Tarih: 29.05.2024 11:01

'Urfalıların yaşam ve sağlık hakkı ihlal ediliyor'

Facebook Twitter Linked-in

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Urfa Milletvekili Mahmut Tanal, ilimiz kırsalında günde 12 saati bulan elektrik kesintilerinin büyük bir mağduriyete neden olduğunu belirterek, hükümeti çözüm üretmeye çağırdı

 

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Tanal, elektrik kesintileri yüzünden diyaliz hastalarının tedavilerinde, tarımsal sulamada, sanayide, hayvancılıkta ve temiz içme suyuna erişimde ciddi sorunlar yaşandığını anlattı. 

 

ELEKRİKSİZ BİR HAYAT DÜŞÜNÜLEBİLİR Mİ?

 

Tanal, şunları kaydetti:

 

"Urfa kırsalında günde 12 saati bulan enerji kesintisi uygulanıyor. Elektrik verildiğinde de ya çok yüksek ya da düşük voltaj sorunu yaşanıyor. Çok yüksek voltaj verince orada bulunan vatandaşın makinesi, teçhizatı yanıyor. Düşük fazlı verince de mevcut olan araç ve gereçleri çalıştıramıyorlar.

 

Ürünün sulanmaya en ihtiyaç duyduğu dönemdeyiz. Eğer sulama yapılmazsa çiftçinin emeği heba olacak. Borçlar daha da katlanacak. Bırakın çiftçi tarlasını, bahçesini sulasın. Mahsulünü kaldırsın sonra borcunu ödesin.

 

BÖLGE ÇİFTÇİSİYLE HELALLEŞİN

 

Ülkede devletin çiftçi ile helalleşmesi gerekir. Cumhurbaşkanı'na sesleniyoruz; insafa gelsinler. Şanlıurfalıları elektrik enerjisinden mahrum bırakmayın. Vatandaşın mağduriyetini giderin. Şanlıurfa halkı büyük bir mağduriyet yaşıyor. Halkın yaşam ve sağlık hakkı ihlal ediliyor. Enerji bir insan hakkıdır. Burada insan hakkı ihlali var. İnsanlar temiz ve sağlıklı suya erişemiyor, eğitim aksıyor, hayvanlar susuzluktan telef oluyor."

 

SULAMA BİRLİĞİ FİYATLARININ EŞİT OLMASI LAZIM

 

Harran ve Akçakale'deki cazibeli sulama fiyatları eğer Viranşehir, Ceylanpınar, Suruç, Siverek, Bozova ve Hilvan'da da baz alınırsa bu mağduriyetler giderilir.

 

Anayasa'nın 10'uncu maddesi uyarınca eşitlik ilkesine uygun şekilde hareket edilmesi lazım. Sulama Birliği fiyatlarının eşit olması lazım. Bu hizmet kusurundan Devlet sorumludur.

 

Vatandaş, 'doğalgaz, suda kayıp bedeli nasıl benden alınmıyorsa enerjide de kayıp bedeli benden alınmamalıdır' diyor. Hakikaten haklı. Yani Elektrik şirketi kayıpları ortadan kaldıracak yatırımları yapmayacak, sonra da enerji kayıplarını gelip vatandaştan alacak, bu kabul edilebilir bir şey değildir. Bu adaletsizdir, hukuksuzdur. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu ve Enerji Bakanlığının bu mağduriyetleri ortadan kaldırması lazım.

 

HER BRANŞTA DOKTOR YOK

 

Tanal konuşmasında tarım ve hayvancılıkta yaşanan problemler dışında sağlık alanında yaşanan sıkıntılara da dikkat çekti. Tanal, ''İlçelerimizde Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru, Kulak Burun Boğaz Dokoru sayısı yetersiz'' dedi. 

 

Tanal, mevsimlik işçilerin saymakla bitmeyen problemlerinin bulunduğunu vurgulayarak, ''Geçen yıl Türkiye'nin değişik illerine 600 bin tarım işçisi gitmişti.  60 bini öğrenci, bu çocuklar Nisan ayında gidiyorlar, Kasım ayının başında da geri geliyorlar, eğitimden yoksunlar bu çocuklar...''

BARAJ GAZETESİ


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —