hakkında İhlas Haber Ajansı’na (İHA) açıklamalarda bulundu.


 

 


 

Müfredat dışı sürpriz soru yok


 

Öğrencilere bu yıl içinde gördükleri konuların dışında sürpriz bir konu ya da müfredat dışı herhangi bir şey sorulmayacağını belirten Eğitim ve Kariyer Uzmanı İsmail Yolcu, "Burada en önemli şey şu; öğrencilerimiz kalan süre içerisinde ders kitaplarının dışında bilmedikleri veya güvenilir olmayan başka kaynaklara yönelmesinler. Millî Eğitim Bakanlığı geçen hafta örnek soruları yayınladı. Sonuncusuyla ilgili çok spesifik bir bilgi vereceğim. Türkçedeki birinci örnek soruya dikkat ettim, cevap şıkları hariç toplam 180 kelime. Görsel dahil görselin içindeki kelimeler ve sorunun tamamı 180 kelime. Matematikteki ikinci örnek soruyu incelediğimizde de yine cevap şıklara hariç Yaklaşık 80 kelimelik bir soru hazırlanmış. Burada öğrencilere en büyük vereceğimiz mesaj şu; öğrencilerimiz kesinlikle ama kesinlikle sağlam ve sağlıklı bir zihinle sınava girsinler. Çünkü önceki yıllarda da olduğu gibi bu yılda sorulardaki kelime sayısı ve satır sayısı oldukça yoğun. Yani soru yükü ağır olacak" diye konuştu.


 

 


 

Okuma, yorumlama becerisi ölçülecek


 

"Millî Eğitim Bakanlığının istediği başarılı öğrenci formatı en çok matematik çözen, en çok Türkçe çözenden ziyade okuduğunu en hızlı anlayan öğrenciler başarılı olsun" diye konuşan Yolcu, şunları söyledi:


 

"Okuduğunu ilk okuduğunda anlayanlar tıp okusunlar, okuduğunu en iyi yorumlayanlar hukuk okusunlar. Üniversite sınavında da yine aynı formatta aynı şekilde artık sorular geliyor. Öğrenciler bunlara yeni nesil sorular diyorlar. Sevgili öğrencilerimiz dikkatli okuyacaklar, iyi yorumlayacaklar ve yazarın gözünden soruya bakmayı asla unutmayacaklar."


 

 


 

"Sportif egzersizleri ihmal etmesinler"


 

Öğrencilere kalan sürede farklı kurumların deneme sınavlarına girmelerini tavsiye eden Yolcu, "Bu özel öğretim kursları olabilir veya başka binalarda yapılan bütün genel deneme sınavlarına öğrencilerimizin giriyor olması çok önemli. Çünkü oradaki yaşanmışlık, tecrübe, telaş öğrencilere çok katkı sağlayacak. Muhakkak farklı binalarda farklı kurumların sınavlarına girsinler. Kalan süreyi sadece ders çalışma odaklı algılamasınlar. Ders çalışma programlarının içerisine bugünden itibaren yürüyüş yapmak, bisiklete binmek imkanları varsa yüzmek gibi sportif egzersizleri muhakkak eklesinler" dedi.


 

 


 

"Doğru bir iletişim kuramazsak sınavın tamamını çocuklar kaybediyor"


 

2024 LGS’nin velilerin bir sınavı olduğunu söyleyen Yolcu, "Veliler kuşkusuz optik kağıtta soru işaretlemeyecekler, soruları cevaplamayacaklar ama kendi evlatlarını, kendi öğrencilerini sınavlarına sağlıklı ve yüksek motivasyonu şekilde uğurlayacak olan onlar. Değerli anne babalar şunu asla unutmasınlar; pozitif iletişim, sınav sabahı buna dahil kahvaltı sofrasında kuracakları cümleler dahil sınavdan bir gün önce kendi çocuklarını uyku için odalarına uğrularken ki duruşları, bakışları, ses tonları aslında öğrencilerin sınavın tamamını orada konsolide edecek bütün yapı velilerde gizli. Unutmayın sevgili veliler, 3 yanlış bir doğruyu götürüyor biliyorsunuz ama fazladan bir soru çözerse çocuğunuz telafisi var, yanlış yapacağı bir soruyu boş bırakırsa telafisi var ama pozitif bir iletişim, doğru bir iletişim kuramazsak eğer sınavın tamamını o zaman o evlatlar, o çocuklar kaybediyorlar" şeklinde konuştu.


 

 


 

"Sınavdan 2-3 gün önce bir deneme sınavına ciddi bir psikoloji ile girmesinler"


 

Son haftalarda sınava ilişkin yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Yolcu, öğrencilerin kendilerini nasıl rahat edecekse öyle davranmaları gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:


 

"Eğer rahat hissedecekse 2 gün önce de bir göz atma şeklinde yani derinlemesine saatlerce bir konuyu çalışmak yerine göz atma tekrarı dediğimiz sanki bir kitabın önsözünü okur gibi, içindekilere bakar gibi, konuları başlıklarına bakıp geçmek. Sınavdan 2-3 gün önce bir deneme sınavına ciddi bir psikoloji ile girmesinler. Çünkü bütün algı, bütün motivasyon 2 Haziran sabahındaki sınavda olacağı için öğrenciler o andaki deneme sınavına odaklanamıyorlar ve orada anlık olarak yaptıkları hataları, yanlış çözdükleri soruları çok büyük dert ediniyorlar ve gerçek sınava maalesef düşük bir motivasyonla ve kötü bir psikolojiyle giriyorlar."


 

 


 

"Sabahki sözel oturumla ilgili asla yorum yapmasınlar"


 

İlk oturum ve ikinci oturum arasındaki 45 dakikalık süreyi hatırlatan Yolcu, "Bu 45 dakikada ’öğrenciler ne yapmalı sorusu?’ bana göre, çözdükleri bir matematik netinden ya da Türkçe netimden daha önemli. Biten sözel oturumdan sonra öğrenciler asla ama asla girdikleri binadaki diğer arkadaşlarıyla çıkmış oldukları sabahki sözel oturumla ilgili asla yorum yapmasınlar. Çünkü oradaki başarısızlık hissi ya da bir başka öğrencinin ’ben ful yaptım’ tarzındaki bir cümlesi öğrencilerin motivasyonu çok ciddi anlamda zedeleyecektir. Burada minik yürüyüş egzersizleri yapıp 11.30’da başlayacak sayısal oturuma doğrudan zihinsel hazırlık yapmak çok önemli" dedi.


 

 


 

"Sınavın başında olabildiğinde yavaş hareket etmeleri gerekiyor"


 

Sınav anında soruları cevaplarken bazı öğrencilerin panik halinde soru çözmeye çalıştıklarını dile getiren Yolcu, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:


 

"Sınavın başında olabildiğinde yavaş hareket etmeleri gerekiyor. Bazı öğrencilerin çok hızlı göz ucuyla baktıklarını çok hızlı çözdüklerini zannedecekler. Bazı öğrenciler çok hızlı sayfa çevirecekler. Zannedecektir ki ’ben geç kaldım, herkes çözüyor’ öyle bir şey yok. Her öğrenci orada kendisine odaklanmalı. Oradaki o rehavet, yavaşlık ama doğru soruyla sınava başlamak çok önemli. Sınavın son özellikle 2 dakika ile 5 dakika arasında mümkün olduğunca artık bir es verip, özellikle optik kağıdında kaydırma yapıp yapmadıklarını, son bir kontrol, 20 saniyelerini ayırsınlar. Eğer öğrenciler her soruda optik kâğıda işaretlerse sınavın sonunda ekstra bir yetiştirememe korkusu yaşamamış olurlar. Sınavın tamamında bir soruya denk geldik ’ya ben bu soruyu biliyordum, neydi bu?’ diyorsak sorunun sol tarafına rakamla bir yazıp yuvarlak içine alalım ve o soruyu atlayalım. Tekrar ikinci, üçüncü defa okuyup zaman kaybetmeyelim. Çözeceğimiz bütün soruları çözdük, sınav bitti. Eğer bu işaretlemeyi yaparsak turlama tekniği dediğimiz bu yöntemle önce bir işaretini koyduğumuz sorulara bakabilirler. Bu öğrencilere çok büyük bir kolaylık sağlıyor hem de en azından geriye kalan sürede önce yapacakları soruları kolayca görüp çözmüş oluyorlar."

İHA
 


ÇOCUKLAR BÜYÜKŞEHİR’İN HAVUZLARINDA SERİNLİYOR

Korkutan yangın evlere sıçramadan kontrol altına alındı

Zamlar durmuyor: Kemerimizi sıka sıka dayanacak gücümüz kalmadı!

Bozkurt işareti yapan Demiral hakkında soruşturma

“ENFLASYON HAYATIMIZDAN ÇIKSIN, MAAŞ VE ÜCRETLERDEKİ ERİME BİTSİN ARTIK!”

Felce neden olan kalp deliği bir saatlik işlemle kapatıldı

Sol gözünde görme kaybı oluşan hasta Hatem’de sağlığına kavuştu

Aileler dikkat: “Çocuklarınızın omurga duruşunu kontrol edin”

Sarımsak ve ısırgan otundan tedavi destekleyici ürün geliştirdiler

Yaz sıcakları kalbinizden vurmasın

Çocuklarda ekran bağımlılığı: Kalıcı fiziksel, ruhsal ve beyinsel problemler ortaya çıkabilir

Check-up yaptırmaya geldiği hastanede bağırsağında tümör olduğunu öğrendi

Diyarbakır’dan Urfa’ya uyuşturucu sevkiyatı

Aralarında Urfa’nın da olduğu 45 ilde dev operasyon!

SON DAKİKA: En düşük memur maaşı belli oldu!

Belediyeden yeni karar: Tarihi bölgeye giriş çıkışlar yasaklanacak

Otoyolda korkunç son: TIR şoförü yanarak can verdi

Tüfek ve satırla ev basıp haraç istedi, meydan dayağı yedi

Kurusıkı tabancayla yakalandı, polis otosundaki yeri beğenmedi

Dron destekli uyuşturucu operasyonu

Dolandırıcılık suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezası ile aranan şahsı jandarma yakaladı

Kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü yaralandı

Freni patlayan otomobil paramparça olup yola saçıldı: 5 yaralı

Milyonluk soygun

Mahsur kalan 2 kişi halat yardımı ile kurtarıldı

Kaza yapan ehliyetsiz sürücü yaralandı

15 Yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Komşular arasında bıçaklı, silahlı kavga kamerada: 4 yaralı

Uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltına

Kayseri’deki provokatif eylemlerde 474 kişi gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Diyarbakır’dan Urfa’ya uyuşturucu sevkiyatı

SON DAKİKA: En düşük memur maaşı belli oldu!

Belediyeden yeni karar: Tarihi bölgeye giriş çıkışlar yasaklanacak

Viranşehir Belediyesi’nden o iddialara yanıt

Ümit Özdağ: Muhtemel illerde sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli

Sağanak yağış rögar tıkattı, kilometrelerce araç trafiği oluştu

Viranşehir Kaymakamı değişti

Şanlıurfa’da anız yakanlar cezasız kalmıyor!

Tanal cami yolunu bilmeyen müftü ile tartıştı

Geceyi aydınlatan anız yangınları 50 dönümlük alana yayıldı

Urfa'da bazı kaymakam ve vali yardımcılarının yeri değişti

Mahmut Tanal: Siz aradan çıkın, biz konuşur hal ederiz!

Ali Delioğlu : Uzun bir süredir affımı istemiştim !

Ali Delioğlu, görevden alınacak mı?

Dosyada Emine Şenyaşar'ın 'Adalet' talebi de var

Urfa DEM Parti’den ‘Birecik’ açıklaması

Birecik Belediyesi’nde şok istifa

Urfa’da cinayetten 26 yıl hüküm yiyen kişi yakalandı

Urfa’da aranan kişilere operasyon: 15 gözaltı

YSK 2’si il olmak üzere 11 seçim çevresi için yapılan itirazları karara bağladı

Bozkurt işareti yapan Demiral hakkında soruşturma

Sevda Nur Gürcü Avrupa üçüncüsü

Şanlıurfa63 Masterler Turnuvaya hazırlanıyor

Viranşehir'li Deniz, Almanya Milli Takım Kadrosuna Seçildi.

Şanlıurfaspor'da geleceğin yıldızları seçiliyor

Kervana Kemal Tosun da eklendi

Heyecanlandıran paylaşım! Gemileri yaktı geliyor

Emre Demir sesleri

Cihat Arslan, Urfaspor'dan ayrıldı iddiası

Şanlıurfaspor'da görev dağılımı belli oldu

Korkutan yangın evlere sıçramadan kontrol altına alındı

Aralarında Urfa’nın da olduğu 45 ilde dev operasyon!

Otoyolda korkunç son: TIR şoförü yanarak can verdi

Tüfek ve satırla ev basıp haraç istedi, meydan dayağı yedi

Kurusıkı tabancayla yakalandı, polis otosundaki yeri beğenmedi

Dron destekli uyuşturucu operasyonu

Dolandırıcılık suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezası ile aranan şahsı jandarma yakaladı

Kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü yaralandı

Freni patlayan otomobil paramparça olup yola saçıldı: 5 yaralı

Milyonluk soygun

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16