Tarih: 22.08.2023 14:52

Urfa'da meyve tüketmek de lüks oldu

Facebook Twitter Linked-in

Yaz aylarıyla birlikte hasat dönemi de sürerken meyve, sebzede bolluk yaşanıyor. Fakat artan maliyetlerle birlikte ürün fiyatlarında da yükseliş söz konusu. Özellikle yaz aylarının en çok tercih edilen gıda ürünlerinden olan meyveler ne yazık ki vatandaş tarafından tüketilemez duruma geldi. Çiftçinin maaliyetleri arttığı, girdi maaliyetleri de yükseldiği için bu durum fiyatlara yansıyor. Vatandaş mevsim meyvelerini bırakın alıp yemeyi, pazar tezgahlarında yanından bile geçmiyor. 
Özetle artan enflasyon oranı, kurdaki dalgalanma, akaryakıta gelen zamlardan sonra gıda ürünlerinde de artış yaşanmaya devam ediyor. 
Söz konusu Urfa’nın çeşitli yerlerinde kapalı pazar alanlarında açılan tezgahlarda özellikle meyve fiyatları vatandaşlara adeta "meyve yemek lüks oldu" dedirtiyor. Geçen yıl pazar tezgahlarında 3-5 liraya satılan meyvelerin 20-25 liradan satıldığını gören vatandaşlar meyve alamamaktan, satıcılar ise satamamaktan dert yandılar. 
Eskiden meyveyi 3-5 kilo aldıklarını ifade eden vatandaşlar şimdi ise birkaç tane alır hale geldiklerini belirttiler. 
ASGARİ ÜCRETLİ, EMEKLİ VE DAR GELİRLİ VATANDAŞLARIN ŞU ANDA MEYVE YEMESİ İMKÂNSIZ
Konuya ilişkin bir pazarcı esnafı, “Meyve sebze fiyatlarının bu kadar arttığı başka bir dönem hatırlamıyorum. Geçen haftaya göre bütün ürünlerimiz en az yüzde 40 ile 50 arasında arttı. Yaz ayında olmamıza rağmen fiyatların bu kadar yüksek olması vatandaştan tepki çekiyor. Gelen tepkiler nedeniyle birçok üründe fiyat etiketlerini kaldırdık, zaten fiyatı gören hemen kaçıyor. Asgari ücretli, emekli ve dar gelirli vatandaşların şu anda meyve yemesi imkânsız, orta gelirli vatandaşlar için ise lüks tüketim haline geldi” ifadelerini kullandı.
BU PAHALILIK BİZLERİ ÇOK ZORLUYOR
Bazı vatandaşlarda, “Fiyatları gördükçe pazara, markete gitmeye korkuyoruz. Bu pahalılıkta hayat sürdürmek, geçinebilmek çok zor. Vatandaşın ne halde olduğunu kimse sormuyor. Ayın sonunu getiremiyoruz. Bu pahalılık bizleri çok zorluyor” dediler. 
Öte yandan bir hafta önce gün önce kilosu 10 TL civarında olan karpuz, dün 12TL’yi gördü. Yazın en çok tüketilen meyvelerinden kavun ise benzer zaman diliminde 9 TL civarından 15 TL’ye ulaştı. İncir ise kilosu tam mevsimi olmasına rağmen 50 TL’den satılıyor. Şeftali de 25 TL.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —