Tarih: 23.05.2023 14:36

Urfa’da boşanma oranları arttı

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye ve Şanlıurfa’da boşanma oranları gitgide artmaya devam ediyor. Yaşanan bu sorunun temelinde işsizlik, pandemi, empati, ailevi sorunlar ve diğer birçok etken boşanma oranlarının sayısını artırıyor. Özellikle Suriyeli sığınmacılarla birlikte bu oran daha artmış durumda.

Hukukçu Avukat Eyyüp Sabri Öncel, boşanmalardaki artışlara dikkat çekerek sorunun temel nedenlerini açıklıyor. Öncel, şunları söyledi:”Genelde Türkiye’de özelde Şanlıurfa’da maalesef boşanma oranları artmaktadır. Bunun birçok nedeni bulunmaktadır. Ama ana başlıklar halinde ifade edersek ekonomik nedenler, özelde hayat pahalılığının olması, enflasyonun yüksek olması ve yine bunun yanında insanların alım gücünün azalması, ekonomik nedenler arasında yer alıyor.”

EKONOMİK NEDENLER BOŞANMALARI ARTIRIYOR

‘Boşanmalardaki en büyük sorunların başında işsizlik geliyor’ diyen Öncel, şunları söyledi:”Bunun yanında ülkemizde ve tüm dünyada ilan edilen bir Kovid 19 pandemisi var. Bu sürecin yarattığı işsizlik var. Yine boşanmaların en büyük nedenlerinden biri de maalesef işsizlik. Tabii bunun yanı sıra özellikle genç çiftler arasında sosyal medya kullanımının yaygın olması ve eşler arasında ister istemez iletişimsizliğe neden olmaktadır. Bu durumda en büyük boşanma nedenleri arasında yer almaktadır.

EVLİLİKLERDE YAŞANAN SORUNLARIN TEMEL NEDENLERİ

Sosyal medyaya girmeleri nedeniyle birbirlerine olan güvenleri azalmaktadır. Ve bu da ister istemez boşanma oranlarını arttırmaktadır. Burada devletimizin üzerine düşen bir plan, bir program proje doğrultusunda nasıl ben aile kurumunu güçlendirebilirim? Bu konuda çalışmalar yapması lazım. Evlilik oranları zaten gittikçe azalıyor ve bunun yanında boşanma oranları artıyor. Bu noktada çekirdek aileyi güçlendirme noktasında devletimizin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi lazım. Bu arada Türkiye'de resmi kurumların verilerine göre özellikle Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre son üç yıla baktığımızda, 2020 yılında 155 bine yakın maalesef çiftimiz boşandı. 2021 yılında bu oran 175 bine çıktı. 2022 yılında son açıklanan verilere göre boşanma oranı 180 bin civarında.”

SURİYELİLERLE EVLİLİK CİDDİ ORANDA ARTTI

Türkiye’ye gelen Suriyeli ve diğer sığınmacılarla birlikte boşanma oranlarının artığının altını çizen Öncel, şunları kaydetti:”Bir de ülkemizde yoğun olarak bir mülteci göçmen ve sığınmacı sorunu var. İster istemez bu aile kurumumuza da yansıdı. Burada baktığımızda yabancılarla evlenme oranında da Şanlıurfa'mız, Kilis, son derece üst sıralarda yer alıyor. Şanlıurfa'da oran yüzde 40’larda; ama Kilis'te bu oran tam iki katı oranında, yüzde seksenlerde yer alıyor. Yani yabancılarla evliliklerde, Suriyeliler birinci sırada, Özbekler ikinci sırada, Azerbaycanlılar da üçüncü sırada bulunuyor..

BATI İLLERİNDE YOĞUN BİR BOŞANMA SÜRECİ YAŞANIYOR !

Bunun yanında boşanma oranlarına baktığımızda da Batı illerinde yoğun bir şekilde boşalma oranlarını görüyoruz. Burada da İzmir birinci sırada, Uşak ikinci sırada ve Antalya üçüncü sırada yer alıyor.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —