Uzmanından kurban eti uyarısı: “1-2 saat bekletilmiş etin tüketilmesini istemiyoruz"

Çünkü mide rahatsızlıkları, şişkinlik ve hazımsızlık gibi problemler oluşturabiliyor” dedi.

Uzmanından kurban eti uyarısı: “1-2 saat bekletilmiş etin tüketilmesini istemiyoruz
SAĞLIK 15.06.2024 10:57:00 0

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala uzmanlar, kurban etinin saklanması, doğru pişirilmesi ve ölçülü şekilde tüketilmesi konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Kurbanın kesildikten hemen sonra etinin tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan VM Medical Park Pendik Hastanesi’nde Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Melike Aslıhan Kara, “1-2 saat bekletilmiş etin tüketilmesini istemiyoruz. Çünkü mide rahatsızlıkları, şişkinlik ve hazımsızlık gibi problemler oluşturabiliyor” dedi.


 

Yaklaşan Kurban Bayramı’nda kimi vatandaşlar memleketlerine gitmek için hazırlık yapıyor kimi vatandaşlar ise kurban kesme hazırlığı yapıyor. VM Medical Park Pendik Hastanesi’nde Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Melike Aslıhan Kara ile Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. H. Levent Doğanay, seyahat sırasında uğranacak mekanlarda dikkat edilmesi gereken hijyen şartları, kurban etinin saklanma, pişirilme ve tüketilme şartları gibi konularda vatandaşlara bilgilendirmede bulundu.


 

 


 

“Bilinçli bir şekilde, yasak koymadan ama sınırlayarak et tüketimine dikkat edebiliriz”


 

Kurban etinin saklama ve pişirilme teknikleri hakkında bilgilendirmede bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Melike Aslıhan Kara, “Kurban Bayramı’nda dikkat etmemiz gereken en önemli konu, kurban kesildikten 1-2 saat sonrasında etin bekletilmeden pişirip tüketilmesi. Rigor Mortis dediğimiz ölüm katılığı meydana geldiği için etlerin 1-2 saat sonra değil, aslında 24 saat bekletildikten sonra pişirme tekniklerine uygun şekilde tüketilmesini istiyoruz. Etlerin büyük parçalar halinde değil de küçük parçalar halinde, tek pişirimlik olarak, buzdolabı poşetlerin içerisine konularak dondurucuya ya da buzdolabına yerleştirilmesi gerekiyor. Buzdolabında eksi 2 derecede bir iki hafta kadar, derin dondurucuda eksi 18 derecede uzun süreli muhafaza edilebilir. Etleri buzdolabından çıkarırken dikkat etmemiz gereken nokta, oda sıcaklığında ya da ısıl işlem görmeksizin, dolaptan çıkardıktan sonra dolabın alt tarafına koyup çözdürüp, sonrasında oda sıcaklığında bekletmeden uygun pişirme yöntemleri ile tüketilmesidir. Etin az pişirilmesini de istemeyiz. Etin çok iyi pişmiş olması gerekiyor ki besin zehirlenmelerine yol açmasın. Etle beraber sebze ve salata tüketimini öneriyoruz. Çünkü etin içerisinde olmayan E ve C vitaminlerini sebze ve salatadan alabiliriz. C vitamini demirin emilimini artırdığı için et ve salata ya da meyveli salatalar, bizim için sağlıklı ve kaliteli bir öğün oluşturur. Pişirme teknikleri de bizim için önemli. Etin ızgara haşlama, buğulama, fırın ya da mangal gibi pişirme yöntemleri ile tüketilmesini isteriz. Kızartma- kavurma gibi pişirme tekniklerinden ziyade bu söylediklerimiz sağlıklı pişirme yöntemleri olabilir. Bizim geleneksel yöntemlerimizden biri de etin mangalda pişirilmesidir. Fakat mangalda eti pişirirken ateşe çok yakın olmamasına özen göstermemiz gerekiyor. Çünkü etin değerlerinin B 1, B12, folik asit gibi değerlerin kaybolmasına ve kanserojen etkiye sebebiyet verebilir. Günlük tüketim miktarına ve porsiyonlara dikkat ederek bilinçli bir şekilde, yasak koymadan ama sınırlayarak et tüketimine dikkat edebiliriz” dedi.


 

 


 

“1-2 saat bekletilmiş etin tüketilmesini istemiyoruz”


 

Kurbanın kesildikten hemen sonra etinin hemen yenmemesi gerektiğini vurgulayan Dyt. Kara, “1-2 saat bekletilmiş etin tüketilmesini istemiyoruz. Çünkü mide rahatsızlıkları, şişkinlik ve hazımsızlık gibi problemler oluşturabiliyor. Az pişmiş ya da çok az pişmiş etin de tüketilmesini istemiyoruz. Çok az pişmiş etler de besin zehirlenmelerine yol açabilir” diye konuştu.


 

 


 

“Özellikle et ve tatlı tüketiminde ölçülü olmazsak, bayram tatili bize hastanede geçirilen bir zaman olarak dönebilir”


 

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. H. Levent Doğanay, bayram seyahatleri sırasında yol üzerinde uğranacak restoranlarda hijyene dikkat edilmesi ve kurban bayramı sürecinde şeker, kolesterol gibi rahatsızlıkları olan vatandaşların yemeklerini ölçülü yemesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Doğanay, “Bayram tatilinde kurban etini tüketirken, tatlıları yerken ölçülü olmamız gerekiyor. Sıcak havalarda susuz kalmamamız, sıvı desteğini de sürekli almamız gerekiyor. Eğer ölçüsüz yemek yersek, mide hazım problemlerinin çok arttığını görebiliyoruz. Hatta hali hazırda mide problemi yaşayan insanlarda daha ağır mide problemleri olduğunu, mide kanamalarına kadar problemlerin yaşandığını görebiliyoruz. Bu yüzden mutlaka ölçülü olmamız gerekiyor. Önümüzde uzun bir tatil dönemi var, herkes memleketlerine yolculuğa çıkacak. Bu seyahatler sırasında toplum olarak yol üstü lezzet duraklarına uğramayı çok severiz. Ancak çok kalabalık yerlerde gıda hijyenine çok dikkat etmek gerekiyor. İnsanlar seyahat sırasında yoğun olarak restoranlarda durdukları zaman hijyene dikkat edilmezse besin zehirlenmeleriyle karşılaşılabiliyor. Bu şekilde bayram tatilinin hasta olarak geçirildiğini görebiliyoruz. Mutlaka gıda hijyenine dikkat etmemiz gerekiyor. Çok aşırı yoğun gıda tüketimi uygun değil. Özellikle eti çok dikkatsiz ve çok fazla tükettiğiniz zaman şeker, kalp ve kolesterol hastalarının problem yaşadığını görebiliyoruz. Hastaların değerlerinde çok yükselmeler olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Özellikle et ve tatlı tüketiminde ölçülü olmamız gerekiyor. Bunlara dikkat etmezsek bayram tatili bize tatil değil, hastanede geçirilen bir zaman olarak dönebilir. Yoğurt, cacık gibi serinletici gıdaları ve yaz meyvelerinden karpuzu, salatalık gibi sebzeleri aşırı olmamak kaydıyla tüketmemiz gerekiyor. Ferahlatıcı besinleri almamızda fayda var” dedi.



 

Uzmanından kurban eti uyarısı: “1-2 saat bekletilmiş etin tüketilmesini istemiyoruz

İHA
 


Urfa dahil 47 ilde zehir tacirlerine büyük darbe!

AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı görevden mi alındı?

Urfa'daki Kent Konseyi seçimleri ile ilgili flaş gelişme

Urfa Emniyeti'nden 5 farklı operasyon: 11 gözaltı

ATM'den para çekme limiti yükseltildi

Kronik hastalığı olanlara uyarı: Sıcak havalarda ilaç kullanırken dikkat

Uzman Diyetisyen Akyılmaz’dan yaz tavsiyesi: Karpuz, salatalık ve domates

Urfa’da silahlı kavga!

Bakan Işıkhan'dan emekli ve asgari ücret açıklaması

Bakan Işıkhan: “Asgari ücrette artış olmayacak"

Kanser yıllar sonra kronik bir hastalığa dönüşebilir

Urfa dahil 31 ilde bahis çetelerine "Sibergöz-46" operasyonu!

Yaz aylarındaki boğulma vakaları Meclis'e taşındı

Cihat Arslan, Urfaspor'dan ayrıldı iddiası

Urfa'da yine elektrikler kesilecek !

Emekli bisiklet sevdalısı ’Eskişehirliler en çok neden bisiklete biniyor’ sorusunu araştırdı

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: "Hacılarımızın sıkıntı yaşamamaları için bütün imkanlarımızı seferber ettik"

“3’üncü dünya savaşı zaten başladı”

Kurban etlerinin taşındığı araçlar oto yıkamacılarda yoğunluk oluşturdu

Emekli çift 7 metrelik tekne ile Türkiye turunda

İşverenler dikkat: Ücret farkı ayrımcılık tazminatına sebep olabilir

Bayram tatilinde milli parkları 5 milyondan fazla kişi ziyaret etti

5 yıldır yatalak olan hasta yürümeye başladı

Dekoratif amacıyla diktiği muz ağacı 5 yıl sonra meyve verdi

Uzmanından denize gireceklere uyarı

Uzmandan uyarı: "El, ayak ve ağız hastalığı havuz suyundan bulaşabilir"

Tedavisi mümkün olmayan hastalığa termal su iyi geldi

Uluslararası uyuşturucu karteli çökertildi

Klima kullanırken bunlara dikkat: Sağlığınızdan olmayın

trafik kazası: 4’ü çocuk 8 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı görevden mi alındı?

Urfa'daki Kent Konseyi seçimleri ile ilgili flaş gelişme

Urfa Emniyeti'nden 5 farklı operasyon: 11 gözaltı

ATM'den para çekme limiti yükseltildi

Bakan Işıkhan'dan emekli ve asgari ücret açıklaması

Bakan Işıkhan: “Asgari ücrette artış olmayacak"

Yaz aylarındaki boğulma vakaları Meclis'e taşındı

Urfa'da yine elektrikler kesilecek !

Emekli bisiklet sevdalısı ’Eskişehirliler en çok neden bisiklete biniyor’ sorusunu araştırdı

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: "Hacılarımızın sıkıntı yaşamamaları için bütün imkanlarımızı seferber ettik"

Ali Delioğlu, görevden alınacak mı?

Dosyada Emine Şenyaşar'ın 'Adalet' talebi de var

Urfa DEM Parti’den ‘Birecik’ açıklaması

Birecik Belediyesi’nde şok istifa

Urfa’da cinayetten 26 yıl hüküm yiyen kişi yakalandı

Urfa’da aranan kişilere operasyon: 15 gözaltı

YSK 2’si il olmak üzere 11 seçim çevresi için yapılan itirazları karara bağladı

ABD’den Türkiye’ye arabuluculuk talebi

YRP, Siverek için olağanüstü itirazda bulundu

YSK 2 il 29 ilçe için yapılan itirazları karara bağladı

Cihat Arslan, Urfaspor'dan ayrıldı iddiası

Şanlıurfaspor'da görev dağılımı belli oldu

Şanlıurfaspor’a bir veda daha

Süleyman Can Durmuş bir kez daha göğsümüzü kabartı

Kongre öncesi flaş sözler

Kongre öncesi flaş sözler

Serdar Dursun Urfaspor'a rakip olacak

'Yarasalar'ın rakipleri belli oldu

1. Lig takımları FİFA kıskacında

Urfaspor’un eski oyuncusu futbola veda etti

Urfa dahil 47 ilde zehir tacirlerine büyük darbe!

Urfa’da silahlı kavga!

Urfa dahil 31 ilde bahis çetelerine "Sibergöz-46" operasyonu!

Uluslararası uyuşturucu karteli çökertildi

trafik kazası: 4’ü çocuk 8 yaralı

Kırık camlar yangına neden oldu

Şanlıurfa’da çeşitli suçlardan aranan şahıslar yakalandı

Tehlikeli yolculuk

Uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı

Trafodan yükselen dumanlar korkuttu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16